Hentet overvåkingsbilder fra Statoil-stasjon

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo skal se om bilder fra Statoil-stasjonen i Tranås kan gi svar på om selvmordsbomberen Taimour Abdulwahab hadde medhjelpere.

Selvmordsaksjon i Stockholm

Taimour Abdulwahab sprengte seg selv midt i Stockholm sentrum.

Foto: Magnus Hjalmarson Neidemann / Scanpix

Abdulwahab kommer fra tettstedet Tranås, som ligger nordvest for Jönköping i Småland. Politiet tror han dro fra Tranås en gang i løpet av formiddagen sist lørdag og dro med bil, en hvit Audi, til Stockholm sentrum, der han lørdag ettermiddag sprengte seg selv.

Kan avsløre eventuell medhjelper

Taimour Abdulwahab

Taimour Abdulwahab ble den første selvmordsbomberen i Skandinavia.

Foto: Afp

I formiddag har Säpo vært på Statoil-stasjonen i Tranås for å hente inn bilder fra overvåkingskameraet. Håpet er at det kan gi viktige svar i etterforskningen.

Säpo skal ha bedt om overvåkingsbilder fra både fredag og lørdag.

– Vi samler inn alt som er relevant for etterforskningen, sier Caroline Ekéus i Säpo til den svenske avisen Aftonbladet.

Dersom Taimour Abdulwahab fylte bensin før han kjørte til Stockholm, kan overvåkingsbildene gi svar på om han hadde en eller flere medhjelpere med seg, eller om han var alene.

Säpo skal også ha bedt om å få utlevert bilder fra fotoboksene på strekningen fra Tranås til Stockholm. Dersom Abdulwahab har overholdt fartsgrensen, vil det imidlertid ikke finnes bilder av hans bil der.

Lydekspert: Har fått hjelp til å lese inn trusselen

Ifølge lydekspert Johan Öhgren fikk Abdulwahab hjelp til å spille inn sine trusler og avskjedsbrev, en lydfil som ble sendt til nyhetsbyrået TT og til Säpo før bombeaksjonen.

Öhgren mener bestemt det må ha vært en person til i rommet i tillegg til Abdulwahab, og at medhjelperen holdt mikrofonen, skriver Expressen.

Tidligere har flere sagt at det som høres ut som hosting på lydfilen, må være en annen person enn Abdulwahab selv.

Nå peker Öhgren på at tydelig innpusting høres flere ganger mens Abdulwahab leser inn sin avskjedshilsen.

– Det vil jeg påstå krever to personer. Han kan ikke trekke pusten mens han snakker. Dessuten hører man hosting som er nærmere mikrofonen enn mannens stemme. Stemmen befinner seg en meter fra mikrofonen, mens hostingen er fem centimeter fra den, sier Öhgren.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt