Hopp til innhold

Ebola-redsel etter klinikkplyndring i Liberias største slum

NAIROBI (NRK.no): Liberiske myndigheter innrømmer i dag at 17 pasienter er savnet etter at en Ebola-klinikk ble plyndret i helgen. Det advares mot stor smittefare i Liberias største slum.

HEALTH-EBOLA/LIBERIA Health workers wearing protective clothing prepare to carry an abandoned dead body presenting with Ebola symptoms at Duwala market in Monrovia

Nok et ebolaoffer blir hentet og gravlagt. Frykten for ebola er ekstra stor i slummen West Point i Liberias hovedstad Monrovia, etter et angrep på en Ebola-klinikk i helgen, der 17 pasienter flyktet.

Foto: STRINGER / Reuters

LIBERIA-HEALTH-EBOLA-WAFRICA

Her i West Point-slummen i Liberia ble en ebola-klinikk angrepet i helgen, og 17 smittede pasienter rømte. Frykten er stor for at hendelsen fører til at mange flere blir smittet.

Foto: ZOOM DOSSO / Afp

SLEONE-HEALTH-EBOLA-WAFRICA

For mange i Liberia går livet videre selv om ebolaviruset herjer. Men frykten er stor blant befolkningen, og ble ikke mindre da 17 syke pasienter flyktet fra en ebola-klinikk i helgen.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp
I de trange gatene i West Point letes det etter 17 pasienter som burde vært testet og behandlet for Ebola. Det er to dager siden de flyktet fra et karantenesenter og de kan allerede ha smittet mange.

– Vi har ikke funnet dem ennå, sa informasjonsminister Lewis Brown til nyhetsbyrået AFP i dag. Det var en stor innrømmelse fra myndighetene som påstod tidligere at pasientene var fraktet til et annet, trygt sted.

Pasientene rømte fra karantene-senteret da det ble angrepet lørdag ettermiddag. Sinte ungdommer med klubber plyndret stedet mens de ropte: "Ebola finnes ikke".

Stor smittefare

I West Point bor 75 000 mennesker tett i tett, i små metallskur, på en egen halvøy i hovedstaden Monrovia, ut mot Atlanterhavet. De sanitære forholdene er elendige. Det finnes ikke rennende vann og det er bare fire offentlige toaletter på området.

Folk her er vant til sykdommer som malaria, tyfoidfeber og diare, men Ebola er noe nytt og skremmende. Det er første gang at Vest-Afrika rammes av Ebola.

Informasjonsministeren advarte i dag mot smittefaren etter angrepet i helgen.

– De som plyndret stedet tok meg seg madrasser som var gjennomvåte av kroppsvæske fra pasientene. De er nå trolig også bærere av sykdommen.

Det er ulike forklaringer på hva som provoserte fram angrepet på lørdag. Det kan ha vært rykter om at myndighetene skulle sende en ebolasmittet pasient inn til senteret som startet det hele. Øyevitner forteller at folk ble redde, satte opp veisperringer, noen begynte å kaste stein, politiet kom, men måtte snu igjen, så eskalerte situasjonen.

Moses Teah som bor i West Point, forteller til avisen Front Page Africa hva som skjedde:

– Jeg så at syke mennesker ble båret ut av senteret. Noen av ungdommene tok dem med seg hjem for å pleie for dem. Politistasjonen er forlatt, det er ingen sikkerhet i West Point nå. Jeg sier til meg selv – for et sted dette er!

Området kan bli isolert

Myndighetene frykter at situasjonen i West Point skal komme helt ut av kontroll og vurderer nå å isolere halvøya fra resten av hovedstaden Monrovia.

– En løsning kan være å sette området under karantene, sa informasjonsminister Lewis Brown.

Det er en operasjon som vil kreve store ressurser. Folk i West Point har truet med å gjøre motstand mot en slik isolering av slumområdet.

Andre innbyggere bistår myndighetene i letingen. Wilmont Johnson, leder for ungdomsorganisasjonen i West Point, fortalte AFP i dag at han har organisert en leteaksjon etter de savnede pasientene.

– Vi har søkt overalt, men vi kan ikke finne dem. De som har sett dem gå forbi, fortalte oss at de har dratt til andre områder.

Hvis det stemmer, er det allerede for sent å sette West Point under karantene. Da er de smittebærende pasientene i andre bydeler i hovedstaden.

Ebola forklares med trolldom

Hvordan kunne ungdommer angripe en Ebola-klinikk, ta på blodige lakener og be pasientene om å rømme? Angrepet sier mye om at mange i Liberia benekter sykdommens realiteter og finner forklaringer utenfor det som er logisk og medisinsk.

Antropologer har vist at benektelse også var vanlig ved de to siste utbruddene, i Kongo i 2003 og i Uganda i 2000. Ved disse utbruddene var trolldom en vanlig forklaring. Det samme ser vi i Liberia i dag. Folk stoler mer på heksedoktorer enn på leger i hvit frakk på sykehus.

Folk i Liberia har heller ingen grunn til å tro på statlige autoriteter etter tiår med borgerkrig. Det er større grunn til å tro på nabokona enn på en representant for myndighetene, som sjelden har gjort noe godt for lokalsamfunnet.

Noen retter også aggresjonen mot presidenten, Ellen Johnson Sirleaf. Hun blir beskyldt for å stå bak et plott som skal berike henne og helsearbeidere.

Jina More, korrespondent for Buzzfeed i Liberia, forteller at det også er en annen grunn til at folk ikke tror at sykdommen eksisterer. Det mest kjente symptomet ved Ebola er blødninger fra hele kroppen, men ved dette utbruddet er det like vanlig å ikke blø. Dermed tror ikke slektningene at deres syke har Ebola.

Leger Uten Grenser uten mer sikkerhet

Leger Uten Grenser har klinikker i både Liberia, Sierra Leone og Guinea. Likevel blir det ikke økt sikkerhet ved klinikkene deres etter dagens angrep.

– Angrepet vil ikke endre vår måte å jobbe på, sier prosjektkoordinator i Leger Uten Grenser, Thale Solnørdal Jenssen, til NRK.

Hun sier at vi må huske at Ebola er en ny sykdom i regionen, og at folk er redde.

– Våre sikkerhetsrutiner innebærer derfor å jobbe for informasjonsspredning og økt tillit i lokalsamfunnet.

Tilbakeslag i kampen mot Ebola

Det sies at kampen mot Ebola først må vinnes i Liberia fordi dette landet er hardest rammet. Så langt er det registrert 413 døde i Liberia, 380 i Guinea, 348 i Sierra Leone og fire i Nigeria, ifølge WHO.

Mørketallene er trolig høye. I West Point utføres det begravelser utenfor myndighetenes kontroll, noe som i seg selv utgjøre en smittefare. Ebola smitter ofte i kontakt med døde mennesker.

Angrepet mot Ebola-klinikken anses som et tilbakeslag i kampen mot sykdommen. Flere vil bli smittet og lokale helsearbeidere kan bli enda mer skremt fra å jobbe med pasienter på grunn av sikkerhetsrisikoen. De er redde nok fra før. Så langt har 36 sykepleiere mistet livet av sykdommen bare i Liberia.

Med livredde helsearbeidere får heller ikke pasienter tilgang til helsehjelp for andre sykdommer. Det er også en utfordring for folk i West Point, som om de ikke skulle ha nok å tenke på fra før.

SISTE NYTT

Siste nytt