Hopp til innhold

Overleverte Kennedy-drømmen

Senator Edward Kennedy - som fortsatt er under behandling for hjernesvulst – kom til Demokratenes landsmøte – for å gjøre to ting; 1) Motta hyllest for sitt lange politiske virke. 2) Overlevere Kennedy-drømmen til en ny generasjon.

Edward Kennedy under Demokratenes landsmøte
Foto: Charles Dharapak / AP

Edward Kennedys (76) opptreden ble bestemt i siste sekund – selv om det ble varslet at han kunne komme til å dukke opp på landsmøtet som åpnet natt til tirsdag norsk tid.

Kennedy er fortsatt under behandling med cellegift og strålebehandling for den ondartede hjernekreften som ble oppdaget i vår.

Så sent som søndag var det tvil om senatoren var sterk nok til å komme til Denver, og da han kom, var det heller ikke sikkert om han var sterk nok til å tale.

Se i nett-tv: Kennedy trosset sykdommen

Caroline Kennedy på Demokratenes landsmøte 2008

Caroline Kennedy hadde fått oppgaven med å introduserte det uventede opptrinnet til sin onkel.

Foto: Chris Carlson / AP

- Men ingenting kunne holde meg unna borte fra dette spesielle møtet, sa Kennedy med sitt velkjente brede smil og til trampeklapp fra de 4000 deltakerne på landsmøtet, flere synlige rørte, da han inntok talerstolen.

- Jeg er her for å få Barack Obama valgt til den neste presidenten. Jeg vil fortsatt være med å forandre USA, være med å "reparere" fremtiden og til å bringe frem våre beste idealer, erklærte Kennedy.

Populær

Ted – som han kalles – er nå USAs mest respekterte og populære politiker. Han er den tredje lengst sittende senatoren i landets historie, foreløpig bare slått av Robert Byrd og legendariske Strom Thurmond.

Caroline og Edward Kennedy på Demokratenes landsmøte 2008

Etterpå vanket det en god klem.

Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS

Han ble innvalgt som senator fra Massachusetts i 1962, en plass han overtok fra sin berømte presidentbror. Han har siden Robert Kennedy ble skutt i 1968 vært den eneste gjenlevende broren i USAs mektigste politiske dynasti, etter at John F. ble skutt i 1963 og eldstebroren Joseph Patrick jr. ble drept under andre verdenskrig.

Les: 40 år siden drapet på Robert Kennedy

Dette ble også poengert av niesen Caroline, datter av John F., som introduserte ham.

- Onkel Ted som vi kaller ham, setter alltid av tid. Til den som er i sorg, til den som har en glede å dele, til den som bare trenger en klem. Han har tatt vare på alle oss som trengte ham, han har holdt familien sammen og er den som alltid var der.

- Han lærte oss å seile og om politikk, la hun til med et smil.

Gir folket håp

Hennes og deretter onkelens støtte til Barack Obama under nominasjonskampen, regnes som tungtveiende for Obamas nominasjonssuksess - og tilsvarende slag for Hillary Clinton. Både hun og mannen Bill har stått Edward Kennedy nær i sitt politiske arbeide.

- Av og til kommer politikerne som makter å gi håp. De kommer ikke ofte, men de de kommer. Barack Obama er en av dem.

- Folk sier at Obama gir dem det samme håpet som da minfar var president. Han inspirerer, slik velgere forteller at min far inspirerte dem, sa Caroline Kennedy - også den eneste gjenværende i den berømte presidentfamilien.

- Drømmen lever

Og Ted Kennedy fulgte opp - med en symbolsk overlevering av Kennedy-familiens politiske arv.

Maria Schriver på Demokratenes landsmøte 2008

Maria Schriver, en annen av Ted Kennedyes nieser, overvar onkelens tale. Mannen, republikaner og guvernør Arnold Schwarzenegger, skal opptre på Republikanerens landsmøte neste uke.

Foto: Paul Sancya / AP

- Vi har aldri mistet troen på et bedre land. Vi blir fortalt at Obama håper for mye.

- President John F. Kennedy sa aldri - da han tenkte på at vi kunne nå månen - at det er for langt unna, så det er ikke verdt å prøve en gang.

- For meg er dette en høst for håp – at vi kan love enhver amerikaner et anstendig liv, og en helseforsikring som er en rettighet og ikke et privilegie, sa Kennedy til ovasjoner før han fortsatte.

- Nå skal en ny generasjon amerikanere bære tradisjonen videre. Arbeidet begynner på nytt, håpet reiser seg igjen og drømmen lever videre, erklærte han i sin sluttreplikk.

Og snudde om på sluttfrasen på sin berømte tale fra 1980, da han tapte nominasjonskampen mot Jimmy Carter og holdt den berømte innledningstalen ved landsmøtet samme året - hvor han slo fast at verken håpet eller drømmen var død.

Nå er drømmen overlevert.

SISTE NYTT

Siste nytt