NRK Meny
Normal

Ingen fredsforhandlinger i Kongo

Krisemøtet om fredsforhandlingene mellom Rwanda og Kongo er ikke fastsatt, og det går sterkt ut over flyktningene som trenger øyeblikkelig hjelp.

Kongo
Foto: Truls Brekke / SCANPIX

Ifølge Flyktningshjelpen er situasjonen i Øst-Kongo dramatisk.

LES OGSÅ: Humanitær katastrofe truer Kongo

Presidentene i Kongo og Rwanda skal møtes til krisesamtaler om konflikten i det østlige Kongo, men det er ikke satt noen dato for møtet som er regissert av FN og Den afrikanske unionen.

Rwanda er blitt beskyldt for å støtte opprørslederen Laurent Nkundas voldshandlinger i Øst-Kongo.

Ifølge Ulrika Blom Mondlane, Flyktningehjelpens landdirektør for Kongo, har hjelpearbeidet brutt sammen og det haster med å få mat og vann til flyktningene.

- Vi må få ut mat og vann, og det fortløpende, sier Mondlane.

Over 250 000 mennesker har forlatt hjemmene sine i det østlige Kongo.

- Vi må få satt i gang arbeidet allerede neste uke, og vi håper på et resultat fra denne forhandlingen, sier Ulrika Blom Mondlane.

Skal fredsforhandle

I dag ankom Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner Kongos hovedstad Kinshasa sammen med sin britiske kollega David Miliband.

Kouchner og Miliband skal møte Kongos president Joseph Kabila før de drar videre til Goma i Øst-Kongo. Deretter skal de ha samtaler med Rwandas statsleder Paul Kagame.

Kouchner og Milliband skal prøve å inngå samtaler som kan føre til fredsforhandlinger.

Britene har en katastrofeplan

Britiske myndigheter vurderer å sende militærstyrker til Kongo hvis den skjøre våpenhvilen mellom opprørerne og Kongos hær rakner, ifølge BBC.

Storbritannias minister, Mark Malloch-Brown, har sagt at britene har en katastrofeplan på bakhånd som går ut på å sende styrker til Kongo. Der kan britene bistå FNs fredsbevarende styrke hvis volden trappes ytterligere opp.

En diplomatisk løsning har riktignok første prioritet, forklarer Malloch-Brown.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt