Hopp til innhold

Ingen løsning etter norsk-russisk krisemøte

MOSKVA (NRK): Ingen konkrete løsninger ble presentert etter møtet mellom Norge og Russland. Fortsatt er det uenighet om hvilke asylsøkere fra Russland som kan sendes rett tilbake.

Russlands migrasjonsverk

Inngangen til russisk UDI i Moskva. Det var her møtet på embetsnivå i dag fant sted.

Foto: Yuriy Linkevich / NRK

– Vi har hatt et godt møte der vi er enige om at vi skal forsøke å finne løsninger som er akseptable for begge parter, sa en relativt ordknapp ekspedisjonssjef i justisdepartementet Thor Arne Aass til NRK etter møtet.

Møtet er det første møtet på et såpass høyt embetsnivå etter at flyktningkrisen forflyttet seg til nord og grenseovergangen Storskog.

Aass leder en større delegasjon fra det norske justis- og utenriksdepartementet som i ettermiddag fikk møte representanter fra det russiske Utlendingsdirektoratet, Den føderale tjenesten for migrasjonssaker i den russiske hovedstaden.

– Vi har en dialog, og den kommer til å fortsette, sa Aass, som ikke la skjul på at det er forskjellig syn fra norsk og russisk side om hvem som av dem som nå søker seg til Norge som umiddelbart kan sendes tilbake.

– Vi har klargjort våre posisjoner og vi er enige om å finne løsninger sa Aass.

Ikke noe gjennombrudd

Norge har returnert enkelte flyktninger helt siden flyktningene for alvor begynte å ta seg inn i Norge ved å sykle fra russisk side og frem til den norske grensestasjonen på Storskog, men det er flere kategorier med asylsøkere Russland ikke tar i retur.

En avtale fra 2007 gir Norge rett til å returnere, men møtet førte ikke til noen enighet om hvordan denne avtalen nå skal praktiseres.

– Nei, det er ikke noe definitivt svar på om de vil ta imot alle, men vi er opptatt av å finne løsninger for alle kategorier av flyktninger som søker seg til grensen, sier ekspedisjonssjef Thor Arne Aass i justisdepartementet.

Etter det NRK forstår jobbes nå for å få til et møte mellom den norske utenriksministeren Børge Brende og hans russiske kollega Sergej Lavrov for å drøfte flyktningsituasjonen på grensen.

Det kan finne sted under toppmøtet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa OSCE i Beograd mot slutten av denne uken. En endelig avgjørelse om et slikt møte er ikke tatt.

SISTE NYTT

Siste nytt