Hopp til innhold

USA: Vaksineprotest fører til sykehustrøbbel

Ansatte ved fødeavdelingen på Lewis County Hospital nekter å ta koronavaksinen. Det har ført til at avdelingen om to uker må stenge dørene.

Tidligere ansatte ved et sykehus i USA demonstrerer mot vaksinekravet. De går i tog og holder plakater.

SLUTTET I PROTEST: Tidligere ansatte ved Houston Methodist Hospital demonstrerer mot vaksinekravet fra ledelsen. Sykehuset var et av de første i USA med et slikt krav for sine ansatte, og kom president Joe Biden flere måneder i forkjøpet.

Foto: Yi-Chin Lee / AP

Tidligere denne uken annonserte president i USA, Joe Biden, et vaksinekrav som kan omfatte så mange som 100 millioner amerikanere. Presidenten mener det er eneste vei ut av koronakrisen.

Vaksinekravet gjelder blant annet for bedrifter med flere enn hundre ansatte, og for alle som er ansatt i staten.

Presidenten vil også kreve vaksinasjon av drøyt 17 millioner helsefagarbeidere, som jobber ved klinikker som får økonomisk støtte fra den amerikanske regjeringen, skriver CNN.

Republikanere i USA mener kravet er i strid med grunnloven. Det er de ikke alene om.

Joe Biden la fram nye koronatiltak i en tale fra Dte hvite huset i natt

KRAV: President Joe Biden la frem nye koronatiltak i form av vaksinekrav sist fredag.

Foto: Kevin Dietsch / AFP / NTB

153 nektet å vaksinere seg

Selv om vaksinekravet fra president Biden kanskje kom overraskende på noen, begynte sykehus over hele USA å innføre lignende krav allerede i vår. Det skriver Washington Post.

Ledelsen ved Houston Methodist Hospital bestemte tidlig at alle ansatte ved sykehuset måtte vaksinere seg.

Sykehuset var et av de første i landet som implementerte kravet. Ledelsen ved sykehuset varslet ansatte så tidlig som 1. april.

En plakat med teksten "No forced vaccines" holdes opp foran Houston Methodist Hospital i Texas.

SA OPP: Houston Methodist Hospital i Houston, Texas var et av de første sykehusene i USA som innførte et vaksinekrav for sine ansatte. Det endte med at 153 ansatte sluttet.

Foto: Yi-Chin Lee / AP

Det jobber over 25.000 mennesker på Houston Methodist Hospital. Av dem nektet 153 å vaksinere seg. Samtlige sa opp sin stilling, eller fikk sparken, skriver Washington Post.

En av dem, sykepleier Jennifer Bridges, uttalte til avisen at hun nå hadde fått en ny jobb på et privat sykehjem.

– Vi følte oss som forsøkskaniner. Sykehjemmet hvor jeg nå jobber aksepterer at jeg ikke ønsker å vaksinere meg, sa hun.

Vaksinekravet på sykehuset kom før koronavaksinene hadde fått sitt endelige godkjent-stempel fra FDA.

Må stenge fødeavdeling

Fredag holdt sjef for et annet sykehus, Lewis County General Hospital i New York, Gerald Cayer, en pressekonferanse hvor han sa sykehuset hadde sett seg nødt til å stenge fødeavdelingen, skriver Washington Post.

De siste dagene har flere ansatte sagt opp jobben sin ved sykehuset i protest mot vaksinekravet fra president Joe Biden.

– Antallet oppsigelser gir oss ikke noe annet valg enn å stenge ned fødeavdelingen fra og med uke 38. Vi har ikke lenger nok personale til å trygt ta imot nyfødte på vårt sykehus, uttalte Cayer.

Tidligere guvernør i New York, Andrew Cuomo, satte 27. september som siste frist for helsepersonell til å vaksinere seg.

Flere avdelinger i risikosonen

På spørsmål fra pressen om hva Cayer selv mente om vaksinemandatet, svarte han at han var uforbeholdent enig i kravet.

– Dette handler om sikkerheten til våre pasienter og kolleger. Vår kommune har hatt det høyeste smittetrykket i delstaten de tre siste dagene, sa han.

Sykehussjefen sa også at andre avdelinger og tjenester sykehuset tilbyr står i fare for å bli underbemannet.

– Det er fremdeles 165 ansatte som ikke har vaksinert seg. Det er i underkant av 30 prosent av staben. De har nå to uker på å ta første dose. Om det ikke skjer kan det hende at vi må stenge ned flere av våre tilbud, sa Cayer.

SISTE NYTT

Siste nytt