Hopp til innhold

Her rømmer ebola-pasienten fra behandlingssenteret

Samtidig som antall døde etter ebola-utbruddet i Vest-Afrika stiger, sliter helsearbeidere med å holde pasienter i karantene. Da en pasient rømte fra et karantenesenter i Liberia, ble det paniske tilstander i gatene.

Ebola-pasient rømmer

RØMMER FRA LEGENE: En mann mistenkt for å være smittet av ebola, rømte denne helgen fra et behandlingssenter.i Monrovia i Liberia.

Foto: REUTERS TV / Reuters

I Liberia har minst 270 personer mistet livet som følge av ebola-viruset. En mann mistenkt for å være smittet av ebola, rømte denne uken fra behandlingssenteret i byen, angivelig på jakt etter noe å spise. Dette skapte panikk blant innbyggere i hovedstaden Monrovia.

  • SE VIDEO LENGER NED I SAKEN.

Hendelsen, som ble fanget opp på video av vitner, viser mannen gående i gatene i Monrovia. Han blir konfrontert av sinte og bekymrede innbyggere.

Mange holder en merkbar avstand fra pasienten som etter hvert blir omringet av helsepersonell iført gule vernedrakter fra Leger uten Grenser. Deretter tvinger de ham inn i en lastbil og frakter ham tilbake til klinikken. Tilskuere bryter ut i jubel når de kjører avgårde.

Artikkelen fortsetter under klippet.

– Skjer hele tiden

Ifølge helsepersonell er det en utfordring å holde ebola-pasienter i karantene ved sykehusene og behandlingssentrene i de Vest-afrikanske landene.

– Dette var en hendelse som vi har sett mange ganger før, sier Brice de le Vingne i Leger uten Grenser til Vice News. Han var på bakken i Vest-Afrika fram til august.

Stefan Lilegren, som er leder ved MSF ebola-senter i Monrovia, var en av dem som forsøkte å få pasienten tilbake til klinikken.

I en uttalelse tidligere denne uken sier han at senteret har 160 sengeplasser, og sårt trenger flere ressurser.

– Hver dag må vi si nei til syke personer fordi vi ikke har nok plass. Jeg har måttet be ambulansesjåfører ringe meg før de ankommer med pasienter. Uansett hvor syke de er, så er vi ofte ikke i stand til å ta imot dem, sier Lilegren.

Frykter stigma

Mange liberiere tror at ebola ikke er annet enn et påfunn fra Vesten for å få kontroll over afrikanerne. Også frykten for å bli identifisert som en mulig ebola-smittet og for å bli støtt ut av samfunnet, skaper fiendtlige holdninger.

I midten av august rømte 17 pasienter fra en ebola-klinikk i Liberia etter at klinikken ble plyndret av sinte ungdommer som ba pasientene rømme. Pasientene burde vært testet og behandlet for ebola.

Antropologer har vist at benektelse var vanlig ved de to siste utbruddene, i Kongo i 2003 og i Uganda i 2000. Ved disse utbruddene var trolldom en vanlig forklaring.

Det samme skjer i Liberia i dag. Mange stoler mer på heksedoktorer enn på leger i hvit frakk på sykehus.

Sykepleiere forlot Liberias største sykehus

For få dager siden gikk flere sykepleiere ved det største sykehuset i Liberia til streik på grunn av mangel på personlig verneutstyr ved sykehuset.

– Helt siden starten av ebola-utbruddet har vi ikke hatt ordentlig verneutstyr til å beskytte oss med. Som et resultat av det har mange leger blitt smittet av viruset, sier John Tugbeh, talsmann ved sykehuset John F. Kennedy i Monrovia.

Så langt har 2097 av 3944 smittede ebola-pasienter mistet livet, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) fredag.

Ifølge Vice News er ti prosent av de døde helsepersonell.

SISTE NYTT

Siste nytt