Hopp til innhold

Eksplosjon ved kjernekraftverk

En eksplosjon ved et kjernekraftverk i Fukushima i Japan har skapt radioaktiv lekkasje, men betongkappen rundt de radioaktive brenselsstavene er ikke skadet.

Video Dramatisk utvikling ved kjermekraftverk

Se hvordan eksplosjonen skjer og røykskyen som stiger opp fra kraftverket. Utenriksmedarbeider Hallvard Sandberg forklarer.

Tidlig lørdag meldte flere japanske nyhetsbyråer at situasjonen forverret seg ved et av kjernekraftverkene som myndigheter og kraftselskaper har jobbet hardt for å holde kontroll over etter at de ble skadet i jordskjelvet fredag.

– Reaktoren kan være i ferd med å gå inn i kjernefysisk nedsmelting, skrev nyhetsbyråene Kyodo og Jiji i Japan.

Så ble det hørt en eksplosjon og sett hvit røyk ved et av kjernekraftverkene i Japan.

Eksplosjonen ble bekreftet av det japanske atomsikkerhetsbyrået til den japanske tv-kanalen NHK. Til kanalen sier selskapet som driver kraftverket at fire arbeidere ble skadd.

Japanske medier melder at tak og vegger ved kraftverket skal være ødelagt av eksplosjonen.

SISTE: Reaktorens betongkappe skal ikke være skadet ifølge selskapet som driver kraftverket, melder japanske myndigheter.

Det ble tidligere i dag slått fast at eksplosjonen hadde ført til et visst utslipp av radioaktivitet. Likevel virker det nå som om selve betongkapselen rundt de radioaktive delene av kraftverket ikke ble ødelagt.

– Radioaktiviteten i området rundt kraftverket har faktisk falt etter eksplosjonen, har minister i den japanske regjeringen Yukio Edano sagt.

Regjeringen har likevel besluttet å utvide evakueringssonen til 20 km rundt kjernekraftverkene i byen Fukushima.

Eksplosjonen skjedde ved reaktor nummer 1 ved kraftverket i Fukushima. Befolkningen rundt reaktoren er evakuert i en radius på 10 km. Nylig er også evakueringssonen rundt reaktor 2 utvidet fra 3 km til 10 km.

Japansk TV melder at det ble målt radioaktivitet 20 ganger normalt ved kraftverket. Ifølge atomsikkerhetsbyrået er stråleverdiene nå på 1015 mikrosivert.

Et slikt strålenivå gjør at eksponering for strålingen i én time tilsvarer normal stråling i ett helt år.

På tv-sendingene bes folk i området om å holde seg innendørs. Selv om myndighetene har sagt at det inntil nå ikke har vært betydelig fare for befolkningen har kanalen NHKs internasjonale sendinger i en tid allerede informert om måter å beskytte seg mot stråling i tilfelle det verste skulle skje.

Video Råd for befolkningen ved atomfare i Japan (foto: NHK)

– Dekk til nese og munn. Dekk også til huden. Hold dere innendørs. Har dere vært ute bør all eksponert hud skylles av, er formaningene de kommer med etter å ha fått råd fra eksperter.

Kraftverket er ett av flere som er skadet av jordskjelvet i Japan. Skjelvet ødela deler av kjølesystemene som skal se til at reaktorene kan kontrolleres og holde en konstant temperatur.

Problemer med kjølingen

Nå skal det være store problemer med å holde nok kjøleveske i reaktoren ved Fukushimas kjernekraftverk nummer 1, og det fryktes overoppheting som fører til kjernefysisk nedsmelting.

Til tv-kanalen NHK sier det japanske atomsikkerhetsbyrået at det er funnet radioaktivt cesium og radioaktivt jod utenfor reaktoren. Noe som kan tyde på at det har skjedd nedsmelting inne i reaktoren.

Deler av brennstavene i reaktoren skal ha blitt eksponert for luft en kort tid på grunn av at kjølevannet fordampet i for stort omfang, melder nyhetsbyrået Jiji.

Myndighetene og kraftselskapet jobber derfor på spreng med å tilføre mer kjøleveske, og en brannbil skal ha pumpet mer veske inn i kraftverkets reaktor.

NHK melder også at japanske helsemyndigheter har flydd inn spesialgrupper til området ved kjernekraftverket i tilfelle det skal skje en større kjernekraftulykke. Krisegruppene fra helsevesenet skal ha stasjonert seg 5 km fra reaktorene som har problemer.

Video Sandberg om reaktor

Utenriksmedarbeider Hallvard Sandberg forklarer hvilke problemer de sliter med ved kjernekraftverkene.

– Vi tror ikke det har skjedd en nedsmelting

Selskapet som driver kraftverket, Tokyo Electric Power, melder at nivået for kjølevannet er på vei opp igjen nå. De tror ikke det har skjedd en nedsmelting.

– Vi tror ikke det skjer en nedsmelting, og vi jobber nå med å heve nivået av kjølevann, uttalte en talsmann for selskapet til nyhetsbyrået AFP.

Rundt kraftverket har store menneskemengder måtte evakuere. Først ble det opprettet en sone på 3 km rundt kjernereaktorene som skulle evakueres, men fredag ettermiddag ble dette utvidet til 10 km . Til sammen har rundt 100 000 blitt evakuert på grunn av problemer ved flere av Japans kjernekraftverk.

Kraftverkene ble stengt i forbindelse med jordskjelvet for å kontrollere reaktorene. Dette er en del av rutinene for å unngå farer, men denne gangen feilet kjølesystmene ved flere reaktorer.

Til tv-kanalen NHK sier en ekspert på kjernekraft at det kan ha vært en nedsmelting, men ber befolkningen ta det rolig.

– Det kan være det har vært en nedsmelting, men da bare en liten del av de radioaktive brennstavene. Reaktoren var stengt og det blir foretatt nedkjøling. Jeg ber derfor befolkningen om å ta det rolig, sa professor Naoto Sekimura ved Tokyo universitetet til tv-kanalen.

Fukushima reaktor nummer 1

Området rundt kjernekraftverket er evakuert med en radius på 10 km. Her sees reaktoren som fryktes kan være i gang med en nedsmelting fra avstand.

Foto: KYODO / Reuters