Hopp til innhold

– Trump bryr seg ikke om Taiwan

KINMEN, TAIWAN (NRK): En gang var denne lille øya sentrum for kampene mellon Taiwan og kommunistene på fastlandet. Nå frykter innbyggerne at Donald Trump vil bruke dem som forhandlingskort for å legge press på Kina.

Tang Jiakai

Elefant i porselensbutikken: Tang Jiakai er redd Donald Trump kan forstyrre en skjør fred i Taiwan-stredet.

Foto: Peter Svaar / NRK

– Trump bryr seg ikke egentlig om Taiwan, sier Tang Jiakai og viser oss det rustne gamle landgangsvernet som fortsatt står på stranden her.

I dag er de gamle militærinstallasjonene en turistattraksjon, men i mange tiår var det innbyggerne på denne øya som kjente kampene mellom Taiwan og Kina på kroppen.

Hele øya var militarisert. Folk levde bak blendingsgardiner, og over 100.000 soldater var stasjonert her. Unntakstilstanden ble ikke opphevet før i 1986.

Tanks på stranden

Rustent: Amerikanske M-41 tanks står utstilt på Kinmen. Denne uken foreslo ledende republikanere å sende flere våpen til Taiwan.

Foto: Peter Svaar / NRK

Trump tok telefonen

I tiden etter Trumps valgseier har spenningen i Taiwan-stredet på nytt vært stigende.

Først brøt USAs nye president med langvarig amerikansk Taiwan-diplomati da han snakket med Taiwans president Tsai Ing-wen på telefon.

Laster Twitter-innhold

Senere sa Trump at USA ikke er bundet av den såkalte «ett Kina» – politikken, dersom Beijing ikke går med på en avtale om blant annet handel.

Siden 1979 har USAs linje vært at det finnes «ett Kina» med hovedstad i Beijing. De har derfor unngått direkte diplomatisk kontakt med myndighetene på Taiwan, selv om USA samtidig har solgt store mengder våpen til øya.

Myndighetene i Beijing har sagt at Taiwan-politikken ikke kan forhandles om, og har svart ved å sende sitt eneste hangarskip gjennom Taiwanstredet. Også bombefly og jagerfly har vært på vingene.

Men her på Kinmen er det liten entusiasme å spore for Trumps retorikk:

– Dersom Trump faktisk gjennomfører det han har snakket om til nå, tror jeg situasjonen i Taiwanstredet kan bli veldig spent, sier Tang.

Lever av turister

Etter at soldatene dro, er det først og fremst turistene som har invadert Kinmen.

Øya er bare en 30 minutters fergetur fra fastlands-Kina, og hordene av kinesiske turister som kommer for å handle taxfree er den viktigste kilden til inntekter og arbeidsplasser.

Wu Zengdong er tredje generasjon smed som sliper kniver av gamle kinesiske propagandagranater. De er spesielt populære blant turistene fra fastlandet.

Wu Zengdong

Gjør krig til fred: Wu Zengdong smelter om gamle kinesiske granater til kniver og kjøkkenredskaper.

Foto: Peter Svaar / NRK

– Her på Kinmen har vi vært gjennom tiår med bombing og ingen her vil ha krig, sier han.

I verkstedet står de gamle granatene stablet i store hauger. Om lag en halv million granater landet på Kinmen fra 1958 og frem til 70-tallet. De fleste var propagandagranater og derfor er selve bombeskallet fortsatt intakt.

– Av en slik granat kan vi lage 60 kniver. Det er vår måte å skape noe positivt ut av krigens redsler, sier Wu.

Wu Zengdong portrett

Skeptisk til Trump: – Taiwan er ikke et forhandlingskort, sier Wu Zengdong.

Foto: Peter Svaar / NRK

Men fremtiden bekymrer ham:

– Jeg håper Trump tenker seg om før han snakker når han nå blir president. Han kommer uansett til å sette USAs interesser foran Taiwans. Men jeg håper han ikke prøver å bruke oss som forhandlingskort, sier Wu.

SISTE NYTT

Siste nytt