Psykologisk spill rundt forhandlinger om ny våpenhvile på Gazastripen

Kampen om opinionen og et avansert politisk og psykologisk spill preget torsdag sitasjonen rundt de pågående våpenhvileforhandlingene mellom partene i konflikten på Gazastripen.

Israelsk stridvogn fyrer av en bombe mot Gaza

En israelsk artillerikanon fyrer av en granat i retning Gazastripen torsdag morgen, kort tid før den fem timer lange våpenhvilen trådte i kraft.

Foto: MENAHEM KAHANA / Afp

Først meldte BBC at partene hadde blitt enige om en ny, omfattende våpenhvile. Andre kilder avviste det hele. Partene var likevel ikke kommet til enighet under forhandlingene i Kairo.

BBC skrev at den nye våpenhvilen skal tre i kraft allerede fredag kl. 06 lokal tid. BBC viste til «en offisiell israelsk kilde», men senere dementerte BBC sin egen melding og sa at det ikke var oppnådd noen avtale likevel.

Etetr den første nyhetene, var forvirringen en stund komplett. Etter noen timer avviste Hamas ryktet om en avtale.

– Nyheten om en våpenhvile er ikke korrekt. Forhandlingene pågår fortsatt og det er foreløpig ikke oppnådd enighet, sier Hamas-talsmannen Sami Abu Zuhri til AFP.

Den arabiske TV-stasjonen Al Arabiya sier også at det ikke er oppnådd enighet, og siterer Hamas-medlem Izzat Rashq:

Laster Twitter-innhold

Forhandlingsspill?

Buzzfeeds Mistøsten-korrespondent skriver på Twitter at lekkasjen trolig kom til BBC fra den israelske forhandlingsdelegasjonen i Kairo, i et forsøk på å presse Hamas til å godta avtalen.

I realiteten var kravene til Hamas for å gå med på avtalen ikke innfridd.

Det israelske nettstedet Ynetnews skriver at Israel er representert av den militære etterretningstjenesten Shin Beth under forhandlingene i Kairo.

Partene skal ha sittet i forskjellige rom under forhandlingene der palestinernes president Mahmoud Abbas også deltok.

Spillet rundt våpenhvileforhandlingene i Kairo er et psykologisk spill.

– Et billig ja

På mandag, da det så ut til at Hamas vil si nei til en våpenhvileavtale, kommenterte Midtøsten-ekspert Marte Heian-Engdal at det kostet lite for Israel å si ja.

– Det gjør at Israel vil øke den internasjonale legitimiteten for videre kamper, dersom Hamas sier nei. Da har de skaffet seg ryggdekning, og kan si at det er Hamas som fortsetter konflikten, sa Heian-Engdal til NTB.

Midlertidig våpenhvile i dag

Sent onsdag kveld ble det klart at Hamas og Israel har gått med på en fem timer lang våpenhvile med Israel, slik at humanitær hjelp kan fraktes inn. Denne korte åpenhvilen trådte i kraft i dag kl. 10 lokal tid og varte til kl. 15.

Da våpenhvilen trådte i kraft, strømmet folk umiddelbart ut i gatene, fortalte NRKs reporter på Gazastripen, Jan Espen Kruse.

ALT OM: Israel-Palestina-konflikten

SISTE NYTT

Siste nytt