Hopp til innhold

Høyreradikale vil bli en maktfaktor i Europa

Høyreradikale partier fra blant annet Frankrike, Italia, Østerrike og Nederland slår seg sammen i EU-parlamentet. Målet til de EU-skeptiske og innvandringsfiendtlige partiene er å endre EUs politikk radikalt.

FRANCE-EU-FN-PARLIAMENT

LANSERER NY POLITISK GRUPPE: Marine le Pen vil få mer makt i EU-parlamentet når hun nå slår seg sammen med flere høyreradikale partier.

Foto: FREDERICK FLORIN / Afp

Helt siden brakvalget for ett år siden har franske Marine le Pen og nederlandske Geert Wilders jobbet med ett mål for øye: Å få på plass en politisk gruppe av ulike høyreradikale partier i EU-parlamentet. Det gir dem både mer taletid og penger i partikassa.

Nå sier de at målet er nådd. I dag lanserer de den nye politiske gruppa i Brussel kalt «Europa av Nasjoner og Frihet».

Historisk øyeblikk

Islamkritikeren Geert Wilders skriver på Twitter at de er i mål:

«Vi har lyktes i å danne en gruppe i EU-parlamentet! Stor nyhet og et historisk øyeblikk», skriver han, og har lagt ut et bilde av ham selv og lederen i Nasjonal Front mens de skåler i champagne.

Laster Twitter-innhold

Minst 25 parlamentarikere fra minst sju land må til for å danne en politisk gruppe. Til nå har fem partier på ytterste høyre fløy bekreftet at de er med.

Ved siden av Nasjonal Front og det nederlandske Frihetspartiet, har politikere fra det Østerrikske Frihetsparti (FPÖ), Lega Nord fra Italia og belgiske Vlaams Belang ("Flamsk interesse") bekreftet at de er med.

Hvem andre som er med blir først avslørt under en pressekonferanse i dag, som Marine le Pen skal holde. Sverigedemokraterna har tidligere vært nevnt som aktuell for et slikt samarbeid. Ungarske Jobbik og det greske nynazistiske partiet Gyllent Daggry har derimot tidligere vært avvist av le Pen.

Usikkert om det er endelig avklart

– Dette resultatet er selvsagt svært gode nyheter for Nasjonal Front og veldig dårlig for våre motstandere, sier Marine le Pen til avisa le Figaro.

EU-skeptikeren har helt siden hun ble partileder jobbet for å få mer makt i EU-parlamentet. EU-kritiske krefter fra både høyre og venstre fløy gjorde det godt i EU-valget i mai i fjor. Nasjonal Front ble det største partiet fra Frankrike. Marine le Pen ønsket å bruke den nye makten til å endre politikken i EU radikalt: Hun ville at nasjonalstatene skulle få bestemme mer, innføre grensekontroll og stramme inn på immigrasjonen innad i EU. 200 000 borgere fra andre EU-land bosetter seg hvert år i Frankrike, i følge le Pen. Og det er spesielt østeuropeerne hun vil ha ut.

Men selv om hun og de andre EU-skeptiske partiene varslet mer støy etter valget har de vært splittet inntil i dag.

Ifølge Marine le Pen er 38 parlamentarikere nå klare til å gå sammen. Hvis de er så mange vil den høyreradikale gruppa ha krav på 17,5 millioner euro i støtte de neste fire årene.

Ifølge det franske nyhetsbyrået AFP forhandles det fortsatt for å sikre at alle kravene til å forme en gruppering er innfridd.

Storbritannias høyrepopulistiske uavhengighetsparti (UKIP) klarte å danne en egen partigruppe med likesinnede i fjor. UKIPs leder Nigel Farage har nektet å samarbeide med le Pen, fordi han mener at Nasjonal Front er antisemittisk. Det er noe Marine le Pen har forsøkt å distansere seg fra

I forrige måned ekskluderte hun sin egen far og partigrunnlegger Jean-Marie Le Pen fra partiet etter at han gjentok at gasskamrene var en parentes i historien.

SISTE NYTT

Siste nytt