Hopp til innhold
Kronikk

Unge til kamp mot voldtekt og korrupsjon

Avsløringer av korrupsjon og gjengvoldtekter har skapt et nytt driv i indisk politikk. Kan 150 millioner førstegangsvelgere bidra til å reformere verdens største demokrati?

India voldtekt

Indiske etterforskere ved stedet i New Delhi hvor en dansk kvinne ble gjengvoldtatt natt til onsdag. Overgrepet er bare det siste i en rekke slike tilfeller. Nå ønsker unge indere reformer, skriver kronikkforfatteren.

Foto: Altaf Qadri / Ap

På tampen av 2013 lyktes det ett år gamle partiet APP (Aam Aadmi Party) med å danne delstatsregjering i Delhi.

Det er et varsel om at unge velgere som krever reformer mot korrupsjon, vold mot kvinner og bedre økonomiske levekår, kan bli tungen på vektskålen under parlamentsvalget i år.

Voldtekten i 2012

Korrupsjonsskandalen i Yara, som blant annet omfatter forhold i India, og meldingene denne uken om enda en gjengvoldtekt – denne gangen av en middelaldrende dansk kvinne – er bare to ferske påminnelser om at behovet for endringer i India er stort.

Stadige meldinger om voldtekter, også av utenlandske kvinner, gjør mange kvinner utrygge på å reise til India.

Rina Sunder

Etter at en 23 år gammel kvinne i 2012 ble voldtatt av fire menn på en buss og døde av skadene hun ble påført under det brutale overgrepet, har det vært stor oppmerksomhet om gjengvoldtekter i India. Hendelsen førte til omfattende protester og demonstrasjoner både i Delhi og andre steder i landet. 29. desember i fjor fant det sted en rekke markeringer av at det var et år siden den unge kvinnen ble drept.

Stadige meldinger om voldtekter, også av utenlandske kvinner, gjør mange kvinner utrygge på å reise til India. Ifølge VG viser en undersøkelse at antallet utenlandske kvinner som besøker landet som turister, har falt med 35 prosent.

150 millioner nye velgere

Til våren skal omtrent 714 millioner velgere avgjøre hvem som skal lede verdens største demokrati de neste fem årene. I valget i 2009 deltok over 5000 kandidater fra over 200 politiske partier. Nesten like mange kandidater vil konkurrere om plasser i parlamentet i 2014.

Indias største ‘minoritet’ er ikke muslimene, men førstegangsvelgerne.

Rina Sunder

Indias største «minoritet» er ikke muslimene, som utgjør 110 millioner velgere, men førstegangsvelgere som vil være mellom 18 og 23 år gamle i mai 2014. Det er stemmene til disse 150 millioner velgerne partiet som vil komme i regjeringsposisjon må fange. Det er ikke tvil om at den yngste delen av Indias befolkning kan få avgjørende betydning under valget i 2014.

Regjeringens løfter om økonomiske reformer har de så langt ikke sett noe til, og det har ført til harme over regjeringens politikk. Korrupsjon og misnøye med dagens styresett har bidratt til mobilisering av massene, som krever bedre levekår og mer ansvarlige politikere som evner å rydde opp etter UPA-II-regjeringen, få bukt med korrupsjonen i indisk næringsliv og bidra til at ungdommens drømmer om utdannelse og arbeid kan bli en realitet.

Anti-korrupsjons lov

Den indiske samfunnsaktivisten Anna Hazare har ved hjelp av sitt sosiale engasjement og enkle virkemidler vist at ghandiske prinsipper er relevante også i det 21. århundre. Anna Hazare har fanget oppmerksomheten til indere over hele verden etter at han den 5. april 2011 begynte å sultestreike på ubestemt tid for å legge press på den indiske regjeringen for å få vedtatt en streng anti-korrupsjon lov, The Lokpal Bill 2011.

Anna Hazare har gitt kampen mot korrupsjon i India et ansikt.

Rina Sunder

Hazare har gitt kampen mot korrupsjon i India et ansikt. Han er mannen som fikk den indiske regjeringen til å handle fordi han klarte å inspirere og mobilisere støtte fra selv ultra-moderne indere. Etter 46 år i dødvanne ble regjeringens lovforslag om å etablere en egen sivilombudsmannsordning i kampen mot korrupsjon omsider ferdig behandlet og vedtatt i desember 2013.

Den vanlige mannen i gatas parti

I likhet med Hazare har Aam Aadmi-partiet (AAP) lyktes med å snu på spillereglene. De har vist at valget kan bli avgjort på ærlig vis, og at man kan få velgernes stemmer uavhengig av kaste og religion.

APP har vist at valget kan bli avgjort på ærlig vis, og at man kan få velgernes stemmer uavhengig av kaste og religion.

Rina Sunder

AAP viser at hardt arbeidende frivillige som er drevet av ideologi og en god sak kan etablere og bygge opp et parti raskt og uten høye kostnader. India er en demokratisk republikk med en parlamentarisk styreform med både president og statsminister, samt en utøvende makt som må ha tillit i parlamentet, som har to kamre, som i England, hvorav det ene velges av folket, og det andre av delstatsregjeringene. Indias president har en viktig formell rolle som statsoverhode, men den politiske makten ligger hos statsministeren og regjeringen.

2014 – forandringens år?

Frem til 8. desember i fjor ble Gujarats delstatsminister Narendra Modi sett på som Indias eneste håp mot UPA-regjeringen i det kommende valget. Men resultatene fra delstatsvalget som ble annonsert i Delhi 8. desember snudde opp ned på alt. Aam Aadmi-partiet (AAP) – med Delhis yngste delstatsminister, Arvind Kejriwal (46), som leder – tok delstaten med storm.

Med AAP som en ny politisk aktør har de tradisjonelle partiene sett seg nødt til å stoppe opp, trekke pusten og lytte til folket. Og det de hører, er at stadig flere indere uttrykker avsky for det politiske India. Inderne ønsker seg et nytt India. Et India som bringer med seg forandring.

Derfor kan 2014 bli forandringens år. Modi tilbyr endring, Anna Hazare og AAP-leder Arvind Kejriwal har vist at endring er mulig. Nå gjenstår det å se hvem som kan realisere de endringene Indias største minoritet – den unge velgermassen – krever.