NRK Meny
Normal

Hillary Clintons Denver-kveld

I natt er det Hillary Clinton som inntar podiet på Demokratenes landsmøte, to dager før hun selv skulle ønsket å stå der. USA holder pusten - vil hun skjule bitterheten?

Hillary Clinton og Barack Obama

Hillary Clinton og Barack Obama sammen på et arrangement i New York i juli.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Joda, Hillary Clinton har kommet over det - i det minste når hun blir iakttatt av andre mennesker. Bare dager etter å ha tapt for Obama i Demokratenes presidentnominasjon, gikk hennes medarbeidere ut og fortalte at hun var tilbake for fullt i jobben i Senatet.

Følg sendingen i NRKs Nett-TV mellom kl 24 og 05 i natt: Demokratenes landsmøte direkte

Bitter Bill

Og Hillary Clinton fortalte også selv at hun var klar til jobben for å få Obama inn i Det hvite hus. Hun skulle gjøre hva som helst som Obama ba henne om å gjøre.

Bill Clinton

Bill Clinton skal ikke ha kommet helt over at Hillary Clinton tapte nominasjonskampen mot Barack Obama.

Foto: Alexandre Meneghini / AP

Men hennes ekspresident-mann har visstnok ikke kommet over det ennå. Han prøver, sier medarbeiderne hans, og sakte vil han klare det. Men naget fra den bitre valgkampen i vinter og i vår, sitter i, og folk som har snakket med Bill den siste tiden mener harmen ligger på lur like under overflaten.

- Men det betyr ikke at de liker det

De to neste dagene kommer landsmøtet - Obamas landsmøte - til å være dominert av de samme to personene som styrte Demokratene for en liten generasjon siden, og som har kommet til Denver på en annen måte enn de ønsket.

Les: Bill og Hillary inntar Denver - også Obama da!

I natt er det Hillary Clinton som taler på landsmøtet - hun er langt fra den eneste som skal stå bak mikrofonen, men likevel den eneste som alle er spent på hva vil si - mens Bill Clinton taler i morgen natt.

Og de har begge de samme oppgavene foran seg: Motta hyllesten fra de mange demokratene som støtter dem og som helst ønsket at det var fru Clinton som skulle opp mot John McCain; og overøse Obama med godord, slik at ingen kan beskylde dem for svak innsats dersom McCain og ikke Demokratenes navn på stemmeseddelen leses opp som vinner den 4. november.

Hillary Clinton

Hillary Clinton på jobb i Nevada - for Barack Obama.

Foto: Ethan Miller / AFP

- De kommer begge til å gjøre det som må til, skal en kilde nær Bill Clinton ha sagt til redaktøren for den politiske avisen the Politico, John Harris - som også er forfatter av en bok om Bill Clinton kalt «the Survivor». Men kilder legger også til:

- Det betyr ikke at de liker det.

Taler, men ikke hovedtaler

Hillary Clinton er altså USA-kveldens taler - men likevel ikke hovedtaler, en rolle som er gitt tidligere Virginia-guvernør Mark Warner - på et landsmøte der temaet i dag ifølge det demokratiske partiet er «Renewing America's Promise»: Fornying av det amerikanske løftet.

Men det er også andre interessante talere i kveld, blant annet Kathleen Sebelius - Kansas-guvernøren som til det siste ble nevnt som en mulig visepresidentkandidat for Obama, en rolle som også Hillary Clinton ble spekulert inn i og som mange amerikanske velgere kalte «dream ticket».

Andre talere i kveld er Arizona-guvernør Janet Napolitano, Wisconsin-guvernør Jim Doyle og Ohio-guvernør Ted Strickland, samt de kvinnelige senatorene Barbara Boxer, Mary Landrieu og Claire McCaskill.

Nett-TV: Demokratenes landsmøte direkte

NRKs spesialmagasin om USA-valget

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt