NRK Meny
Normal

Drepte på begge sider i kamper mellom opprørere og sikkerhetsstyrker

– Dramatisk utvikling i byen Slavjansk øst i Ukraina.

Arsen Avakov

Innenriksminister Arsen Avakov sier det er avfyrt skudd i Slavjansk på søndag, men dette er ikke bekreftet fra reportere på stedet.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

UKRAINE-CRISIS/SLAVIANSK-AVAKOV An armed man stands next to a barricade in front of the police headquarters in Slaviansk

Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov melder at det er avfyrt skudd søndag, men reportere i byen kan ikke bekrefte dette.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters
Det er drepte og sårede på begge sider i det ukrainske myndigheter omtaler som en «antiterroroperasjon» i Slavjansk.

Blant de statlige sikkerhetsyrkene er en drept og fem andre såret, opplyser myndighetene i Ukraina. Det russiske nyhetsbyrået RIA rapporterer at det blant opprørerne er en drept og to såret.

En prorussisk opprører melder om tre drepte totalt.

– Det er drepte og sårede på begge sider, opplyser Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov på sin Facebook-side.

Innenriksministeren opplyste søndag morgen at myndighetene ville aksjonere mot opprørerne som har tatt kontroll over bygninger i Slavjansk. Avakov omtaler dette som en «antiterroroperasjon».

Følg de siste oppdateringene i NRKs nyhetssenter

– Hold dere innendørs

Operasjonen er en reaksjon på at prorussiske demonstranter de siste dagene har tatt kontroll over bygninger som tilhører de regionale styresmaktene i flere byer øst i Ukraina.

Innsatsen i Slavjansk gjennomføres av Ukrainas sikkerhetstjeneste, og styrker fra alle enheter i landet skal ha blitt innkalt for å ta tilbake kontroll over byen.

Ukrainas innenriksminister ber alle innbyggerne i Slavjansk om å holde seg innendørs.

– Bring dette videre til alle sivile: De bør forlate sentrum, ikke går utendørs og ikke være i nærheten av vinduene, sier Arsen Avakov, ifølge ukrainske Interfax.

Borgermesteren i Slavjansk skal i all hast ha forlatt byen etter at aksjonen ble iverksatt søndag.

Bildt og Fogh Rasmussen anklager Russland

Sveriges utenriksminister Carl Bildt har lagt ut et bilde på Twitter, der han kommenterer hvordan demonstrantene er bevæpnet.

Laster Twitter-innhold

Bildt underbygger dermed anklagene om at opprørerne er støttet av Russland.

Laster Twitter-innhold

– Vi ser en samordnet kampanje av vold fra prorussiske separatister, med formål om å destabilisere Ukraina som en suveren stat, uttaler NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Han peker i likhet med Bildt på Russland.

– Inntoget av menn med spesialiserte russiske våpen og identiske uniformer uten kjennemerker, som tidligere er båret av russiske tropper under Russlands ulovlige og illegitime inntreden i Krim, er en alvorlig utvikling, uttaler Fogh Rasmussen.

– Jeg ber Russland om å trekke tilbake det store antallet soldater, inkludert spesialstyrker, fra den ukrainske grensen, sier Fogh Rasmussen.

I et innlegg i den danske avisen Politiken på søndag beskylder Fogh Rasmussen Russland for å drive en propagandakrig verden ikke har sett siden den kalde krigen.

Tok våpen fra politistasjon

Væpnede menn i kamuflasjeuniform tok lørdag kontroll over en politistasjon i Slavjansk, og de fikk tak i minst 400 håndvåpen og 20 automatvåpen fra lageret på politistasjonen, opplyste ukrainsk politi.

Opprørerne som demonstrerer i flere byer øst i Ukraina, nekter å godta de vestlig orienterte makthaverne som har overtatt styringen av Ukraina etter president Viktor Janukovitsj' fall.

Ukrainas fungerende utenriksminister Andrij Desjtsjytsia hevder russiske agenter står bak aksjonen og krever en slutt på «provokasjonene».

Ministeren sier at han lørdag var i en telefonsamtale med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov om saken. Lavrov har tidligere avvist kontant at Russland ønsker å erobre deler av Ukraina.

Lørdag kveld kalte Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov inn til et krisemøte på grunn av den urolige situasjonen.

Han opplyste at avdelinger i forsvars- og innenriksdepartementene skulle planlegge en operasjon, og det er denne «antiterroroperasjonen» som ble iverksatt søndag.

Artikkelen fortsetter under kartet:

Laster kart, vennligst vent...

Slavjansk ligger øst i Ukraina, et område der mange støtter Russland.

Avisen Kyiv Post skriver at det prorussiske inntoget i byen virker koordinert og godt planlagt, på samme måte som aksjonene i forkant av Russlands annektering av Krim i februar.

Ifølge innenriksminister Avakov er regjeringen åpen for dialog med aksjonistene.

– Men de som bevæpner seg, setter fyr på bygninger, skyter på folk og på politiet, terroriserer med køller og masker, vil møte en passende respons, advarer han.

Alvorlige kamper flere steder

Flere mennesker er skadd etter kamper i Kharkiv søndag.

Prorussiske demonstranter har også rykket inn i Mariupol øst i Ukraina, der de ifølge Reuters har tatt kontroll over ordførerens kontor.

Opprørerne inntok bygningen etter en demonstrasjon der over 1000 mennesker deltok. De rev ned det ukrainske flagget, og opprettet barrikader foran bygningen.

Politiet skal ikke ha forsøkt å stoppe demonstrantene, rapporterer lokale medier.

NATO-leder tordner mot Russland

Samtidig med at uroen sprer seg øst i Ukraina, har NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen et innlegg i søndagsutgaven av den danske avisen Politiken. Der han beskylder Russland for å drive en propagandakrig verden ikke har sett siden den kalde krigen.

– Målet er å forvrenge sannheten, fjerne oppmerksomheten fra Russlands ulovlige handlinger og undergrave de ukrainske myndighetenes autoritet, skriver Fogh Rasmussen.

Les også: NRK møtte det som trolig blir Ukrainas neste president

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt