Hopp til innhold

Hjemme hos The Obamas

Å vise fram familieidyllen for hele det amerikanske folk er en viktig gren for alle som har en drøm om å bli president i USA.

Barack Obama med familie
Foto: Jae C. Hong / AP

Under Demokratenes landsmøte i Denver, var Barack Obamas kone Michelle i natt hovedattraksjonen.

Michelle Obama fortalte om oppveksten i en arbeiderfamilie i en av Chicagos fattige sørlige forsteder, på to rom og kjøkken, og hvor hardt hennes far arbeidet for å gi henne og broren en god barndom og skolegang på college.

Etterpå kom parets to barn Sasha og Malia opp på scenen, og sjarmerte både hele salen og mange millioner tv-seere i senk.

Les: Sasha (7) stjal showet

Video: Sasha: - Pappa, hvilken by er du i?

Hensikten er å mykne og korrigere inntrykket av familien for å nå frem med budskapet om at de er «amerikanske» nok. «Har Obama nok amerikanske røtter?», har nemlig vært en av innvendingene mot senatoren med oppvekst på Hawaii, mor fra Kansas og far fra Kenya.

Michelle, Sasha og Malia Obama

Michelle, Sasha og Malia Obama vinker til Barack på storskjermen under Demokratenes landsmøte i Denver.

Foto: DAMIR SAGOLJ / REUTERS

Tidligere i år stilte hele familien Obama opp på en hjemme hos-reportasje i det store amerikanske magasinet «People» for å få fram at de er en amerikansk kjernefamilie god som noen – i tilfelle noen tvilte.

- Michelle er den beste på rockeringen som jeg vet om! Når hun først har fått rytmen i gang, kan hun holde det gående selv når ringen er nede på knærne, er noe av det første Obama avslører i bladets bredt anlagte reportasje.

Ingen bursdagsgaver

Fra Obamas treetasjers hus i hjembyen Chicago, forteller mor og far Michelle og Barack om sitt familieliv sammen med døtrene. Det handler ikke bare om familiens filmkvelder, men også om grensesetting, arbeidsoppgaver og fem kroner i ukelønn.

For Sasha (10) og Malia (7) får ikke bursdagsgaver fra foreldrene – til tross for at de soper inn millioner i året.

- Nei, for vi bruker hundrevis av dollar på bursdagsfester, kinobilletter, pizza og popcorn…, sier Michelle.

- … så pysjamasparty får holde. Vi vil lære dem noen grenser. Og vennene deres tar med gaver, fortsetter Barack.

- De får så mye ting at det blir helt lammende. Malia tror at julenissen finnes. Hun sier: «Mamma, jeg vet at julenissen finnes, for det er ikke mulig at du ville kjøpt alle de tingene», sier Michelle.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Barack Obama med familie

Familien Obama har inntatt sofakroken. Bildet er fra 2004.

Foto: SCOTT OLSON / AFP

Barack forteller at jentene har plikter som å vaske opp, dekke på bordet, ta pianotimer og rydde lekene etter seg. Men foruten å være som unger flest – småtrassige og interesserte i å teste grenser, er de også ulike unger flest.

- En gang satt moren min barnevakt, og jeg hadde sagt til jentene at de måtte oppføre seg pent og legge seg tidlig. Moren min er ikke så strikt av seg, og ble helt sjokkert da de tidlig på kvelden reiste seg, slo av tven og gikk og la seg og sa: «Vi må legge oss tidlig i kveld, bestemor», avslører Michelle i People Magazine.

Michelle trappet ned

Michelle Robson giftet seg med medstudenten Barack Obama i 1992. Han jobbet som advokat som representerte klienter som var ofre for diskriminering, før han ble valgt til Illinois lovgivende forsamling. Hun ble rådgiver for borgermester Richard M. Daley og har de senere åra vært visepresident for Chicago universitetssykehus. Nå har hun trappet ned for å kunne være mor og støtte i kampen for å nå det hvite hus.

Barack og Michelle Obamas bryllupsbilde

Barack og Michelle Obamas bryllupsbilde i svart/hvitt fra 1992.

Foto: Anonymous / AP

For pappa kommer neppe til å delta på så mange foreldremøter og ballettavslutninger som han skulle ønske. Men han ringer døtrene hver dag - selv om jentene ikke alltid har tid til å snakke med ham.

- Vi er mer sammensveiset

Barack sier at jentene på ingen måte ser fram til å flytte fra Chicago til Washington – dersom han blir valgt til USAs nye president.

- De har et strålende liv her i Chicago med masse venner, sier Barack, som sier at det viktigste de gjør som foreldre er å passe på at barna har det bra – og at de ikke skal føle seg veldig annerledes eller spesielle bare fordi faren er presidentkandidat. Og jentene er overraskende lite brautende rundt akkurat det, sier han.

- Vi forteller dem at de aldri skal tro de verken er bedre eller dårligere enn noen andre. Men hvis jeg hadde trodd kampen for å bli president ville ødelegge familien, ville jeg aldri gjort det, sier Obama, som har vokst opp uten far, og har sagt at han tviler på sine egne evner som ektemann og far.

Michelle Obama med døtre

Michelle Obama med døtre på plass i kirken. Familien er praktiserende kristne.

Foto: Alex Brandon / AP

Paret forteller at den lange kampen om å komme til Det hvite hus har gjort ham og Michelle mer sammensveiset.

- Det var tøffest på den tiden ungene var veldig små og jeg var mye borte og Michelle jobbet. Hun fikk enormt mye ansvar, og jeg skjønte kanskje ikke hvor tungt det var. Men vi har kommet oss gjennom det, og vi er mer tålmodige med hverandre enn noensinne. Jeg er så stolt av henne og jeg tror hun vet hvor mye jeg elsker og setter pris på henne, sier presidentkandidaten.

SISTE NYTT

Siste nytt

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.

Slik delte leirskredet E6 i to

Ferske bilder fra kvikkleireskredet nær Göteborg viser hvor dramatisk det var natt til lørdag.