Hopp til innhold

– Grensevakter på Krim forhandler om å bytte side

SIMFEROPOL (NRK): Ukrainske grensevaktene på Krim-halvøya skal være i forhandlinger med russiske soldater om å bytte side og slutte seg til selvstyre-regjeringen på Krim.

Hovedkvarteret til grensevaktene på Krim

Hovedkvarteret til grensevaktene på Krim der forhandlinger om å skifte side pågår.

Foto: Kristian Elster / NRK

Grensevakten Vladimir

Major i de ukrainske grensevaktene, 30 år gamle Vladimir, fotografert utenfor hovedkvarteret for grensevaktene på Krim.

Foto: Kristian Elster / NRK
Anonym grensevakt

En av de andre sivilkledde grensevaktene kaller seg «Anonym» og vil ikke si mer enn at han er 30 år gammel.

Foto: Kristian Elster / NRK

Det får NRK.no opplyst på besøk hos hovedkvarteret for grensevaktene i Azov- og Svartehavsregionen i provinshovedstaden Simferopol på Krim.

– Vi har fått beskjed om at vi må bestemme oss raskt om vi skal slutte oss til myndighetene på Krim eller ikke, sier den 30 år gamle majoren Vladimir til NRK.no.

Han står i sivil utenfor hovedkvarteret til grensevaktene og nekter å oppgi mer enn fornavn og offisersgrad.

– Det er et veldig vanskelig valg. Vi (grensevaktene red. anm.) har tjent den ukrainske regjeringen siden landet ble selvstendig for over to tiår siden, sier offiseren.

Vladimir er selv født og oppvokst på Krim-halvøya og slites mellom to lojaliteter. Samtidig lurer han på hva fremtiden vil bringe.

– Jeg vet ikke hva som vil skje med oss om vi slutter oss til myndighetene her på Krim. Hva slags fremtid vil vi få da, sier den 30 år gamle majoren til NRK.no.

Ved siden av majoren står en annen jevngammel grensevakt i sivil. Han vil bare si at han er 30 år gammel og sier at han heter «Anonym».

«Anonym» avviser at de har fått et ultimatum om å overgi seg, men måten han svarer på viser tydelig at de ukrainske grensevaktene er under press.

– De har stilt oss et spørsmål, og vi må gi dem et svar, sier den navnløse grensevakten til NRK.no.

NRK.no får opplyst at det skal være det russiske sikkerhetspolitiet FSB som står for forhandlingene med grensevaktene fra russisk side.

Halvmilitær styrke

Grensevaktene er en halvmiilitær styrke som ikke har samme trening eller våpen som regulære militære avdelinger.

De ukrainske grensevaktene har lagt ut et åpent brev på sine hjemmesider der de oppfordrer grensevaktene på Krim til å forbli lojale mot Ukraina.

Brevet (se faksimile under) viser tydelig hvor bekymret den ukrainske regjeringen er over risikoen for at grensevaktene på Krim skal bytte side.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brev til grensevaktene

Det åpne brevet som er lagt på hjemmesiden til de ukrainske grensevaktene.

Foto: Faksimile

Mindre spente forhandlinger

Ukrainsk grensevakt

En kvinnelig ukrainsk grensevakt er ute og tar seg en røykepause utenfor hovedkvarteret under forhandlingene om å skifte side.

Foto: Kristian Elster / NRK
Utenfor grensevaktens hovedkvarter

Utenfor døren inn til grensevaktenes hovedkvarter er situasjonen uklar med både uniformerte ukrainere og sivilkledde russere.

Foto: Kristian Elster / NRK

Før forhandlingene startet onsdag la selvbestaltede borgervernsgrupper press på grensevaktene.

Da NRK.no kjørte forbi grensevaktenes hovedkvarter tidlig onsdag formiddag, sto mellom 40 og 50 medlemmer av borgervernet oppstilt utenfor bygning.

Alle var utstyrt med lange trekøller og de sto oppstilt på geledd på en truende måte.

Når NRK.no noen timer senere vender tilbake til hovedkvarteret er de lange trekøllene borte, mens grupper av borgervernerne fortsatt står rundt i gatene utenfor.

Selv om de sivilkledde ukrainske grensevaktene tydelig er ukomfortable med situasjonen, er likevel spenningsnivået langt lavere enn andre steder på Krim der ukrainske og russiske soldater står mot hverandre.

Bare en kilometeter fra Grensevaktenes hovedkvarter står ukrainske og russiske soldater ti meter fra hverandre med skarpladde våpen ved Kystvaktens hovedkvarter på Krim.

Det er også situasjonen mange andre steder rundt på Krim-halvøya, der mange tusen ukrainske soldater er beleiret av russiske soldater.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Uro på Krim-halvøya» i nytt vindu

SISTE NYTT

Siste nytt