Hopp til innhold
Urix forklarer

Hvorfor sender Trump føderale styrker til Portland?

President Trump sier han vil gjenopprette lov og orden. Motstandere kaller bruken av føderale styrker for et angrep på demokratiet.

FORTSETTER: En blødende demonstrant blir båret vekk av to føderale politimenn. Demonstrasjonene i Portland i Oregon har pågått i nesten to måneder.

FORTSETTER: En blødende demonstrant blir båret vekk av to føderale politimenn. Demonstrasjonene i Portland i Oregon har pågått i nesten to måneder.

Foto: Marcio Jose Sanchez / AP

Store gateprotester har dominert sentrum av Portland, Oregon i snart to måneder. Det som begynte som en protest mot politivold, har blitt til en kamp mot de føderale styrkene Donald Trump har sendt til byen. Nå sender presidenten flere styrker til flere byer.

Demonstranter i Portland

En aktivist beskytter seg mot tåregassen i sentrum av Portland 23. juli.

Foto: Noah Berger / AP

Hvorfor gjør presidenten dette?

Donald Trump signerte en presidentordre 26. juni, for å beskytte føderale statuer og monumenter. Det er denne Sikkerhetsdepartementet viser til i Portland, der de blant annet beskytter offentlige bygninger utsatt for hærverk.

Trump sier også han sendte inn styrkene for å stanse voldelige demonstrasjoner og at det var helt nødvendig. Det er ikke Portlands ordfører enig i.

Nå sender Trump føderale styrker til flere andre byer, som del av Operation LeGend. Den er oppkalt etter 4-åringen LeGend Taliferro som ble skutt og drept i Kansas City i Missouri i sommer. Målet er, ifølge presidenten, å slåss mot kriminalitet.

Føderale politistyrker avfyrer gummikuler mot demonstranter i Portland 22. juli.

Det startet som protester mot politivold. Men nå handler protestene om langt mer enn Black Lives Matter.

Foto: Noah Berger / AP

Flere mener dette er en del av Donald Trumps valgkamp: Det er valg 3. november. og Trump driver nå valgkamp med fokus på lov og orden. Ved å sende inn styrker, framstår han som handlekraftig.

Hva skjer i Portland?

Det startet som en del av de landsomfattende demonstrasjonene mot rasistisk politivold, etter George Floyds død under en brutal arrestasjon i Minneapolis 25. mai. Demonstrasjonene har pågått hver kveld siden da.

De siste ukene har spenningen mellom politi og demonstranter økt. Dette har både ført til mer ødeleggelser av offentlige og private bygninger, og også flere anklager om politivold.

Etter at Donald Trump sendte inn føderale sikkerhetsstyrker til byen i midten av juli, sier flere demonstranter at de nå kjemper mot en autoritær stat.

Hvem er de føderale styrkene?

Det er sikkerhetsfolk fra ulike departementer, blant dem FBI, den føderale politietaten, narkotikaetaten, grensevakter og andre føderale etater som har blitt satt sammen til en ny gruppe av president Trump. Det er Department for Homeland Security, altså Sikkerhetsdepartementet, som koordinerer styrkene.

Hjelper det?

Ikke foreløpig. Både lokale journalister, demonstranter og lokale politikere sier spenningen var på vei ned i Portland, og at det var færre som demonstrerte dagene før Trump sendte styrker inn. De føderale styrkene skal ha vært mer konfronterende og voldelige enn det lokale politiet.

Det har provosert mange innbyggere, som føler de må forsvare rettighetene sine.

– Tilstedeværelsen til styrkene i Portland er som å helle bensin på bålet, sier guvernør i Oregon Kate Brown til The New York Times.

Portlands ordfører tåregasset natt til torsdag

Portlands ordfører ble selv gasset da han tok til gata for å snakke med demonstrantene.

Foto: Nathan Howard / AFP

Er det lov å sende føderale styrker selv om lokalpolitikerne ikke vil ha dem der?

Ja. Det er lov å bruke føderale styrker i alle USAs delstater. En lov fra 2002 gir dem blant annet lov til å beskytte føderale monumenter. Loven «Insurrection Act» fra 1807 gir også presidenten lov til å sende føderale styrker til delstater uten guvernørenes samtykke.

Styrkene har derimot ikke lov til å arrestere folk uten å fortelle dem hvorfor eller sperre dem inne, slik flere har rapportert om. Delstaten Oregon går til sak fordi de mener flere demonstranter har blitt ulovlig arrestert.

Ordførerne i byene Portland, Seattle, Chicago, Kansas City, Albuquerque og Washington har bedt Kongressen om å gjøre det ulovlig å sende føderale sikkerhetsstyrker til byer som ikke vil ha dem.

Har føderale styrker blitt sendt til byer tidligere?

Ja, minst 12 ganger ifølge Congressional Research Service.

President George H. W. Bush sendte føderale styrker til Los Angeles i 1992, da guvernøren i California ba om hjelp. På 1950 og 1960-tallet ble føderale styrker sendt til sørstatene, blant annet til Arkansas i 1957 for å sikre en skole som åpnet for svarte elever.

Hvem er det som protesterer?

Mange ulike grupper har tatt til gatene de siste ukene. Det er helt vanlige folk som støtter bevegelsen «Black Lives Matter», og som fortsatt protesterer mot rasistisk motivert politivold. Denne bevegelsen har bred støtte i USA.

Etter at de føderale styrkene kom til Portland, har også grupper av anarkister blitt mer synlige i gatebildet. Også ulike antifascistiske grupper er aktive. Andre mindre organiserte grupper som protesterer mot statsmakten er også i gatene, og det er disse som får skylden for å ha ramponert og ødelagt flere butikker og kafeer.

MUR AV MØDRE: En av grupperingene i Portland, Wall of moms, protesterer mot politivold 20. juli.

En av grupperingene i Portland, Wall of moms, protesterer mot politivold 20. juli.

Foto: Noah Berger / AP

Hva vil demonstrantene?

I Portland, som i mange byer i USA, startet demonstrasjonene mot rasistisk politivold. Demonstrantene krever blant annet kutt i budsjettene til politiet, reformer av politistyrken og at politifolk som utøver vold må stå mer til ansvar. De siste ukene har protestene også handlet om å trekke føderale styrker ut av byen.

Les også: Konspirasjonsteorier truer sikkerheten i USA

Vil du ha ukesbrev fra Urix? Klikk her

SISTE NYTT

Siste nytt