NRK Meny
Normal

Høyesterett: Timosjenko er skyldig

Ukrainas høyesterett slo i dag fast at dommen mot tidligere statsminister Julia Timosjenko er riktig og rettferdig.

Julia Timosjenko

Timosjenkos tilhengere utenfor Ukrainas høyesterett da ankesaken ble behandlet i dag.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

Den 51 år gamle opposisjonspolitikeren Timosjenko soner for tiden dommen hun fikk for å ha misbrukt makten da hun var statsminister.

Hennes tilhengere og et stort antall europeiske politikere er overbevist om at dommen er politisk motivert. EU reagerte raskt mot dagens dom i høyesterett, og uttaler at unionen er «dypt skuffet» over at anken ble avvist.

Som en av drivkreftene bak den såkalte «Oransjerevolusjonen» og presidentkandidat under valget i 2010 er hun ansett som en av president Janukovitsj' farligste politiske motstandere.

I oktober i fjor ble Timosjenko dømt til sju år i fengsel for maktmisbruk i forbindelse med forhandlinger om en gigantisk gass-kontrakt med Russland mens hun var statsminister.

Støtte fra Putin

Russlands president Vladimir Putin, som var motpart til Timosjenko underforhandlingene, har i ettertid sagt at det ikke var noe ulovlig i det hun foretok seg.

Mange av hennes tilhengere hadde møtt opp i retten for å høre dommen, og mange flere hadde samlet seg utenfor og ropte slagord som «Sett Julia fri».

Dommer Aleksander Elfimov, som leste opp kjennelsen, sa blant annet at retten «ikke hadde funnet noen grunn til å ta Timosjenkos anke til følge», og at dommen på sju år var «passende i forhold til forbrytelsens alvorlighetsgrad».

Nå vil Julia Timosjenkos advokater bringe saken inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt