Hopp til innhold

Orkanen «Maria» har truffet Puerto Rico med full styrke

Guvernør Ricky Rosselló advarer folk mot det han sier kan bli den verste stormen på nesten 100 år. De neste 12 til 24 timene vil orkanen passere øya.

Folketomme gater i San Juan

Folketomme gater i San Juan på Puerto Rico.

Foto: Hector Retamal / AFP

Rosselló frykter at «Maria» slår til med en kraft de ikke har sett på flere generasjoner. Uværet traff den sørøstlige kystbyen Yabucoa som en kategori-4 orkan og det er ventet at hun vil plage innbyggerne de beste 12 til 24 timene, melder nyhetsbyrået AP.

– Vi kommer til å miste mye av infrastrukturen på Puerto Rico. Vi må gjenoppbygge den, sier Rosselló, som legger til at det er sannsynlig med strømbrudd og kommunikasjonssvikt som vil i flere dager.

River dører av hengslene

Til tross for at mange har sikret hjemmene, blir det rapportert om hustak som blir revet av og som flyr av gårde i den kraftige vinden. Vinduer blir knust av vinden som kommer opp i 250 kilometer i timen, ifølge det nasjonale amerikanske orkansenteret.

Folk som ringer inn til lokale radiostasjoner forteller om dører som blir revet av hengslene sine og en vanntank som ble ført vekk av vinden.

I hovedstaden San Juan skal det være store oversvømmelser. Fra en boligblokk kom en rapport om at vannet flommet ned trappene, melder AP.

«Vinden høres ut som en kvinne som skriker alt hun kan» tvitrer fotografen Mike Theiss som er på Puerto Rico.

Han har lagt ut denne filmen fra hotellet han bor på:

Laster Twitter-innhold

Mennesker og kjæledyr har søkt tilflukt

Det amerikanske orkansenteret melder også at det ventes opp til 60 centimeter nedbør på øya, og en stormflo på to til tre meter.

Flere tusen mennesker har søkt trygghet i tilfluktssentre. Guvernøren skriver å Twitter at flere enn 10.000 mennesker og 189 kjæledyr har søkt tilflukt.

Tilfluktsrom San Juan, Puerto Rico

På stadionet Roberto Clemente Coliseum har flere kommet seg unna uværet.

Foto: Hector Retamal / AFP

Orkanen kommer mens opprydningen på øyene som ble rammet av «Irma», knapt har begynt, og flere av dem blir nå rammes på nytt, eller iallfall få føling med kraftig vind og nedbør når «Maria» passerer litt unna.

Store deler av øya er fortsatt uten strøm etter «Irma».

orkan_maria_190917

Flere omkomne på Dominica og Guadeloupe

Rådgiveren til presidenten på den lille øystaten Dominica sier han har fått bekreftet at sju mennesker på øya har mistet livet, men det er foreløpig ikke klart hvordan det skal ha skjedd.

Han sier også at det er voldsomme ødeleggelser på øya, men at man ennå ikke har full oversikt over dem.

Minst én person omkom da orkanen rammet den franske øygruppa Guadeloupe, opplyser lokale myndigheter.

Den voldsomt kraftige orkanen passerte tirsdag over Guadeloupe og Dominica i Karibia.

Personen som omkom på Guadeloupe, ble truffet av et fallende tre. To andre er savnet etter at båten deres sank i orkanen ved øya La Desirade, øst i Guadeloupe.

Folk i et tilfluktssenter i San Juan, Puerto Rico

Her har folk funnet trygget i et tilfluktssenter i San Juan.

Foto: Hector Retamal / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt