Ikke tiltale mot politi som skjøt Alton Sterling

Politimannen som skjøt og drepte 37 år gamle Alton Sterling i Baton Rouge i USA sist sommer, slipper tiltale.

Maleri av Alton Sterling på kioskveggen der han ble drept i Baton Rouge 7. juli 2016

ÅSTEDET: Blomster, lys og ballonger ble plassert utenfor Triple S-kiosken der Alton Sterling ble drept av to hvite politifolk i juli 2016. På veggen er det malt et portrett av Sterling.

Foto: Jonathan Bachman / Reuters

Det er justisdepartementet som har bestemt at politibetjenten ikke skal tiltales, melder The New York Times. Drapet vakte stor oppsikt og voldsomme demonstrasjoner. Nasjonal etterforskning i regi av FBI og borgerrettsavdelingen i Justisdepartementet ble igangsatt.

Noen offisiell konklusjon er ikke trukket, men The New York Times siterer to kilder nær etterforskningen som opplyser at det ikke blir reist tiltale mot noen av de to politifolkene som var involvert i episoden.

Øyenvitner filmet hendelsen

Alton Sterling (37) døde etter å ha blitt skutt av politiet utenfor en storkiosk i Baton Rouge i Louisiana i fjor sommer. Kort tid etter dukket den første videoen opp på sosiale medier, og reaksjonene var heftige.

Alton Sterling (37) ble skutt og drept av politiet i Baton Rouge i Louisiana 5. juli 2016. Flere videoer av drapet har spredd seg på internett. Politimennene er suspendert mens drapet etterforskes.

VIDEO: Bilder som viser drapet på Alton Sterling i Baton Rouge, vakte raseri i USA. På videoen sees en politimann mens han peker på Sterling med en revolver. Sterling døde senere på sykehus.

Videoen som var tatt av et øyenvitne, viser en svart mann som holdes nede av en hvit politimann mens en annen politimann er like ved. Den svarte mannen blir skutt flere ganger i brystet, og dør senere av skadene.

Strid om bevæpning

Deretter fikk den amerikanske TV-kanalen CNN tak i nok en video som var filmet av et annet øyenvitne til hendelsen, fra en annen vinkel. Den andre videoen viser også at Sterling ligger på ryggen på gaten. En politimann sitter over skrevs på ham. Den andre politimannen står på kne ved siden av. Så høres flere skudd.

På video nr. 2 kan man ifølge CNN se at den ene politimannens våpen peker mot Sterling. Deretter blir en gjenstand fjernet fra Sterlings høyre lomme. Politiet oppgir at det var et våpen. Det neste som skjer er at politimennene tilkaller ambulanse via radio.

Voldsomme protester

Drapet utløste store protester i Baton Rouge. Få dager etter drapet på Sterling, ble tre politimenn er skutt og drept og syv såret i byen.

To dager senere ble fem politimenn skutt og drept og syv såret i Dallas i Texas.

1092 mennesker ble drept av amerikansk politi i 2016. 169 av dem var ubevæpnet, ifølge The Guardian. Samtidig ble 144 politioffiserer drept i tjeneste i USA i 2016, ifølge en minneside over drepte politifolk.

SISTE NYTT

Siste nytt