Hopp til innhold

Human Rights Watch: FBI gjør lovlydige innbyggere til terrorister

FBI har oppfordret, og noen ganger betalt, muslimske amerikanere til å begå terrorhandlinger i en rekke politiprovokasjoner siden 11. september.

James

Bildet er fra 2009 og viser James Cromitie som blir arrestert for å ha vært innblandet i planleggingen av å bombe en synagoge. I Human Rights Watch sin ferske rapport hevder en dommer at myndighetene, ved hjelp av informanter, diktet opp forbrytelsen, ga vedkommende de nødvendige midlene, og la til rette for terrorplanleggingen.

Foto: Robert Mecea / AP

Det hevder menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) i den ferske rapporten US: Illusion of Justice.

Krigen mot terror vokste fram under Bush-administrasjonen og har vært USAs begrunnelse for dronekrig, invasjon, samt arrestasjoner på den beryktede og sterkt kritiserte Guantánamo Bay.

Siden 11. september har mer enn 500 amerikanere blitt straffeforfulgt i USA på grunnlag av å ha planlagt, bistått til, eller utført terrorhandlinger.

I rapporten hevder HRW at USAs rettslige prinsipper blir satt til side i kampen mot terror.

Flere vitner om å ha blitt truet til å tilstå, og i halvparten av sakene organisasjonen har sett på skal dommen ha falt etter såkalte politiprovokasjoner.

Det vil si der spanere, «under cover»-agenter, later som om de er på den mistenktes side og lurer vedkommende til å utføre, si eller gjøre noe som kan gi grunnlag for pågripelse. Dette er ulovlig i mange land, inkludert i Norge.

Artikkelen fortsetter under bildet

Eric Holder holder tale i ambassadørboligen

På sitt Norgesbesøk tidligere i år oppfordret USAs justisminister Eric Holder andre land til å gjøre mer for å stoppe framveksten av terrororganisasjoner.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Motsatt effekt

«FBI har ofte gått etter sårbare personer, inkludert de med mentale funksjonshemninger. Regjeringen har ofte opptrådt gjennom informanter, for deretter å aktivt utvikle plottet, overtalt og noen ganger presset vedkommende til å delta, og gitt midlene til å utføre det», heter det i rapporten, som hevder å avdekke den enorme prisen amerikanske innbyggere må betale for antiterror.

– Amerikanere har blitt fortalt at deres myndigheter gir dem trygghet ved å forhindre og straffe terrorisme i USA, sier Andrea Prasow, viseredaktør i Human Rights Watch i Washington.

– Men ser man nærmere på dette innser man at disse menneskene aldri ville utført kriminelle handlinger dersom ikke selve håndhevelsen av lovene oppfordret, presset og noen ganger betalte dem til å utføre terrorhandlinger, fortsetter hun.

Sammen med det juridiske instituttet for menneskerettigheter ved Columbia University har HRW studert 27 saker, fra etterforskningsstadiet fram til en rettssak.

Organisasjonen har utført 215 intervjuer med dem som er dømt eller siktet i terrorsaker, deres pårørende, forsvarsadvokater, dommere og aktorer.

«Regelverket som avdekkes i denne rapporten viser at det har gått bort ifra å bekjempe virkelige trusler», heter det i rapporten.

HRW mener at FBIs antiterrorvirksomhet har motsatt effekt på samfunnet, og frastøter muslimske samfunn som kan fungere som avgjørende kilder i å avdekke terror.

«I noen tilfeller kan FBI ha skapt terrorister ut av lovlydige innbyggere ved å foreslå ideen om å utføre terrorhandlinger eller ved å oppfordre til det», står det i rapporten.

Av tilfellene som er undersøkt resulterte halvparten av domfellelsene fra politiprovokasjoner. I 30 prosent av disse igjen spilte spaneren en aktiv rolle i å skape plottet, hevder organisasjonen.

På sitt besøk til Norge 8. juli oppfordret USAs justisminister Eric Holder flere land til å starte med slike «undercover-aksjoner». Da sa han blant annet at slike operasjoner er avgjørende for å bekjempe terror.

– Truet med amputering

Rapporten forteller blant annet om da fire muslimske konvertitter fra New York ble siktet for å ha planlagt å sprenge synagoger og angripe en amerikansk militærbase.

En dommer sier til HRW at myndighetene diktet opp forbrytelsen, ga vedkommende de nødvendige midlene, og la til rette for terrorplanleggingen.

«I løpet av prosessen hadde de gjort en uskyldig mann til en terrorist», skal dommeren ha sagt til HRW.

Rezwan Ferdaus fikk 17 år i fengsel for å ha «ønsket å bombe Pentagon og Kongressen med minidroner».

Rezwan Ferdaus

Rezwan Ferdaus ble dømt til 17 år i fengsel for å ha planlagt å angripe Pentagon med droner. HRW hevder at en FBI-spaner konstruerte hele plottet.

Foto: Ap

En FBI-agent fortalte Ferdaus sin far at 27-åringen åpenbart hadde psykiske problemer. Men det hindret ikke en spaner fra å konstruere hele plottet, skriver HRW.

Ahmed Omar Abu Ali er en amerikansk statsborger som hevder å ha blitt pisket og truet med amputering mens han satt fengslet uten dom i Saudi-Arabia. Mishandlingen varte helt til han tilstod, hevder han.

Dette var etter bombingen av vestlige boligområder i Riyadh i 2003. Under en rettssak i Virginia ble ikke Alis påstander om tortur trodd på, og dommeren brukte Alis tilståelse som bevis, hevder HRW.

Alis far

Alis far utenfor rettssalen i Virginia i 2009 etter at sønnen hans fikk livstid for å ha planlagt å drepe daværende president George W. Bush. I en fersk rapport hevder HRW at Ali ble utsatt for tortur fram til han tilstod.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

Han var dømt for konspirasjon, for å ha gitt materiell støtte til terrorister, og konspirert om å drepe president Bush. Ali fikk livstid.

Andre skal ha blitt utsatt for det Human Rights Watch beskriver som «unødvendig brutal isolasjon» i fengsel mens de ventet på dom.

Mike German, en tidligere FBI-agent som nå jobber for Brennan Center, sier at FBIs «overdrivelser» er bekymringsverdig. Ikke bare krenker de borgerrettighetene og privatlivet, men de kartlegger ikke reelle trusler effektivt, skal han ha sagt til HRW.

JM Berger, ekspert på nasjonal sikkerhet, sier at det er et dilemma i rettshåndhevelsen: FBI kan ikke bare overse tips eller rapporteringer om folk som snakker om at de ønsker å utføre, eller å støtte, terrorhandlinger.

– Utfordringen er hvordan å sile ut sakene som fortjener etterforskning og ikke, sier han til AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt