Hopp til innhold

I dag kremerte Krishna sin datter

Bare i dag har tallet på døde etter jordskjelvet i Nepal økt med over 500, og det fortsetter å stige for hver time som går. Nå samles nepalerne for å kremere sine døde.

Krishna Bhakta Koju har kremert sin datter

Gråtende ved en elv i Katmandu har Krishna Bhakta Koju nettopp kremert sin datter. Tallet på døde etter lørdagens skjelv stiger for hver time.

Foto: PRAKASH SINGH / Afp

I utkanten av hovedstaden Katmandu i Nepal har de tent opp bål, mange bål. For hinduene er det en eldgammel tradisjon å kremere sine døde i offentligheten.

Krishna Bhakta Koju overlevde lørdagens jordskjelv, men det gjorde ikke hans datter, som i likhet med over 3700 mennesker mistet livet da jorden begynte å bevege på seg og hus ramlet sammen.

I dag ble hun kremert ved en elv like utenfor Katmandu.

Flykter

I frykt for hva som vil skje har flere hundre tusen sovet utendørs i regnet de to siste dagene, nå velger flere å flytte.

– Vi flykter, sier Krishna Muktari til nyhetsbyrået Reuters. Han driver en liten dagligvarehandel i hovedstaden, men befinner seg nå på en av utfartsveiene som fortsatt er åpen.

– Hvor skal vi bo? Vi har små barn og de kan jo ikke løpe inn og ut av huset hele natten, sier han.

Myndighetene i det lille fjellandet jobber nå på spreng for å få på plass den nødvendige hjelpen og bistå med den stadig voksende mat- og vannmangelen som preger landet.

Nå ligger mange av de over 6000 skadde langs veiene og på parkeringsplasser, der sykehusansatte hjelper dem etter beste evne. Etter at jordskjelvet tok fullstendig knekken på Nepals fra før elendige helsesystem.

Kremajon i Nepal

Langs en elv i Katmandu brenner de pårørende mange av ofrene etter helgens jordskjelv.

Foto: Bernat Armangue / Ap

– Hjelp må koordineres

I dag lettet et fly av med 15 tonn redningsutstyr, 34 redningsmannskaper og 5 hunder fra Gardermoen med retning Nepal og fra hele verden kommer det hjelp, og da blir det viktig å koordinere det hele.

– Jeg håper disse organisasjonene som nå kommer lar seg koordinere. Mange organisasjoner har sin egen agenda, men dette er nå veldig viktig at puslespillet legges riktig og at brikkene ikke legges oppe på hverandre, spesielt når det står om så mange menneskeliv, sier tidligere utenlandssjef Halvor Fossum Lauritzen til NRK.

Familien til en mann klargjør kremasjonsbålet

En kvinne bøyer seg ned og gråter over sin døde mann som familien har klargjort til kremasjon.

Foto: DANISH SIDDIQUI / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt