Frykten råder i Donetsk: – Vi må finne en vei ut av dette nå

DONETSK (NRK) Etter ett år med blodige kamper og konflikt med myndighetene trygler folk i Donetsk om en fredelig løsning.

Kampene i Donetsk i Ukraina skaper redsel hos sivilbefolkningen. Flere tusen mennesker står i fare for å bli omringet av de russiske separatistene.

BLOMSTER FOR Å MINNES: Mange har lagt ned røde nelliker på plassen hvor flere ble drept da en granat eller rakett drepte åtte mennesker.

En merkelig og tyst formiddagsstemning hersker ved busstoppet i bakkene i bydelen Bosse, litt sør i millionbyen Donetsk. Stille prat blant noen uniformerte menn. En gammel dame korser seg mens hun stavrer forbi haugene med blomster, de fleste nelliker.

Noen steder har folk skrevet, «Jeg er ikke Charlie, jeg er Donetsk».

– Voldsomt smell

Folk her har levd med krig og uro i snart et år. Men det som skjedde torsdag sist uke var likevel noe nytt. I morgentimene kom plutselig en granat eller rakett fra himmelen og landet midt mellom folk som ventet på bussen og selve trolleybussen.

– Jeg hørte et forferdelig smell, forteller Jekaterina Anokhina til NRK, og fortsetter:

– Jeg så en kvinne som tydeligvis hadde forsøkt å krysse gaten, hun lå på bakken uten å røre seg. Det var en bil som stod i brann, og inne i bussen satt livløse mennesker. Et forferdelig syn.

Anokhina og resten av befolkningen i Donetsk kan ikke se frem mot fred med det første. Kampene fortsetter. De siste dagene har vært blant de blodigste i konflikten i Ukraina, med flere titalls drepte hver eneste dag. Bare fra mandag til tirsdag mistet minst ni ukrainske soldater livet.

– Må ut av dette

Tamara forteller om bussangrepet

HÅPER PÅ FRED: Tamara håper på en snarlig løsning på konflikten i Ukraina.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

– Vi må finne en eller annen vei ut av dette nå, sier en kvinne, som bare vil gi NRK fornavnet sitt.

Tamara står med tårer i øyene står og ser på stedet der åtte mennesker ble drept sist torsdag.

Den ukrainske regjeringen vil fortsatt ikke forhandle med de russiskvennlige separatistene, og parlamentet vedtok tirsdag å definere de såkalte folkerepublikkene Donetsk og Luhansk som terrorister.

– Men nå må snart også regjeringen i Kiev se på oss som likeverdige, de må slutte å behandle oss som separatister, sier Tamara.

Voldsomme ødeleggelser

Skilt ved minnested i Donetsk

MINNES: «Jeg er ikke Charlie, jeg er Donetsk» står det på skiltet.

Foto: Morten Jentoft / NRK

I Kiev-bydelen nordvest i Donetsk finnes noen av de verste ødeleggelsene av krigen øst Ukraina.

– Når det bombes her, flytter vi busstoppene lenger ned i byen. Men vi fortsetter å gjøre jobben vår, sier bussjåføren Aleksander Kononenko til NRK.

Hva sier passasjerene når de kommer om bord på bussen?

– De sier ikke så mye. Bare at vi må komme oss av gårde så fort som mulig.

SISTE NYTT

Siste nytt