NRK Meny
Normal

– Allmenn stemmerett for raskt er svært farlig

HONGKONG (NRK): 5000 politifolk er mobilisert i tilfelle avstemningen om ny valglov fører til uro.

HONGKONG-POLITICS/ Policemen patrol outside the Legislative Council building in Hong Kong, China

Et knippe av de 5000 politifolkene som er satt i beredskap holder vakt utenfor den lovgivende forsamlingen.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

Peter Mok

Peter Mok mener Hongkongs innbyggere må sette stabilitet foran kravet om helt frie valg.

Foto: Peter Svaar / NRK

Kina er svært sjenerøse overfor oss. De hjelper oss svært mye. De gir oss allmenn stemmerett ett skritt av gangen. Om det skjer for raskt vil det være veldig farlig. Hvis vi velger en sterk mann er det veldig farlig. Velger vi den gale mannen er der det veldig farlig, sier Peter Mok.

Den eldre mannen tilhører gruppen av pro-Beijing demonstranter utenfor Hongkongs lovgivende forsamling. Peter Mok mener Hongkong har opplevd nok uro og trenger stabilitet.

– Jeg vil at loven skal gå igjennom.

– Hvorfor?

– Fordi vi vil ha sikkerhet, frihet og muligheter for Hongkong.

Peter Mok har reist inn til sentrum av Hongkong ifra «De Nye Territoriene», et område på fastlandet hvor det urbane Hongkong fremdeles huser bondegårder og hvor det er billigere å bo enn på selve øya Hongkong.

Pro-Beijing leiren

Beijing-vennlige demonstranter samlet i egen teltleir. Mange har fått betalt for å demonstrere idag.

Foto: Peter Svaar / NRK

Beijings største utfordring på flere tiår

I fjor blokkert flere titusen demonstranter Hongkongs hovedgater i 79 dager. Demonstrantene trosset tåregass og pepperspray i et forsøk på å presse Kinas ledere til innrømmelser. Uroen brøt ut da Beijing gjorde kjent de ønsket å godkjenne kandidater som kunne velges til det øverste ledervervet i byen i 2017.

Beijing har lovet frie valg med allmenn stemmerett i 2017 og stod brått overfor sin største innenrikspolitiske utfordring på flere tiår. I forkant av avstemningen i dag har de mobilisert 5000 spesialtrenede politifolk.

Betalt for å demonstrere

Pro-Beijing-demonstrantene går frem og roper litt. Går tilbake til teltene og setter seg og spiser litt før en person henter dem frem for å rope litt mer. Det går rykter om at demonstrantene får betalt for å ha møtt opp. Peter Mok innrømmer at dette stemmer.

– Begge sider får betalt for å være med. Hvordan skulle de ellers kunne være her hele dagen, sier Peter Mok.

X for nei

Wayn Chen vil ha frie valg

Wayne Chen sier demokratene er fredelige og frykter ikke uro eller vold når Hongkongs lovgivende forsamling skal ta stilling til valgloven de neste dagene.

Foto: Peter Svaar / NRK

Way Chen holder opp en hvit seddel med «X» malt over med kaligrafipensel. Symbolet på å stemme «nei» til lovforslaget. Way Chen er ung og villig til å vente. Han håper demokratene i den lovgivende forsamlingen bruker sin tredjedel av stemmene til legge ned veto.

– Jeg mener regjeringen da må tilby innbyggerne en ny lov. Dette er deres ansvar i henhold til Hongkongs egen mini-grunnlov.

– Men da fortsetter jo bare dagens system og dere må vente til minst 2022?

– Da vil vi i det minste få ekte valg, sier Chen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt