Hun overlevde manetangrep

Hun overlevde et angrep fra en av verdens giftigste skapninger. Nå mener eksperter at den medisinske historien må skrives om.

Angrepet av kubemanet

Beinet til Rachel Shardlow etter manetangrepet.

Foto: ABC TV / Afp

Ti år gamle Rachel Shardlow svømte i ei elv i Queensland i Australia i desember i fjor da hun kolliderte med en kubemanet og mistet bevisstheten, melder Sky News .

Svømmetur

Svømmeturen foregikk i elvemunningen der elva renner ut i havet. Ved flere elver i Australia er det satt opp nett for å hindre manetene i å komme inn i elvene, men ikke i Calliope River, der Rachel badet.

Sesongen for kubemaneten er fra oktober til april. Da er en rekke strender stengt, og snorklere på Great Barrier Reef blir bedt om å ha på seg heldekkende drakter.

Zoologi-professor Jamie Seymour fra James Cook University sier at da hun så bilde av skadene sa hun til seg selv:

- Du vet - for å være ærlig - at denne jenta skulle ikke ha vært i live. Bildene er forferdelige. Når du ser mennesker som har vært i kontakt med så mange av denne manettypens tentakler ligger de vanligvis i et likhus, sier professoren.

Ofte dødelig

Rachel Shardlow

Rachel Shardlow er trygt hjemme igjen etter at hun ble angrepet av en kubemanet.

Foto: ABC TV / Afp

Smertene når boksmaneten brenner er så overveldende at mange av ofrene får sjokk og drukner før de kan komme seg til land, eller de dør av hjertesvikt.

Det finnes heller ikke en effektiv motgift mot manetgiften som angriper hjertet, nervesystemet og huden, og forårsaker voldsomme muskelsmerter, oppkast og og en rask økning i blodtrykket.

Rachel Shardlow ble reddet av broren som badet sammen med henne. Da var jentas bein fortsatt innpakket i manetens tentakler. Den har opp til 15 tentakler på tre meter som den trekker etter seg, skriver The Telegraph .

Før hun besvimte sa jenta at hun ikke kunne se eller puste.Etter at hun ble reddet, lå hun på sykehus i seks uker før hun kunne reise hjem.

Enestående

Professor Jamie Seymour sier at hun ikke har funnet eksempler i vitenskapslitteraturen på at personer med så omfattende skader har overlevd.

Jentas far, Geoff Shardlow, sier at datteren har fått arr på leggene og at korttidsminnet ikke er helt som det var.

Ikke noe tyder på at hun har fått alvorlig hjerneskade.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt