Indere er skremt etter at alle store pengesedler blir ugyldige

Over natta er indiske pengesedler pålydende 500 og 1000 rupi ugyldige. Mange med både tynne og tykke lommebøker, har fått panikk.

Lange køer på bensinstasjon i New Delhi i India

RYKTEFLOM: Folk strømmet til da de oppdaget at offentlig eide bensinstasjoner fortsatt tok imot 500 og 100-rupisedler tirsdag kveld.

Foto: Manish Swarup / Ap

Indias statsminister Narendra Modi erklærte tirsdag overraskende at 500 og 1000 rupi-sedlene ble gjort ugyldige ved midnatt. Hensikten med dette overraskende grepet fra myndighetene, er å ta knekken på den svarte økonomien.

Modi sier at hensikten er å bekjempe korrupsjon, svarte penger og stoppe flommen av falske sedler. Dette ble gjort kjent gjennom en direktesendt fjernsynstale tirsdag kveld lokal tid.

Når pengesedlene ble gjort ugyldige med umiddelbar virkning, betyr det at en stor strøm av svarte penger plutselig ble uten verdi. I timene etter sjokk-annonseringen nektet stadig flere butikker å ta imot sedlene.

En 500 rupiseddel granskes på en bensinstasjon i Siliguri i India 8. nov. 2016

EKTE, MEN VERDILØS: En 500 rupiseddel granskes på en bensinstasjon i Siliguri i India.

Foto: DIPTENDU DUTTA / AFP

Uroen steg blant indere med kontanter i lommeboka og sparegrisen. De strømmet i stort antall til banker, nattsafer, vekslingskontorer og minibanker for å sette inn sedler pålydende 500 og 1000 rupi (tilsvarende 62 og 123 norske kroner).

Melk, bensin og gravferder er unntatt

Modi annonserte at alle banker og minibanker skal holde stengt onsdag og torsdag. I denne 72 timers perioden skal kun sykehus og transportselskaper ta imot 500 og 1000 rupi-sedlene.

På bensinstasjoner drevet av statseide selskaper, melkebutikker, krematorier og gravsteder blir de ugyldige sedlene også akseptert frem til torsdag.

Mot å vise identifikasjonspapirer kan privatprsoner veksle inn de ugyldige sedlene i banker og på postkonotrer frem til årsskiftet. Innen den tid må også bankene ha vekslet inn de ugyldige sedlene i nasjonalbanken.

UTEN VERDI: Indisk 500 rupi-seddel med bilde av Gandhi ble ugyldig fra midnatt

UTEN VERDI: Indisk 500 rupi-seddel med bilde av Mahatma Gandhi ble ugyldig fra midnatt

Foto: Manish Swarup / AP

Ifølge en rapport fra den Washington-baserte tankesmien Global Financial Integrity anslår at den svarte pengestrømmen i India utgjorde 2800 milliarder kroner bare mellom 2002 og 2011, melder Reuters.

– IS trykker falske penger

Narendra Modi

Narendra Modi tok et overraskende grep mot svarte penger tirsdag.

Foto: MONEY SHARMA / Afp

I fjernsynstalen pekte Modi på at svarte penger og korrupsjon er de største hindrene for å utrydde fattigdommen i landet.

Han la deler av skylden på terrorister.

Ifølge Modi bruker blant andre terrororganisasjonen IS store mengder falske 500 rupi-sedler for å finansiere sine terroroperasjoner

– Terror er skremmende. Men har du lurt på hvordan disse terroristene får tak i penger? Våre fiender styrer dette fra utlandet, og har gjort det i årevis, sa Modi i fjernsynstalen.

India anklager nabolandet Pakistan for å gi ly til væpnede grupper som angriper indiske soldater, særlig i den omstridte Kasjmir-området i Himalaya som begge land gjør krav på.

Indere i kø foran bankautomater i New Delhi i India

LANGE KØER: Annonseringen av at store pengesedler er gjort ugyldige over natta, har skremt indere. Mange forsøker å sette inn kontanter som ble ugyldige fra midnatt. Bildet viser en lang kø foran en minibank i New Delhi i India.

Foto: Manish Swarup / AP

Kontant-samfunn

Modis regjeringene parti, Bharatiya Janata, kom til makten i 2014 under løfter om å sluse milliarder av svarte penger inn i det lovlige finanssystemet. Ifølge kritikerne har de hittil hatt begrenset suksess med det.

India, som er verdens 7. største økonomi, er fortsatt i stor grad bygget på kontanter.

Laster Twitter-innhold

Inndragningen er det andre store tiltaket som Modis regjering lanserer. For bare to måneder siden annonserte de at større skatteamnesti, noe som resulterte i at bortgjemte inntekter og formue til en verdi av 82 milliarder norske kroner ble oppgitt.

– Et kirurgisk inngrep

Landets finansminister, Hasmukh Adhia, kaller dagens beslutning som å inndra de store pengesedlene fra sirkulasjon, for« et kirurgisk inngrep mot svarte penger».

Modi annonserte at nye sedler pålydende 500 og 2000 rupier kommer senere. Ifølge den indiske TV-stasjonen NDTV kommer de nye sedlene 10. november, det vil si allerede på torsdag.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt