Ikke mer gratis medisiner til private klinikker

Verdens helseorganisasjon (WHO) stanser utlevering av gratis medisiner til private sykehus i Haiti og ikke-statlige organisasjoner som arbeider i det jordskjelvrammede landet.

Skadde haitiere på et lasteplan

Skadde haitiere fraktes på et lasteplan i en forstad til Haitis hovedstad Port-au-Prince.

Foto: Thony BELIZAIRE / Scanpix/AFP

Utleveringen av gratis medisiner stanses fordi det rapporteres om at pasienter blir avkrevd betaling for medisinene på enkelte klinikker og sykehus, melder WHO.

Videresolgte nødhjelp

Rundt 12 klinikker, både private og offentlige, skal ha tatt betalt for behandling og videresolgt medisiner de har fått gratis fra WHO.

- Fra nå av vil kun offentlige sykehus få tilgang til gratis medisiner, alle andre må betale, sier Marie-Agnes Heine, talskvinne for WHO, til nyhetsbyrået AFP.

- Vi må unngå dette misbruket av nødhjelp, sier Heine.

Dermed går WHO tilbake til ordningen som gjaldt før jordskjelvkatastrofen 12. januar.

Heine sier WHO går tilbake til denne ordningen tidligere enn planlagt, og at normal betaling for medisiner fra organisasjonen vil fortsette i lang tid fremover.

- Dette gjør at WHO får en bedre oversikt over medisinlagrene, og hvordan medisinene blir brukt, sier hun.

LES: Haiti-mann kan ha overlevd fire uker i ruinene

- Alvorlig situasjon

Norske organisasjoner NRK har vært i kontakt med i kveld, vet foreløpig ikke så mye om den nye ordningen fra WHO.

- Dersom det stemmer at sykehus eller andre videreselger medisiner de har fått gratis som nødhjelp, er det meget alvorlig. Det er overhodet ikke akseptabelt, sier kommunikasjonssjef Gørill Husby Moore i CARE.

LES: G7-landene sletter Haiti-gjeld

LES: Barn må kjempe for mat

Tilbake til normalen

Nødhjelpskoordinator Jan Egil Mosand i Røde Kors, sier til NRK.no at beslutningen fra WHO ikke får noen innvirkning på organisasjonens arbeid i Haiti.

- Vi har store lagre med egne forsyninger ac medisiner og medisinsk utstyr til feltsykehuset og klinikker og sykehus vi samarbeider med. Vi har nok for lang tid fremover, sier Mosand.

Haiti: Folk i kø for å få medisinsk hjelp fra Røde Kors

Folk står i kø for å få medisinsk hjelp fra Røde Kors i Petitionville i Haiti.

Foto: Thony BELIZAIRE / Scanpix/AFP

Dessuten samarbeider Røde Kors' feltsykehus i Port-au-Prince med det offentlige universitetssykehuset, så dette vil ikke rammes av stansen i gratis medisiner fra WHO.

Han påpeker at det i prinsippet er et sunnhetstegn at gratis distribusjon av medisiner opphører, slik at samfunnet snarest mulig kommer tilbake til en normal tilstand, og en vanlig markedsdistribusjon av medisiner gjennom apotek og sykehus kommer i gang.

- Det viktige er å sørge for at at også områder utenfor de store byene får tak i medisiner. Vi vet at mange av landets private og offentlige klinikker ble ødelagt i jordskjelvet og mange ansatte er omkommet eller flyktet, sier Mosand.

Han legger til at Røde Kors vil støtte klinikker ute i distriktene, og samarbeider med lokalt og internasjonalt Røde Kors for å distribuere medisiner og medisinsk utstyr.

LES: Meslingar tek liv i Haiti

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt