Hopp til innhold

Tryglet kolleger om å bli i Fukushima

De ansatte ved det japanske kraftverket forteller om dødsangst, om kolleger som ville forlate sin post og om vanskelighetene som startet da tsunamien rammet dem.

Reaktor 4 (i midten) og 3 (t.v.) i Fukushima Daiichi-kjernekraftverket

Eksplosjoner og branner ved Fukushimakraftverket satte de ansatte på harde prøver

Foto: Tokyo Electric Power Co./Handout / Reuters

Det hardt rammede atomkraftverket har nå frigitt en første rapport med de ansattes historier om hvordan det var å være på jobb da tsunamien rammet i mars.

En av sjefoperatørene forteller at han forstod at en ulykke var i ferd med å skje da lysene blinket og strømmen forsvant.

– En av de ansatte kom løpende inn og ropte at sjøvannet var på vei inn. De andre ble urolige og begynte å krangle. En av dem mente det ikke var noen grunn for oss til å bli igjen, siden det ikke var noe vi kunne gjøre. Jeg bukket og tagg dem om å bli, sier sjefoperatøren.

SE VIDEO: Slik skulle reaktoren kjøles ned

Skoen smeltet

Jordskjelvet rammet Japan den 11. mars. Den enorme tsunamibølgen som fulgte rev med seg folk og fe, biler og hus og førte til den største atomkrisen siden Tsjernobyl-ulykken for 25 år siden, da vannet ødela kjølesystemet ved Fukushima-kraftverket.

Arbeiderne forteller hvordan de prøvde å få lettet trykket i rektoren ved å åpne for ventilasjon manuelt.

– Vi tok på oss fullt verneutstyr. Vi kunne ikke sette de unge, uerfarne til å gjøre en slik jobb, siden vi skulle inn i et område med meget høy radioaktivitet, sier en av dem.

– Da vi kom inn der, hørte jeg en høy lyd. Da jeg satt foten på en av installasjonene, smeltet sålen på gummistøvelen min.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Heltestatus

Fukushima atomkraftverk

22. mars jobber arbeidere med å sprøyte vann mot de overopphetede reaktorene

Foto: FP PHOTO / TEPCO VIA JIJI PRESS

Arbeiderne forteller at arbeidet med å prøve å reparere skadene stadig ble avbrutt.

– Når etterskjelvene kom, måtte vi løpe opp en bakke i tilfelle det skulle komme en tsunami. Og vi stod i vannpytter mens vi jobbet med å koble de elektriske kablene sammen. Faren for støt var stor.

Masao Yoshida

Masao Yoshida var flere ganger redd han skulle dø

Foto: AFP Photo

Sjefen for kraftverket sier at han flere ganger fryktet for sitt eget liv.

– Da hydrogeneksplosjonen, som ødela bygningene rundt reaktor 1 og 3, skjedde trodde jeg at alt var slutt, sier Masao Yoshida.

Stadige eksplosjoner og branner gjorde at flere hundre arbeidere ble evakuert. De som ble igjen ble kalt «the Fukushima Fifty» og fikk heltestatus. Senere kom flere til. Blant annet sendte både Hitachi og Toshiba teknikere til kraftverket.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kraftverket stenges

Fukushima atomkraftverk

Media fikk besøke Fukushimakraftverket i begynnelsen av november.

Foto: REUTERS/Kyodo

De siste månedene har arbeidet med å stenge ned kraftverket fortsatt. Ledelsen sier nå at det trolig blir stengt i slutten av desember, en måned tidligere enn planlagt.

Eksplosjonene og brannene ved Fukushimakraftverket har ikke tatt noen menneskeliv. Men i området rundt er flere titusener evakuert fra hjemmene sine. Flere byer rundt kommer trolig til å være ubeboelige i lang tid fremover, kanskje i flere tiår.

Hjemløse i Japan

Et ektepar spiser middag i et bosenter i Fukushima. Etter katastrofen bodde mange titusener i slike sentre.

Foto: David Guttenfelder / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt