NRK Meny
Normal

Innfører drastiske tiltak mot trafficking

Myndighetene i Nepal innfører nye regler for å bekjempe trafficking i etterkant av jordskjelvet for en måned siden.

Barn i Nepal

En måned etter jordskjelvet bor disse barna fortsatt i en leir for hjemløse i Katmandu.

Foto: ISHARA S. KODIKARA / AFP

Barn under 16 år som skal reise i Nepal må nå følges av enten en av foreldrene eller en annen voksen som er oppnevnt av det lokale barnevernet.

– Hvis fremmede blir oppdaget mens de reiser med barn vil de bli holdt under oppsikt av politiet, sier Radhika Aryal i Nepals Kvinne-, Barne- og Velferdsdepartementet til nyhetsbyrået Reuters.

Han legger til at alle distriktsmyndigheter og politienheter i landet har fått beskjed om å være i høyeste beredskap når det gjelder trafficking.

Adopsjon av barn fra Nepal til andre land vil også bli forbudt de neste tre månedene.

Ødelagte hus i Kathmandu

Nesten en halv million hus ble ødelagt i jordskjelvet 25. april. I denne gaten i Katmandu er ikke et hus beboelig en måned etter skjelvet.

Foto: Ishara S.KODIKARA / AFP

Etterforsker flere saker

Hastetiltakene blir innført en uke etter at myndighetene oppdaget flere titalls barn fra jordskjelvrammede områder som reiste sammen med fremmede under mistenkelige omstendigheter.

64 barn fra to av de jordskjelvrammede distriktene, Dolakha og Dhading districts, er nå tatt hånd om av et barnehjem etter at de ble stoppet med de reiste med fremmede.

Politiet har arrestert to voksne indere og tre voksne nepalere som reiste sammen med 11 av barna i alderen 10 til 12 år fra Dolakha til Katmandu uten de nødvendige papirer.

– Vi etterforsker dette som en trafficking-sak, sier politioffiser Bahadur Karki.

Tusener av trafficking ofre

Nepal er et av landene i verden der trafficking er mest utbredt.

FN-rapporter viser at mellom 5000 og 10.000 jenter og kvinner selges fra Nepal til prostitusjon i nabolandet India hvert år.

Hjelpeorganisasjoner frykter at situasjonen vil bli kraftig forverret etter skjelvet, både fordi mange barn er blitt foreldreløse og fordi skoler er blitt ødelagt.

Nesten en halv million hjem er ødelagt i jordskjelvet og 850.000 barn står uten noen skole å gå til nå skolene etter planen skal åpne igjen 31. mai.

Dermed kan kyniske organisasjoner benytte seg av lidelsen og fortvilelsen hos foreldre som har mistet alt og ikke vet hva de kan gjøre for barna sine.

– Etter jordskjelvet kan trafficking-grupper prøve å få foreldre som har mistet hjemmene sine til å sende barna med dem ved å love at de skal få utdannelse etter et bedre liv, sier Krishna Thapa i hjelpeorganisasjonen Voice of Children.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt