Hopp til innhold

Hver femte polakk vurderer å forlate Polen

WARSZAWA (NRK): Hver femte polakk vurderer å forlate Polen på jakt etter arbeid. Dette skjer til tross for at Polen har hatt den raskest voksende økonomien i EU de siste årene.

Hver femte polakk vurderer å forlate Polen på jakt etter arbeid. Dette skjer til tross for at Polen har hatt den raskest voksende økonomien i EU de siste årene.

Video: 22 år gamle Marta Waloch må flytte fra Polen hvis hun skal ha noe håp om jobb.

Rapporten fra polske Work Service viser at 63 prosent av dem som vurderer å forlate Polen av økonomiske årsaker er under 35 år gamle.

– Det er ikke mange muligheter til å finne jobb her, så jeg tenker at jeg vil flytte til utlandet når jeg er ferdig med studiene, sier 27 år gamle Maciek Diduszko som studerer kunst.

22 år gamle Marta Waloch er enig.

– Jeg studerer for å bli fysioterapeut, men det er ikke så gode jobbmuligheter her. Hvis jeg får en jobb etter studiene, så blir jeg. Hvis ikke, så flytter jeg.

Økonomisk vekst

Utflyttingen skjer til tross for at Polen har hatt den raskest voksende økonomien i EU de siste årene.

– Det stemmer at vi har hatt en rask økonomisk vekst, men denne veksten har ikke vært jevnt fordelt over hele Polen, sier visedirektør Olgierd Annusewicz ved Politisk institutt ved Universitetet i Warszawa.

– Dessuten, mens resten av Vest-Europa begynte å bygge sin økonomi i 1945 ligger vi rundt 45 år bak. Det hjelper ikke at vår økonomi vokser raskt. Det vil fortsatt ta mange år før vi når igjen land som Tyskland, Nederland, Belgia og så videre.

Han forteller at emigrasjon også har vært tema under den nylige presidentvalgkampen.

– Opposisjonen har beskyldt president Komorowski for å ikke gjøre nok for å hindre at folk flytter ut av landet. Komorowski sitt svar har vært at utflytting er en del av de mulighetene EU-medlemskapet gir, sier Annusewicz.

Vil bygge landet

En som imidlertid ikke vil forlate Polen er 28 år gamle Michal Goszczynski. Han er både doktorgradsstudent og leder for doktorgradsstudentene ved universitetet i Warszawa.

– Hvis ikke det er noen polakker igjen i Polen, hva er da poenget? Hvis alle flytter så vil jo ingenting forandre seg. Alt vil forbli ved det samme, sier han.

Doktorgradskollega Michal Szczegielniak er uenig. Han har ingen planer om å bli etter studiene.

– Jeg vil flytte på grunn av den økonomiske situasjonen. Det er lave lønninger og dårlige jobbutsikter for folk med høy utdannelse. Det er ikke sikkert jeg får et bedre liv et annet sted, men da kan jeg i hvert fall unngå økonomiske problemer, sier han.

Her i Norge utgjør nå polakker den største innvandringsgruppa i landet. Per 1. januar 2015 var det 91 000 polske innvandrere med etterkommere i Norge.

Valgkampen i Polen har handlet om den store utvandringen.

Video: Nina Witoszek mener at den skjulte arbeidsledigheten i Polen er et stort problem.

SISTE NYTT

Siste nytt