Hopp til innhold

Sasha (7) stjal showet

Michelle Obama var sendt på talerstolen under Demokratenes landsmøte for å "vanliggjøre" inntrykket av Barack Obama. Men det var yngstedatteren som stjal showet - til stor latter.

Michelle, Sasha og Malia Obama under Demokratenes landsmøte i Denver
Foto: Charles Dharapak / AP

- Hallo pappa, er du der? ropte syvåringen til videoskjermen hvor Obama selv var med på fra Kansas City hvor han driver valgkamp, mens partifeller befinner seg i Denver for å velge han som partiets presidentkandidat.

- Pappa, hvilken by er du i, fortsatte hun ufortrødent og uberørt av de 4000 landsmøtedeltakerne i salen, og de mange TV-kameraene.

Michelle og Sasha Obama på landsmøtet i Denver 2008

Sasha (7) har vist seg som en offentlig hjerteknuser i hele valgkampen.

Foto: LARRY DOWNING / REUTERS

Se i nett-tv: Sasha: - Pappa, hvilken by er du i?

Presidentkandidaten selv forsøkte å svare leende det beste han kunne, før han kom til orde.

- Hallo alle sammen fra Kansas City, hallo Michelle Obama.

- Nå vet dere hvorfor jeg bad henne ut så mange ganger, til tross for at hun stadig sa nei. Og dere ønsker jo en utholdende president, sa han med humor - og salen møtte han med jubelrop tilbake.

Les: Hva er vitsen med landsmøtene

Se i nett-tv: Se Michelle Obamas og Ted Kennedys taler

Nødhjelp

15 minutter tidligere hadde Michelle Obama, holdt kveldens hovedtale. Det er svært sjelden at kona til en presidentkandidat gjør dette - men strategene hadde funnet det nødvendig.

Hensikten er å mykne og korrigere inntrykket av seg selv og mannen - for å nå frem til velgere som fortsatt er skeptiske.

Han fordi han er svart, selv om han like gjerne kan beskrives som halvt hvit og med barndomsår i det muslimske Indonesia.

Michelle Obama med døtrene Sasha og Malia under landsmøtet i Denver 2008

Michelle Obama og Sasha og Malia ble mottatt med jubel av delegatene.

Foto: JOHN MOORE / AFP

Hun fordi hun er for selvstendig, for uavhengig og sterk, og dermed vil bli en førstedame med makt og innflytelse - mye av det samme som Hillary Clinton ble beskyldt for i ektemannens første presidentkampanje.

I tillegg blir ekteparet Obama hevdet å være for elitepreget, selv om de begge kommer fra beskjedne bakgrunner og fikk sin videre utdannelse på skolestipend.

Det var da også den bakgrunnen den mulig kommende førstedamen spilte på, og presenterte seg som kone og mor og mannen som en vanlig mann med håp om endring for USA.

To rom og kjøkken

Michelle Obama fortalte om oppveksten i en arbeiderfamilie i en av Chicagos fattige sørlige forsteder, på to rom og kjøkken, og hvor hardt hennes far arbeidet for å gi henne og broren en god barndom og skolegang på college.

Barack Obama sliter med å nå frem til den hvite arbeiderklassen, til tross for at flere store fagforeninger stilte seg bak ham. Hillary Clinton stakk av fra disse gruppene, og nå sier mange av dem at de vurderer å stemme på republikaneren John McCain.

Derfor poengerte Michelle Obama at hennes far var en vanlig "blue collar worker", som ble rammet av MS i arbeidsfør alder. Og at Obama kom fra lignende kår.

Dette for å vise at de fra egne liv kjenner mange borgeres usikkerhet og levekår på kroppen, og at politikken til Obama som president vil bygge på disse oppveksterfaringene.

Amerikanske drømmen

Før talen var det laget en presentasjonsvideo av Michelle, hvor hennes mor var fortellerstemmen. En av de viktigste verdiene de hadde forsøkt å formidle, var aldri å glemme sine røtter. Samt å bruke den amerikanske drømmen til å arbeide seg oppover samfunnsstigen, men samtidig gjøre nytte for seg.

Michelle Obama tegnet et bilde av mannens raske karriere som deler av dette, som en typisk amerikansk historie, og at han deler verdiene til alle vanlige amerikanere.

– Det som slo meg den første gangen jeg møtte Barack var at, til tross for hans oppvekst på eksotiske steder, så var familiene våre ganske like, sa hun.

- Vi ble oppdratt med de samme verdiene; å behandle folk med verdighet og respekt – selv om du er uenig med dem, at du kan komme frem hvis du arbeider hardt og oppfører deg bra. Han er beviset på at sønn av en enslig mor kan nå helt frem til Det hvite hus.

Ektefellen fortalte også hvordan en ung Barack arbeidet for befolkningen på fattigsiden i Chicago - og hvordan det gikk rett inn i hjertet hun ble da hun første gang hørte ham tale til dem om å arbeide for en bedre verden, ikke bare godta verden som den er.

(Artikkelen fortsetter etter bildet.)

Michelle Obama talte til landsmøte i Denver

Michelle Obama under talen.

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

- Bra utført jobb

De fleste TV-kanalene har flere timers direktesendinger fra landsmøtet, og kommentatorer og eksperter mente fruen gjorde en god jobb med å presentere mennesket Barack Obama.

Hun trampet rett inn i problemet at mange mener mannen har et "uamerikansk" navn.

- Første gang jeg hørte navnet Barack Obama, da jeg skulle være hans sommerveilleder under studiene, tenkte jeg at det er da ingen som kaller barnet sitt for Barack Obama. Men da han kom, var han helt annerledes enn jeg ventet, lo hun.

-Og han er fortsatt den samme mannen som jeg forelsket meg i for 19 år siden. Han er fortsatt den samme som lovet for 10 år siden, da vi kom hjem med vår nyfødte eldste datter, at hun skulle få alt det han ikke hadde hatt - blant annet en far, sa hun så tårene rant på enkelte i salen.

Hyllet Hillary

Taktisk og snedig var det også de to store jubileene som Michelle Obama trakk frem. Det er 88 år siden kvinner i USA fikk stemmerett. Og på dagen 45 år siden Martin Luther King holdt sin berømte «I Have a Dream»-tale og holdt en drøm opp for en stor utestengt gruppe.

Og fru Obama trakk frem Hillary Clinton.

- Clinton og 18 millioner velgere sørget for å nå glasstaket og bane veien for at våre døtre kan nå lengre, sa hun.

Dermed talte hun til alle kvinnene som fortsatt er bitre over at Clinton ikke ble Demokratenes presidentkandidat og mulig USAs første kvinnelige president.

Les: Bill og Hillary inntar Denver - også Obama da!

Michelle Obama mante til samling og forsoning:

- La oss stå samme og få valgt Barack Obama til den neste president. Gud velsigne dere og Gud velsigne USA, avsluttet Michelle Obama - slik det sømmer seg for alle politikere i USA å avslutte talen sin.

Før 7 år gamle Sasha kom på scenen og dro det hele ned til spørsmålet om hvor pappa egentlig befant seg.

SISTE NYTT

Siste nytt

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.

Slik delte leirskredet E6 i to

Ferske bilder fra kvikkleireskredet nær Göteborg viser hvor dramatisk det var natt til lørdag.