NRK Meny
Normal

Hvem blir den nye borgermesteren?

Det blir enten Boris eller Ken som kan smykke seg med borgermestertittelen i London. Alle er på fornavn med de to hovedrivalene i valget, men det ser ut som mannen med sovehåret har rykket ifra i sluttspurten.

Boris Johnson og kona Marina Wheeler

Boris Johnson som kalles 'den eksentriske borgermesteren med sovehåret' har velgertekke som få. Her sammen med kona Marina Wheeler etter at han hadde stemt i dag.

Foto: Sean Dempsey / Ap

London: Gry Blekastad Almås
Foto: NRK

Valget i London omtales som det største politiske personvalget i Europa etter presidentvalget i Frankrike.

Konservative Boris Johnson har nå sittet i fire år, Ken Livingstone, med kallenavnet «Røde Ken» satt i åtte år før det, og var også øverste politiske leder i London før byen fikk direktevalg på borgermester i 2000.

Så de to har konkurrert før og kjenner hverandre godt.

Ut og inn av varmen

Boris Johnson frykter at London blir overtatt av en gjeng halvreformerte trotskister, bilhatende Hugo Chavez-dyrkende, salamanderelskende, skatteunndragende, bankmotstandere av noe hyklere og leddbuss fetisjister.

Altså Ken Livingstone.

Det er viktigere å gjøre jobben enn å være morsom på TV, mener Labours kandidat, som likevel har portrettert sine motstandere som marsboere.

Livingstone er i likhet med den konservative kandidaten Boris Johnson en svært omstridt person, også i eget parti.

Ken Livingstone og kona Emma Beal

Ken Livingstone hadde tatt med seg kona Emma Beal og hunden Coco da han stemte tidligere i dag.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Han har vært kastet ut av Labour fordi han ble for drøy kost, men tatt inn i varmen igjen. I denne valgkampen har slitt med å forklare seg i en straffesak.

Boris Johnson på sin side fornærmer folk i øst og i vest, og må stadig beklage uttalelser.

Han kritiserer ofte egen regjering, men folk ser ut til å like den eksentriske borgermesteren med sovehåret.

– Nesten alle damer elsker Boris, mener velgeren Margreth, der vi treffer henne ut fra et valglokale i den britiske hovedstaden.

På siste meningsmåling lå han hele 12 prosent foran rivalen, etter det som til nå har vært en jevn innspurt mellom de to.

Homofil ekspolitimann

London-velgerne har ytterligere enda en kjent person å velge blant.

Liberaldemokratens kandidat Brian Paddick var, før han pensjonerte seg, en av Storbritannias mest kjente politimenn, med fremtredende stillinger i Scotland Yard og London-politiet.

Brian Paddick

Brian Paddick er tredjemann i kappløpet om borgermesterkontoret i London.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Han var også den mest kjente homofile politimann. I 2009, få dager etter at Norge tillot homofile å inngå ekteskap, giftet Paddic seg med norske Petter Belsvik.

Paddick stilte i likhet med Livingston og Johnson som kandidat i 2008, da Johnson gikk seirende ut. Men det ser ut til at han ender på en tredjeplass, da som nå.

Personligheten avgjør

– Det er en kamp om personlighet, sier professor i politisk historie Richard Grayson ved University of London.

Grayson mener det er mer substans i Ken, men mer moro med Boris.

Hvis målingene i London slår til og den konservative Boris vinner, blir det unntaket som bekrefter tendensen i lokalvalget, mener professoren.

Velgerne skal i dagens lokalvalg stemme inn representanter til 181 kommunestyrer i England, Skottland og Wales. Rundt 5000 kandidater er på valg.

På de nasjonale målingene ligger Labour klart best an. Og i Det konservative partiet er man forberedt på et ras, partiet forbereder seg på å miste rundt 400 seter.

– Det viktigste i lokalvalg er naturlig nok lokale saker. I London er transport og kriminalitet tradisjonelt to viktige temaer. Livingstone har hatt en solid posisjon når det gjelder transportspørsmål, mens Boris på sin side har hatt suksess med sine bysykler.

Boris Johnson og Arnold Schwarzenegger

Borgermester Boris Johnson har fått med seg en rekke nasjonale og internasjonale kjendiser på sin kampanje for å få londonerne til å sykle. I fjor vår var han på tur med Arnold Schwarzenegger.

Foto: Matt Dunham / Ap

Nasjonal test

– Men velgerne har en tendens til også å vurdere den nasjonale tilstanden. Så en kandidat som søker gjenvalg kan tape hvis partiet på nasjonalt plan er svært upopulært, sier Richard Grayson og fortsetter:

– Denne gangen er det konservative partiet som trolig kommer til å få en smell, på grunn av tilstanden i økonomien. I fjor, ved suppleringsvalgene, var det Liberaldemokratene som fikk skylda for alt som gikk galt og tapte stort.

  • Les også:

– Velgerne merker tilstanden i nasjonen på lommeboka og statsminister David Cameron og finansminister George Osborne er i utakt med velgerne. De har ikke innsikt i hvordan mange vanlige briter har det og hvordan de opplever tidene som er nå, mener professor Grayson.

Labour på sin side trenger å vise at de er på beina igjen etter katastrofevalget nasjonalt, og politiske kommentatorer og analytikere mener partiet trenger 700–800 nye eller gjenerobrede seter for at den nye partilederen Ed Milliband skal befeste partiet og sin egen posisjon.

Gitt den overordnede ståa, tyder alt på at Boris Johnson blir lyspunktet for regjeringspartiet.

– Men jeg vet ikke hvor mange som stemte på ham ved forrige valg, som faktisk ventet han skulle vinne, sier professor Grayson og humrer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt