Hopp til innhold

Hoderulling i Sinai etter blodbad

Egypts president Mohammed Mursi har sparket både guvernøren i Nord-Sinai-provinsen og Egypts etterretningssjef etter det største blodbadet i området siden 1979.

egypt

FOTVILELSE: Sørgende egyptere over kisten til en av de 16 soldatene som ble drept i et angrep mot en kontrollpost på Sinai-halvøya forrige søndag.

Foto: Reuters

Etter søndagens dødelige angrep mot Sinai-halvøya viste den nyvalgte presidenten muskler på flere måter. Både guvernøren i Nord-Sinai-provinsen, Abdel Wahab Mabruk, og Egypts etterretningssjef Murad Muwafi fikk marsjordre fra sine betrodde stillinger. Forsvarsminister Hussein Tantawi fikk dessuten beskjed om å finne en ny sjef for militærpolitiet, melder nyhetsbyrået AFP.

Har hisset opp Israel

Da hadde egyptiske luft- og bakkestyrker allerede slått til mot islamistopprørere i grensebyen Sheikh Zuwaid, ti kilometer unna grensen til Gazastripen. Vitner i området forteller internasjonale nyhetsbyråer om eksplosjoner og militærfly, og flere biler skal ha blitt bombet. Et annet vitne sier han så et militærhelikopter jage en bil, mens mennene som satt inni svarte med å skyte mot helikopteret.

Mursi

STRAMMER GREPET: Egypts nye president Mohammad Mursi har strammet grepet om Sinai.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Minst 30 islamistopprørere skal ha blitt drept i angrepene.

– Styrkene er i stand til å suksessfullt utføre ordren, og vil fortsette å utføre planen deretter. De ber stammer og familier i Sinai om å samarbeide i arbeidet med å gjenoppbygge sikkerheten i Sinai, heter det i en erklæring fra det egyptiske militæret, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Luftangrepene og topp-avskjedigelsene kom som hevn etter et dødelig angrep på grenseposten Karm Abu Salem nord på Sinai-halvøya søndag. 16 personer fra sikkerhetsstyrkene ble drept i angrepet, som ifølge det egyptiske forsvaret ble utført av islamistopprørere.

Etter angrepet forsøkte de å ta seg inn i Israel med en stjålet stridsvogn, men ble drept av israelske styrker kort tid etterpå. Også tirsdag slo opprørere til mot nye kontrollposter, denne gangen i Rafah.

Dette har fått spenningen til å øke i i Sinai, og Israel ber nå Egypt om å stramme grepet om det isolerte, ørkendominerte grenseområdet. Egypt svarte med å sende 500 ekstra soldater og politistyrker til halvøya allerede mandag, og onsdag viste altså Mursi og forsvaret at de akter å stramme grepet med tøffe virkemidler. Militæraksjonen var den største siden krigen i 1973, da Egypt og Israel sloss om eneretten over området.

Bortfører turister

Volden i området har eskalert jevnlig etter at den forrige presidenten, diktatoren Hosni Mubarak, ble styrtet i fjor. Beduinske stammeledere har angrepet politistasjoner, blokkert tilgang til byer og tatt utenlandske turister og arbeidere som gisler for å vise sin misnøye med behandlingen sentralmakten gir dem.

Artikkelen fortsetter under bildet...

sinai

ØRKEN: Egyptiske soldater på plass i Nord-Sinai onsdag. Etter angrepene søndag har landet sendt 500 ekstra soldater til det isolerte ørkenområdet.

Foto: AFP


Militante islamister og Israel-motstandere står bak de fleste angrepene, hvorav mange ifølge Israel tar seg inn i egypt via de underjordiske smuglertunnelene. Beduinere utgjør flertallet av de 600.000 innbyggere i Sinai.

– Det vi ser i Egypt er et voldsomt raseri, en besluttsomhet fra regimet og forsvaret om å ta vare på området, og gjeninnføre orden igjen i Sinai, fordi det er deres ansvar, sa en israelsk tjenestemann, Amos Gilad, på israelsk radio onsdag, ifølge Reuters.

Mubaraks arvtaker har på den ene siden forsøkt å blidgjøre Israel ved å love å gjenvinne kontrollen over området. Samtidig har han, med sin moderat-islamistiske bakgrunn, brakt landet nærmere islamistene i Hamas, som styrer Gaza, selve verkebyllen i Midtøsten-konflikten.

Dermed har Sinai-urolighetene havnet midt i spenningsforholdet mellom forholdet til nabolandet Israel, og de arabiske interessene på motstatt side.

SISTE NYTT

Siste nytt