NRK Meny
Normal

Britisk hiphop-artist i søkelyset for drapet på James Foley

Britisk etterretning er nære ved å identifisere drapsmannen til den amerikanske journalisten James Foley. Sunday Times skriver at den mistenkte kan være en tidligere hiphop-artist, nå kjent som Jihadi John.

James Foley

Den amerikanske journalisten James Foley ble drept som følge av USA luftangrep i Irak, ifølge IS.

Foto: Nicole Tung / Ap

– Vi er veldig nære en identifisering av IS-terroristen som halshugget James Foley, sier britenes ambassadør til USA, Peter Westmacott, til CNN, og understreker at det nå jobbes iherdig med å få slått dette endelig fast.

Den maskerte mannen som snakket engelsk med britisk aksent, som skal være kjent blant andre krigere under tilnavnet Jihadi John, ble vist på den sjokkerende videoen som IS la ut på internett tidligere i uka.

Kilder i regjeringen bekrefter ifølge Sunday Times at MI5 og MI6 har identifisert drapsmannen. Det brukes avanstert teknologi, blant annet for å analysere stemmen til terroristen.

Selv om kildene ikke oppgir detaljer om mannen de mener å ha identifisert, er det sterke mistanker om at det dreier seg om den 23 år gamle tidligere rapperen Abdel-Majed Abdel Bary.

Han forsvant fra sine foreldres millionvilla i Maida Vale, vest i London i fjor og har nylig tvitret et bilde av seg selv der han holder et avhogd hode i været.


Tre kandidater

Skjermdump fra Youtube av Abdel-Majed Abdel Bary (23)

Britisk etterretning mistenker at det er den tidligere hiphop-artisten Lyricist Jinn, Abdel-Majed Abdel Bary (23), som er Foleys drapsmann. (Skjermdump Youtube)

Bary er en av tre personer som Daily Telegraph tidligere i uka presenterte som mulige kandidater til å være Foleys drapsmann.

Daily Telegraph skriver at Bary snakker med samme aksent, har omtrent samme kroppsbygning og samme hudfarge.

Britiske myndigheter tror at rundt 500 briter har reist til Irak og Syria og sluttet seg til ekstremistiske organisasjoner som IS.

Gisler som er løslatt etter å ha sittet som fanger i Syria, mener at mannen som henrettet Foley er en av en gruppe på fire briter som passet på fangene. Mannen ble kalt John, og de fire fikk kallenavnet The Beatles.


Kan ha nøkkelen

Avisa skriver at britisk etterretning håper en lege som har vært i Syria, kunne bidra til å identifisere drapsmannen.

Legen, Shajul Islam, ble i 2012 pågrepet og tiltalt for å ha kidnappet en britisk journalist, John Cantile. Men saken ble henlagt fordi journalisten ikke var i stand til å vitne, og han gikk fri.

Han har alltid nektet for å ha kidnappet journalisten og hevder at han bare var i Syria for å arbeide som lege. Han er i dag suspendert og har ikke lov å jobbe som lege i Storbritannia.

Men hans bror, Razul, som også har reist til Syria og trolig har sluttet seg til IS, er en av mennene som etterretningen sammenligner med videoen av drapet på Foley.

Den tredje mannen er Aine Davis, en tidligere narkotikapusher og gjengmedlem som konverterte til islam og fløy til Syria for å slutte seg til opprørerne.

Theresa May

Storbritannias innenriksminister Theresa May sier at den britiske regjeringen planlegger å skjerpe lovgivningen mot terror- og ekstremistorganisasjoner.

Foto: Anjum Naveed / Ap

Tøffere lover mot ekstremisme

Den britiske regjeringen planlegger å skjerpe lovgivningen mot terror- og ekstremistorganisasjoner, sier innenriksminister Theresa May i en artikkel i Daily Telegraph.

Beslutningen om å forberede en skjerping av lovene skjer som følge av drapet på den amerikanske journalisten James Foley som ble begått av en mann som snakket med britisk aksent.

I artikkelen tegner May opp et bredt spekter av tiltak, blant annet lover som kan gi myndighetene mulighet for å hindre borgere i å reise utenlands for å krige for ekstremistiske organisasjoner og begrense spredningen av synspunktene deres, ifølge NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt