Huset rasert av granat – fikk reddet barnebarna

DONETSK (NRK): I Donbassområdet øst i Ukraina har våpenhvilen brutt helt sammen. Nå evakueres alle barna.

Situasjonen i Ukraina er uoversiktlig - sivile på begge sider rammes hardt. 
Ifølge landets myndigheter har de pro-russiske styrkene skutt mot 55 byer og landsbyer det siste døgnet, men også regjeringsstyrkenes granater rammer sivile.

Video: Se de store skadene granaten gjorde på hjemmet til Viktor Vaskov i Kievbydelen nordvest i Donetsk.

Partene melder nå om over 100 angrep bare det siste døgnet, samtidig som EU truer med nye sanksjoner mot Russland for landets rolle I konflikten.

– Jeg overlever dette. Jeg klarer på en eller annen måte å komme over det, sier Viktor Vaskov, mens tårene presser seg på.

Livsverket i ruiner

Huset hans ble truffet av splinter fra en granat i går kveld. Taket er neste blåst av, vinduene er ødelagt og overalt er det rester av den voldsomme eksplosjonen i Kievbydelen nordvest i Donetsk.

Viktor tørker bort tårene og unnskylder seg fordi han tar dette så sterkt.

– Selvfølgelig har dette gått sterkt inn på meg. Men det viktigste er at det ikke var barn her hos oss da det smalt. Jeg klarte å få vekk både barnebarnet mitt og oldebarnet i tide.

Viktor Vaskov i sitt ødelagte hjem i Donetsk

Viktor Vaskov viser frem en klokke som har stoppet på 20.25. Det var på dette tidspunkt, i går kveld, det smalt et par meter utenfor soverommet hans, der han nettopp hadde lagt seg sammen med sin kone.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

Inne i huset er det glass og skrot overalt. Det rommet som har klart seg best er kjøkkenet, som ser ut til å være helt nytt.

– Jeg har gjort alt selv, bygget opp huset nesten fra grunnen, sier Viktor Vaskov. Nå ligger livsverket i ruiner.

Utrolig nok ble hverken han eller konen skadet. Men huset som Viktor møysommelig har bygd opp med den lille lønnen og pensjonen han fikk inntil utbetaling stoppet i høst, er nesten helt ødelagt.

Evakuerer barn

Anastasia Pevna i Donetsk

Anastasia Pevna frykter for barndomshjemmet i den lille landsbyen Maryinka på den andre siden av frontlinjen.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

Det har det siste døgnet vært harde kamper både rundt storbyen Donetsk og flere andre steder langs den mer enn 400 kilometer lange frontlinjen mellom de prorussiske separatistene og de ukrainske regjeringsstyrkene.

På den andre siden av frontlinjen, i landsbyen Maryinka har det siste døgnet har vært voldsomme kamper mellom de prorussiske separatistene som prøver å ta byen, og ukrainske styrker som forsvarer den.

– I går dro foreldrene mine fra huset sitt i Maryinka fordi det er svært farlig der akkurat nå. Da ble også barna evakuert fra byen fordi mange sivile er skadet i skyting de siste dagene. De er nå i Dnipropetrovsk fylke lenger vest i regjeringskontrollert område sier Journalisten Anastasia Pevna.

Folk er blitt veldig sliten av den stadige skytingen. Tidligere var det slik at folk ville at en av sidene skulle vinne. Så ønsket alle å få slutt på krigen. Nå ønsker folk seg bare bort.

SISTE NYTT

Siste nytt