Hopp til innhold

Hele Puerto Rico uten strøm

Orkanen «Maria» har ført til skader på strømforsyningen på den amerikanske øya Puerto Rico. Nå er 3,5 millioner mennesker uten strøm, melder BBC.

Rescue workers help people after the area was hit by Hurricane Maria in Guayama

EKSTREMVÆR: Det er ventet at orkanen vil herje øya med livsfarlige vinder i 12 til 24 timer fremover.

Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Orkanen «Maria» har truffet land på Puerto Rico nær byen Yabucoa sørøst for hovedstaden. Ekstremværet har allerede krevd ni menneskeliv, og ført til omfattende ødeleggelser.

3,5 millioner mennesker er strømløse, og det er ventet at orkanen vil herje øya med livsfarlige vinder i 12 til 24 timer fremover.

Nå ber guvernøren i Puerto Rico, Ricky Rosselló, om at Donald Trump erklærer øya som et katastrofeområde, i håp om å kunne motta føderal hjelp.

Laster Twitter-innhold

Videre oppfordrer han folk til å være positive, melder nyhetsbyrået AP.

– Vi er sterkere enn noen orkan. Sammen vil vi gjenoppbygge.

– Vi vil være der for å hjelpe

Like før «Maria» traff Puerto Rico onsdag ettermiddag norsk tid, tvitret den amerikanske presidenten at de vil hjelpe de som blir rammet.

– Puerto Rico blir hardt rammet av en ny monsterorkan. Vær forsiktige, våre hjerter er med dere. Vi vil være der for å hjelpe, står det i Twitter-meldingen.

Laster Twitter-innhold

Store ødeleggelser

Da orkanen traff land tidlig onsdag i den sørøstlige havnebyen Yabucoa, var den nedgradert til en kategori fire-orkan, med vindkast målt til opptil 70 meter per sekund.

Laster Twitter-innhold

Hele Puerto Rico er uten strøm, og en rekke innbyggere har meldt fra til landets radiostasjoner om dører som har blitt revet av hengslene, vanntanker som har løsnet og knuste vinduer.

Orkanen har også ført med seg minst 50 centimeter med nedbør, og det er meldt store oversvømmelser rundt om på hele øya, spesielt i hovedstaden San Juan, som ligger om lag 50 kilometer nordvest for Yabucoa.

A flooded road is seen after Hurricane Maria hit Puerto Rico

OVERSVØMMELSER: Store deler av øya er preget av oversvømmelser etter at Orkanen «Maria» traff land på onsdag.

Foto: Social Media / Reuters

Ifølge AP er 80 prosent av boligene i et lite fiskeområde i nærheten av San Juan blitt skadet. Et sykehus i kystbyen Arecibo har fått taket revet av, samtidig som kommunikasjonen mellom nødetatene er blitt borte.

To orkaner rett etter hverandre

Orkanen Maria kom mens opprydningen på øyene som ble rammet av Irma, knapt hadde begynt. Nå vil flere av disse stedene bli rammet på nytt.

Maria

ORKANEN MARIA: Mer enn 4.400 mennesker hadde søkt ly i tilfluktsrom rundt om på øya innen tirsdag kveld, sammen med rundt 105 kjæledyr.

Foto: Jose Romero / AFP

Puerto Rico har over lengre tid sluppet unna de verste orkanene, som vanligvis trekker nord eller sør for øya. Den siste kategori fire-orkanen som traff Puerto Rico rammet i 1932.

Mer enn 4.400 mennesker hadde søkt ly i tilfluktsrom rundt om på øya innen tirsdag kveld, sammen med rundt 105 kjæledyr.

– Potensielt kraftigere enn Irma

På vei mot St. Croix hadde Maria allerede kostet minst to personer livet på Guadeloupe, etter å ha rasert den lille øynasjonen Dominica fullstendig. Der tok den minst sju menneskeliv.

USAs nasjonale orkansenter (NHC) har advart om at Maria om mulig er enda kraftigere enn Irma, som raserte en rekke små øyer i Karibia, nordkysten av Cuba og deler av Florida for litt over en uke siden.

Aftermaths after hurricane Maria hit the Caribbean islands

STORE ØDELEGGELSER: I tillegg til at vindkastene kan rive av hustak og velte trær, har orkanen med seg kraftige regnbyger som kan føre til flom i deler av Karibia

Foto: Ricardo Arduengo / AFP

Som følge av Irma er det stor trengsel i flere tilfluktssteder rundt om i Karibia, ettersom flere fikk husene sine fullstendig ødelagt.

SISTE NYTT

Siste nytt