
Susan Palmer fra Washington DC instruerer valgmedarbeiderne for at valget i Sierra Leone skal gå riktig for seg. Foto: Scanpix/Ap
Valget har blitt gjort mulig av den store FN-styrken i landet, som ble sendt for å få en slutt på borgerkrigen. Flere enn 47.000 opprørere og regjeringsvennlige militser måtte avvæpnes. Først i januar i år ble krigen erklært avsluttet. Valget blir en viktig prøve på hvor langt forsoningsprosessen er kommet.
Bortsett fra noe steinkasting mellom tilhengere av den sittende statssjefen Ahmad Tejan Kabbah og rivaliserende grupper, har valgkampen vært den roligste siden landet ble uavhengig fra Storbritannia i 1961.
Krig i nabolaget
Men påminnelser om krig og elendighet er ikke langt unna. I nabolandet Liberia herjer en borgerkrig som er nært knyttet til konflikten i Sierra Leone.
Benedicte Giæver, beredskapssjef i flyktningerådet, legger vekt på at den internasjonale innsatsen i Sierra Leone ikke trappes ned for raskt etter valget. Freden er trolig skjør, og det er frykt for at en del opprørsledere har søkt tilflukt i Liberia, i stedet for å forsøke å starte nye liv i Sierra Leone som sivilister.
Situasjonen i Liberia er avgjørende for utviklingen også i
Sierra Leone. Begge land har behov for fortsatt hjelp, sier
Giæver til NTB.
FN-gisler
Sierra Leone ble kjent over hele verden i mai 2000, da flere hundre FN-soldater ble tatt som gisler av opprørsbevegelsen Den revolusjonære front (RUF). Blant dem den norske FN-observatøren og orlogskaptein Knut Gjellestad.
Gisselkrisen førte til at verdenssamfunnet fikk øynene opp for tragedien som utspilte seg i Sierra Leone. Store FN-styrker ble sendt inn, blant dem elitesoldater fra Storbritannia. Langsomt ble opprørsgruppene presset tilbake og avvæpnet.
RUFs beryktede leder Foday Sankoh sitter nå i fengsel tiltalt for mord. Sankohs opprørsbevegelse stiller likevel i valget med sitt eget parti. Deres deltagelse er et godt tegn i et land avhengig av forsoning mellom tidligere fiender.

Krigsskadde i Sierra Leone håper at et stabilt politisk system vil hjelpe på deres håpløse situasjon. Foto: Scanpix/Ap
Favoritten i presidentvalget er den sittende presidenten Ahmad Tejan Kabbah, som vant et valg i 1996. Ved siden av partiet til Kabbah, Det sierraleonske folkepartiet (SLPP), er ni partier med i valget til nasjonalforsamling.
FN har bidratt med velgeropplæring og valgurner. Valget vil bli overvåket av over 2000 valgobservatører, hvorav 200 vil være utenlandske.
Diamanter
Sierra Leone har omtrent like mange innbyggere som Norge. Men mens Norge topper FNs levekårsliste, ligger Sierra Leone nederst.
Landet har også verdens laveste forventede levealder, 38 år.
Samtidig er landet rikt på naturressurser og har noen av verdens rikeste diamantfelter. I denne rikdommen lå også roten til landets tragiske borgerkrig.