Høyreekstremister danner borgervern i Sverige

Høyreekstremistiske grupper patruljerte natt til lørdag i flere av Stockholms forsteder, samtidig som opptøyene spredte seg til Örebro og Linköping.

Skolebrann i Tensta

Brannmenn jobber med å slukke en brann i en skole i Tensta, en forstad utenfor Stockholm.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Rundt 200 svartkledde høyreekstremister kjørte fredag kveld rundt i Stockholms forsteder i et 30-talls biler, angivelig for å jakte på innvandrerungdommer og få slutt på bilbrannene.

I Tumba, sør for Stockholm, forfulgte de folk i gatene inntil politiet grep inn og stanset dem, melder SVT.

Etter å ha forflyttet seg fra Tumba, via Älvsjö til Mälaröjden, ble 18 høyreekstremistene pågrepet og kjørt bort i politibusser.

Også i andre forsteder kom det rapporter om at høyreekstremister har dannet borgervern, noe politiet lenge har fryktet skulle skje, skriver Expressen.

Uro i Örebro

Opptøyene i Stockholms forsteder, spredte seg fredag kveld til Örebro.

– Det handler om 25-50 maskerte ungdommer med dunker, trolig med brennbar væske, opplyser politiets pressetalsmann i Örebro, Mats Nylén, til Aftonbladet.

Ifølge politiet brøt det først ut uro i forstaden Vivalla nord for Örebro sentrum og i 21-tiden fredag kveld var en gruppe maskerte ungdommer på vei dit.

– Vi jaget dem, men de dukket opp igjen med dunker, forteller Nylén.

Har spredt seg

Kort tid etter sto flere biler i brann, og politistasjonen i sentrum av Vivalla ble utsatt for hærverk. Det ble også antent en gressbrann, og det brant ved en skole.

Ungdommene knuste også ruter på en politibil, og en politimann fikk glasskår over seg. Han ble brakt til sykehus med glassplinter i øynene.

– Vi har lurt på om hendelsene i Stockholm ville spre seg hit, og nå har de gjort det, sier Nylén.

– Vi forsøker å hindre at de tenner på skoler og boliger. Biler er til sammenligning mye mindre alvorlig, sier Nylén.

Voldsbruk

Også i Linköping måtte politiet konstatere at opptøyene i Stockholm hadde spredt seg, og det ble meldt om en rekke branner og flere tilfeller av voldsbruk i løpet av natten.

I Stockholms forsteder fortsatte uroen for sjette natt på rad, med bilbranner i Tensta, Norsborg, Jordbro og Årsta.

Brannmannskaper rykket til nærmere 40 branner, og politiet meldte i morgentimene lørdag om til sammen 23 pågripelser. De fleste av dem var høyreekstremister som ble pågrepet ved Mälaröjden.

«Opptøy-turister»

Flesteparten av ungdommene som er pågrepet i Stockholms-området tidligere i uka, har en kriminell fortid, skriver Aftonbladet.

Avisen har gransket bakgrunnen til 16 av de pågrepne og fant at 13 av dem enten har dommer eller omtales som kjenninger av politiet. Det overrasker ikke kriminologen Jerzy Sarnecki.

– De som er aktive i opptøyene har garantert drevet med ulike former for vold og kriminalitet tidligere, sier han.

– Det betyr ikke at det ikke også fins legitime grunner til misnøyen i disse områdene. Men om misnøyen ytres gjennom å brenne biler, da er det ikke Guds beste barn som står bak, sier Samecki.

Politiet utreder også om det er mange av det de kaller «opptøy-turister» blant urostifterne. Av de sju som ble arrestert ved politistasjonen i Älvsjö i natt, var det ingen som kom fra området. En av de arrestert var fra Danmark, ifølge SVT.

Pressetalsmann Lars Byström sier politiet nå undersøker saken.

Opptøyer i Stockholmsområdet

Opptøyene har preget nettene i flere forsteder rundt Stockholm.

Foto: Svensk TV4

SISTE NYTT

Siste nytt