NRK Meny
Normal

Hellas går tom for drivstoff

Streikende transportarbeidere har ført til at greske bensinstasjoner slipper opp for drivstoff og butikkene får tomme hyller. Nå truer myndighetene med arrestasjoner dersom streiken ikke tar slutt.

En mann som har gått tom for bensin må dytte bilen sin inn på bensinstasjonen

En mann som har gått tom for bensin må dytte bilen sin inn på bensinstasjonen i Tauros-området i Aten. Åtte av ti bensinstasjoner i den greske hovedstaden er gått tomme for drivstoff på grunn av transportarbeiderstreiken i Hellas.

Foto: Evi Zoupanou / Ap

Bilister i Thessaloniki står i kø for å fylle bensin

Bilister i Thessaloniki står i kø for å sikre seg dyrebare bensindråper.

Foto: SAKIS MITROLIDIS / Afp

Ifølge nyhetsbyrået AP har tre dagers streik ført til at åtte av ti bensinstasjoner i Aten har gått helt tomme for drivstoff, mens bare to av ti bensinstasjoner i Hellas' nest største by, Thessaloniki, sier torsdag at de har bensin å tilby.

Ifølge Kathimerini er det ikke noe drivstoff å oppdrive i Halkidiki-området, som er et yndet reisemål for turister.

Den greske sammenslutningen for turistnæringen (SETE) er svært bekymret for følgene av streiken og frykter blant at turister fra Balkan, som hadde planlagt å legge bilferien til Hellas, nå vil ombestemme seg. Turistbussene som frakter de ferierende rundt om i landet vil trolig gå tom for drivstoff i løpet av kort tid.

Truer med arrestasjoner

De streikende transportarbeiderne har nå frist til torsdag til å komme seg tilbake på jobb, hvis ikke risikerer de å bli arrestert og dømt til opptil fem års fengsel, eller å miste lisensen, skriver BBC.

Hellas' finansminister George Papaconstantinou

Hellas' finansminister George Papaconstantinou krever at transportarbeiderne kommer seg tilbake på jobb.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

– Ingen spesialinteresser har rett til å holde det greske samfunnet som gisler. Ingen har rett til å lamme hele landet, sier finansminister George Papaconstantinou.

Kravet om at transportarbeiderne må ta opp igjen arbeidet kom kort tid etter at det ble brudd i forhandlingene mellom partene.

Fagforeningsleder Giorgos Tzortzatos nektet å si noe om medlemmene ville rette seg etter myndighetenes nye grep for å få slutt på streiken.

Transportarbeiderne protesterer mot de greske myndighetenes planer om å åpne for økt konkurranse som et av sparetiltakene overfor Det internasjonale pengefondet IMF og EU.

«Kom og hent dem»

Mange av transportarbeiderne nekter å bøye av for kravet og utfordret myndighetene til å komme og beslaglegge lastebilene deres.

– Leonidas med sine 300 krigere sa: «Kom og hent dem». Vi sier det samme: Kom og hent dem, sier Spyros Kapetanios, en av de streikende sjåførene.

Statue av kong Leonidas av Sparta

Statue av kong Leonidas ved Thermopylene, 170 kilometer nord for Aten.

Foto: PARIS PAPAIOANNOU / AFP

Han refererer til kong Leonidas av Sparta, som i 480 f.Kr. ble sendt ut med 300 soldater til slaget ved Thermopylene mot hæren til Xerxes I av Persia. På beleiringens første dag krevde Xerxes at grekerne skulle levere fra seg våpnene, og da skal Leonidas ha uttalt den berømte oppfordringen.

Kraftige kutt

Myndighetene i kriserammede Hellas skal kutte budsjettunderskuddet fra 13,6 prosent til under tre prosent innen 2014.

Kuttene kommer etter at Hellas i mai fikk innvilget et kriselån av IMF og EU på 864 milliarder kroner for å komme ut av den dype økonomiske krisen landet er i.

Betingelsene for lånet er at Hellas må foreta en spareplan, som har gjort at det er blitt kuttet kraftig i pensjonsordninger og offentlige lønninger, i tillegg til reformer innen velferdssystemet. Det har imidlertid ikke blitt godt mottatt blant innbyggerne i landet.

Ifølge greske myndigheter er imidlertid de ambisiøse tiltakene for å redusere budsjettunderskuddet i rute og de håper at de lysere økonomiske tidene ellers i Europa vil hjelpe og stimulere turismen til Hellas.

– Daglig terror

Men turistnæringen i landet sier at voldsomme demonstrasjoner, streik ved havner og flyplasser, i tillegg til den siste transportarbeiderstreiken, rammer turismen.

I første kvartal i år kom det 5,3 prosent færre utenlandske turister til Hellas, viser tall fra Hellas’ statistiske sentralbyrå.

– Gresk turisme og de som arbeider i turistnæringen kan ikke fortsette å måtte jobbe med daglig terror, verken økonomien eller landet tåler det, heter det i en uttalelse fra SETE.

Transportarbeidere streiker i Hellas

Streikende transportarbeidere har parkert lastebilene sine og sperrer høyre felt på en motorvei i Aten.

Foto: ANGELOS TZORTZINIS / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt