Hevder de har drept Boko Haram-leders dobbeltgjenger

Nigerianske myndigheter hevder de har drept Boko Harams ekstreme leder Abubakar Shekau sin dobbeltgjenger.

Boko Haram-leder Abubakar Shekau

Boko Haram-leder Abubakar Shekau sin dobbeltgjenger skal nå være drept.

Regjeringsstyrker og islamister har de siste ukene utkjempet flere kamper i de nordøstlige områdene av Nigeria, og ryktene om Shekaus død har versert lenge.

Tidligere har Kamerunske styrker hevdet at de hadde tatt livet av lederen, mens Nigeria har gjort det samme.

Første gang Shekau ble erklært død var i 2009 og igjen i 2013, men det har aldri blitt bekreftet om han er død eller eventuelt hvordan han har mistet livet.

Twitter-melding

Rykteflommen om Boko Haram-lederen skjøt imidlertid ny fart da forsvaret i landet torsdag la ut en Twitter-melding om at «en alvorlig såret, høytstående terroristleder» hadde blitt tatt til fange under kamper i Kondunga i delstaten Borno.

Onsdag sier imidlertid de militære at det ikke er Shekaku det er snakk om denne gang, men et annet Boko Haram-medlem som skal ha imitert ham.

– En Mohammed Bashir ble drept i sammenstøtene. Han har i videoer spilt eller gitt seg ut for å være den avdøde Abubakar Shekau, gruppens eksentriske leder, sier militærtalsmannen Chris Olukolade.

Bashir har trolig opptrådt på de siste videoene fra Boko Haram.

I slutten av august erklærte Shekau at deler av nordøst-Nigeria skal være et kalifat, etter at de tok kontroll over mesteparten av byen Bama nordøst i Nigeria.

I de tre delstatene Yobe, Adumawa og Borno som er hardest rammet av Boko Harams herjinger, er det nå erklært militær unntakstilstand. Uroen har drevet nærmere en halv million mennesker på flukt, og et ukjent antall er drept.

Fått kritikk

Nigerianske myndigheters brutale framferd mot Boko Haram har fått mye kritikk og lokale aktivister mener dette har gjort det lettere for den ytterliggående islamistgruppa å rekruttere nye medlemmer.

Ved siden av det nigerianske militæret er en sammenslutning av politi og diverse militære enheter, kjent i Nigeria som Joint Task Force (JTF), aktive i kampen mot Boko Haram. Det finnes også JTF-enheter hvor borgermilits deltar, samt borgermilits som opererer på egen hånd.

Til nå har den brutale framferden til regjeringsstyrkene vært lite kjent. Men nylig offentliggjorde Amnesty en video som dokumenterer at regjeringsstyrkene står bak grove brudd på menneskerettighetene.

Boko Haram fikk store overskrifter verden over da nærmere 200 skolejenter ble bortført i april i år. Jentene har ennå ikke kommet til rette.

Bortførte jenter vist fram av Boko Haram.

I mai viste Boko Haram frem denne videoen av de bortførte jentene ikledd burka.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt