NRK Meny
Normal

Howard innrømmer valgnederlaget

Australias konservative statsminister John Howard har innrømmet valgnederlaget.  Arbeiderpartiets leder Kevin Rudd har utropt seg til vinner og overtar som statsminister.

Statsminister John Howard foran en plakat av Arbeiderpartiets leder Kevin Rudd

Statsminister John Howard foran en plakat av Arbeiderpartiets leder Kevin Rudd.

Foto: GREG WOOD / AFP

Dermed er en 11 år lang regjeringstid over.

Sittende statsminister John Howard ligger også an til å miste plassen sin i nasjonalforsamlingen som han har hatt i 33 år.

Dersom det skulle skje, blir Howard den første statsministeren siden 1929 som ikke blir gjenvalgt.

 

 

Stor økning

Da over halvparten av stemmene var telt opp, lå Arbeiderpartiet an til å få 86 av de 150 plassene i Underhuset og dermed et klart flertall.

Den nåværende regjeringskoalisjonen ser ut til å få 62 representanter, 24 færre enn ved forrige valg. I tillegg ser to uavhengige representanter ut til å komme inn.

Prosentvis fordeler stemmene seg foreløpig med 53,3 til Arbeiderpartiet og 46,7 til den nye opposisjonen. 

I valgkampen forpliktet Arbeiderpartiet seg til å undertegne Kyoto-protokollen om reduserte klimaskadelige utslipp, til å hente hjem noen av de australske soldatene fra Irak og til å endre landets lederskap.

Dette har tydligvis vært et budskap velgerne har satt pris på.

USA-tilhenger

Statsminister John Howard har stått sammen med USA nærmest i tykt og tynt. Meningsmålinger i valgkampen har imidlertid vist at velgerne har vært sterkt uenige på særlig to områder, nemlig i Irak-spørsmålet og i klimapolitikken.

Den intense tørken som i mange år har svidd av det sørøstlige Australia illustrerer for mange australiere at klimaendringene allerede er i gang, noe Howard lenge nektet å akseptere.

 

Kevin Rudd

Australias kommende statsminister Kevin Rudd fornøyd etter valgseieren.

Foto: Rob Griffith / AP

Tidligere diplomat

Den påtroppende statsministeren er 50 år gammel og tidligere diplomat. Han har blant annet tjenestegjort i Beijing og i Stockholm.

Kevin Rudd har vært medlem av nasjonalforsamlingen siden 1998 og kom i 2001 inn i Arbeiderpartiets ledelse med ansvar for utenrikspolitikken.

I desember i fjor utfordret han den daværende partilederen Kim Beazley og overtok ledervervet. Det førte til et raskt byks oppover på meningsmålingene.

Fattige kår

Rudd vokste opp i en fattig bondefamilie i Queensland som den yngste av fire barn. Faren døde da han var 11, og familien måtte forlate gården.

Rudd viste tidlig et sterkt intellektuelt talent, og fikk blant annet utdannelse i kinesisk politikk, språk og samfunnsvitenskap ved Det nasjonale universitet i Australia.

Tatt imot som helt

Rudd stemte i sin valgkrets i det tropiske Queensland. Han ble tatt imot som en helt da han sammen med familien spaserte forbi en rekke trendy kafeer og kom til valglokalet i en kirke.

– Jeg må si det er en sterk stemning for endring. Folk vil ha en ny ledelse med en positiv plan for framtiden, sa Rudd.

 

Ukvemsord

Howard stilte seg i kø i lett regnvær utenfor en skole for å avlegge sin stemme i valgkretsen i Sydney som han selv risikerer å tape hvis valget går ham imot.

– Jeg håper vi vinner. Jeg tror vi vinner, det er nå opp til australierne, sa han.

Flere forbipasserende ropte ukvemsord mot ham, mens tilhengere av Rudd forsøkte å gi ham Labors lister.

– Bye bye, Howard, ropte en fagorganisert Rudd-tilhenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt