NRK Meny
Normal

IMF: Eurosonen trenger reformer

EU må gjennomføre grunnleggende reformer av eurosonen, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF).

Euro

Det internasjonale pengefondet (IMF) mener EU bør få større innflytelse over medlemslandenes nasjonale budsjetter.

Foto: PICHI CHUANG / Reuters

I en uvanlig skarp uttalelse tar Pengefondet til orde for at EU bør få større innflytelse over medlemslandenes nasjonale budsjetter, og for en grunnleggende reform av eurosonens regler.

– Dette er nødvendig for å fullføre prosjektet om pengeunionen, mener IMF, ifølge NTB.

Skeptiske til euroens framtid

På grunn av gjeldskrisa som har rysta eurolandene det siste året, er flere økonomer skeptiske til fellesvalutaens framtid.

Flere tror ikke euroen vil overleve i sin nålevende form. Det er også spådd at enkelte land vil forlate samarbeidet på grunn av krisa. I forrige uke sank euroen til sitt laveste nivå på fire år.

Finansmarkedene reagerer blant annet negativt på uttalelser om at Ungarn kan stå foran en like alvorlig gjeldskrise som Hellas.

Euroland kutter kraftig

Flere euroland har planer om å kutte kraftig i offentlige utgifter det kommende året. Italia vil foreta kutt som tilsvarer om lag 200 milliarder kroner, i håp om å komme innenfor valutaunionens krav.

For lanene i eurosonen kreves det nemlig at ingen medlemsland skal ha et større underskudd på statsbudsjettet enn tre prosent av bruttonasjonalbudsjettet (BNP).

Også Storbritannia, Spania, Frankrike, Portugal og Hellas har planlagt kraftige kutt i året som kommer.

Storbritannias ferske statsminister, David Cameron, gikk i går ut å varsla dramatiske kutt i lønn, pensjon og sosiale goder. Ifølge statsministeren tilsvarer beløpet det britiske skole-, transport- og klimaendringsbudsjettet sammenlagt.