Hopp til innhold

Hviterussland åpner for å ta imot russiske atomvåpen

En folkeavstemning i Hviterussland åpner for å fjerne landets anti-atomvåpen-lov. Ifølge russiske nyhtsbyråer betyr det at landet kan ta imot russiske atomvåpen.

Russian President Vladimir Putin and Belarusian President Alexander Lukashenko observe the exercise of the strategic deterrence force, in Moscow

HJELPER PUTIN: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko samarbeider tett med Russlands president Vladimir Putin. Her fra en missil-øvelse i Moskva tidligere i februar.

Foto: SPUTNIK / Reuters

Hviterussland åpner for å ta imot atomvåpen

Russiske nyhetsbyråer siterer valgkommisjonen i Hviterussland, som sier at 65,2 prosent av dem som stemte ville fjerne loven mot atomvåpen, melder Reuters.

Så sent som 17. februar sa landets president Aleksandr Lukasjenko, også omtalt som Europas siste diktator, at det kan være aktuelt å ha atomvåpen på hviterussisk jord dersom lander står overfor en ytre trussel. Den siste folkeavstemmingen må tolkes i lys av at landet ikke har et fungerende demokrati.

Vestlige land har allerede gjort det klart at resultatene av folkeavstemningen ikke bli anerkjent som troverdige.

Alexandrr Lukasjenko avlegger stemme i folkeavstemningen

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko avlegger stemme i folkeavstemningen søndag.

Foto: NIKOLAY PETROV / AFP

Flere kilder melder også at Hviterussland griper direkte inn i krigen på russisk side natt til mandag. Det ukrainske statlige kommunikasjonsbyrået melder på sin Telegram-side at jagerfly allerede er på vei fra Hviterussland mot Ukraina.

Ifølge kilder til Kyiv Independent skal hviterussiske fallskjermsoldater bli sluppet ned over Ukraina mandag morgen.

Dette er ikke bekreftet av hviterussiske myndigheter.

Eksplosjoner i Kyiv og Kharkiv

Etter flere rolig timer melder det ukrainske statlige kommunikasjonsbyrået i 3-tiden natt til mandag om eksplosjoner i både hovedstaden Kyiv og landets nest største by Kharkiv.

Bilder fra Black Sky, et firma som leverer satellittbilder, viser flere kratre etter rakettnedslag i Kharkiv.

Satellittbilde viser kratere i Kharkiv i Ukraina

Kratre fra artilleriild kan sees nær boligområder på dette bildet som er tatt søndag ettermiddag.

Foto: BlackSky / Reuters

Ukrainske myndigheter sier de har gjenvunnet kontroll over Kharkiv, etter at russiske styrker kontrollerte deler av byen på søndag.

En missil traff natt til mandag en bygning i byen Tsjernihiv, som ligger nord i Ukraina mellom Kyiv og den hviterussiske grensen, melder avisen Kyiv Independent.

To etasjer begynte å brenne, en kvinne ble skadet i brannen.

Hevder russerne har store tap

Den militære ledelsen i Ukraina sier at Russland lider betydelige tap.

De skal ha gjennomført vellykkede droneangrep mot framrykkende russiske styrker, og ha ødelagt et russisk bakke-til-luft-system.

Valerii Zaluzhnyi som er forsvarssjef sier ifølge CNN at droneangrepet skjedde i Malyn som ligger 100 kilometer nordvest for Kyiv.

Ukrainsk drone skal ha ødelagt russisk luftvern ved Malyn

Det ukrainske forsvaret har publisert dette bildet som skal vise framrykkende russiske kjøretøyer og luftvern som er ødelagt av ukrainske dronefly. Det russiske missilsystemet BUK skal være montert på lastebilene.

Foto: Ukrainian Armed Forces

Søndag kveld anslo det ukrainske forsvaret de russiske tapene i krigen til 4500 soldater, 150 stridsvogner, over 700 pansrede kjøretøy, 60 tankbiler med drivstoff, 26 helikoptre, et bakke til luft missilsystem og fire rakettkastere montert på lastebiler, melder Kyiv Independent.

Ingen av opplysningene fra det ukrainske forsvaret er bekreftet av andre kilder. Russland har ikke kommentert sine tap.

En ukrainsk soldat undersøker et ødelagt russisk militærkjøretøy etter gatekamper i Kharkiv søndag.

En ukrainsk soldat undersøker et ødelagt russisk militærkjøretøy etter gatekamper i Kharkiv søndag.

Foto: SERGEY BOBOK / AFP

Ifølge Reuters er Russlands forsøk på invasjon i Kyiv forsinket av ukrainsk motstand, i tillegg til at de russiske styrkene har manglet drivstoff.

Ifølge ukrainske myndigheter har 352 sivile og militære blitt drept siden Russland invaderte på torsdag. I tillegg skal over 1600 være skadet.

Ukrainere donerer blod til militæret på et sykehus i byen Lviv vest i landet.

Ukrainere donerer blod til militæret på et sykehus i byen Lviv vest i landet.

Foto: YURIY DYACHYSHYN / AFP

EU gir kampfly til Ukraina

EU vedtok søndag å sende både våpen og kampfly til Ukraina.

– Vi skal helt klart sende våpen, til og med kampfly, vi snakker ikke bare om ammunisjon. Vi sender de viktigste våpnene for å føre krig, sa EUs utenriksminister Josep Borrell sent søndag kveld.

EUs utenrikssjef Josep Borrell

EUs utenrikssjef Josep Borrell

Foto: YVES HERMAN / Reuters

En seniorrådgiver i EU-parlamentet sa natt til mandag at kampflyene EU donerer til Ukraina ville være i lufta i løpet av natten.

Den australske regjeringen opplyser at den vil sende «dødelig militærutstyr» til Ukraina, men uten å gå i detalj, skriver NTB.

Fredag varslet Australia at de vil sende ikke-dødelig militærutstyr, medisinsk utstyr og et økonomisk bidrag på rundt 26 millioner kroner til et Nato-fond for å hjelpe Ukraina.

Biden vil snakke med allierte på mandag

USAs president vil ha en telefonsamtale om Ukraina-krigen med allierte og partnerland på mandag klokken 17.15, norsk tid. Det melder Reuters.

De skal diskutere den siste utviklingen og koordinere en samlet reaksjon, ifølge Det hvite hus.

Russisk kolonne på vei mot Kyiv

Satellittbilder viste søndag en 5 km lang kolonne med militærkjøretøyer på vei mot Ukrainas hovedstad Kyiv, det sa satelittbildeselskapet Maxar.

Satellite imagery shows Russian ground forces approaching Ivankiv

Satellittbildene skal vise hundrevis av russiske militærkjøretøy på vei i retning av Kyiv.

Foto: Satellite image ©2022 Maxar Tec / Reuters

Kolonnen skal ha med seg drivstoff og stridsvogner, skriver Reuters. Det har ikke kommet noen nyheter om kolonnen på flere timer, og det er uklart hvor langt den nå er fra den ukrainske hovedstaden.

Ordfører Vitali Klitschko i Kyiv sa søndag til nyhetsbyrået AP at hovedstaden var omringet og at det er umulig å evakuere sivile fordi alle veiene er blokkert. Han trakk senere denne uttalelsen og hevdet seg misforstått.

– Vi står på randen av en humanitær katastrofe. For øyeblikket har vi elektrisitet og vann, men infrastrukturen for å dele ut mat og medisiner er ødelagt, sier Klitschko.

bomberom i Kyiv

Innbyggere i Kyiv gjemmer seg under jorden.

Foto: DAPHNE ROUSSEAU / AFP

Sier de er klare til kamp

Natt til mandag har flyalarmen gått flere ganger i hovedstaden. Innbyggerne gjemmer seg i bomberom eller underjordiske T-banestasjoner.

Portforbudet som ble innført lørdag skal vare minst til mandag morgen.

– Alle som beveger seg ute i natt og som ikke har ukrainsk uniform, er å anse som sabotører og kan bli skutt, advarer myndighetene.

Gjennom helgen har oppskrifter på såkalte molotovcocktails florert i sosiale medier i Ukraina. Fredag viste man framgangsmåten på TV.

Et bryggeri i Vest-Ukraina har lagt om produksjonen fra øl til brannbomber.

Det har også blitt delt ut våpen til sivile som skal bidra i kamphandlingene. Ifølge ordføreren er Kyivs innbyggere kampklare.

– For å være ærlig har vi ikke 100 prosent kontroll. Vi bygget forsvarssystemet på kort tid, men dette er patriotiske folk. Akkurat nå er det viktigste å forsvare landet vårt, sier Klitschko.

Flere ganger har det blitt meldt om kraftige eksplosjoner i byen.

boligblokk truffet i Kyiv

En boligblokk som skal ha blitt truffet av en russisk rakett i Kyiv.

Foto: DANIEL LEAL / AFP

Mener vi er inne i et avgjørende døgn

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kunngjorde sent fredag ettermiddag i en video at han fortsatt er i Kyiv, og lover å kjempe.

Søndag kveld sa han at de neste 24 timene blir avgjørende.

Russland hevder å ha omringet de viktige havnebyene Kherson og Berdjansk.

SISTE NYTT

Siste nytt