NRK Meny
Normal

- Har tatt Elfenbenskystens hovedstad

- Soldater som er lojale mot den rettmessige presidenten i Elfebenskysten, Alassane Ouatarra, har tatt konkontroll over den administrative hovedstaden Yamoussoukro.

Ouatarras soldater i Elfenbenskysten

Soldater som støtter Elfenbenskystens anerkjente president, Alassane Ouatarra,

Foto: ZOOM DOSSO / Afp

Det opplyser innbyggere og militære kilder.

- Ouatarras soldater går rundt i byen, og ungene følger etter dem, sier en militær kilde som støtter rivalen, den sittende presidenten Laurant Gagbo.

En innbygger i byen sier at Gagbos styrker stakk av fra kjøretøyene sine og flyktet til fots etter å ha kastet fra seg uniformene.

Ouatarras styrker har gjennomført en storoffensiv de siste dagene, og har tvunget president Laurant Gagbos soldater ut av flere byer.

Statsministeren i Ouatarras skyggeregjering, Guillaume Soro, sier i kveld at Gagbo har «få timer» på seg til å gi fra seg makten frivillig. Han sier at dette ikke er et forhandlingstema.

Kontrollerer viktige landbruksområder

Ouatarras soldater kontrollerer nå områder som står for dyrking av 600.000 tonn kakaobønner i året, halvparten av den totale produksjonen. Elfenbenskysten er verdens største produsent av kakaobønner som brukes i sjokoladeproduksjon. Kakaobønner er Elfenbenskystens viktigste eksportvare.

På grunn av konflikten i Elfenbenskysten har prisen på kakaobønner steget til sitt høyeste nivå 30 år, men har sunket noe de siste dagene på grunn av Ouatarra-styrkenes framgang, melder nyhetsbyrået Reuters.

Flere millioner på flukt

Flere millioner mennesker har flyktet fra kampene, og har søkt tilflukt i kirker og offentlige bygninger der de regner med å være trygge.

Rundt en million har flyktet bare fra den største byen Abidjan, mens minst 112.000 har flyktet til naboblandet Liberia.

Ifølge FN er 472 mennesker drept i konflikten.

Fram til offensiven de siste dagene har kampene stort sett rammet Abidjan som Ouatarras støttespiller kontrollerer halvparten av.

Fremmedarbeidere i Elfenbenskysten

Fremmedarbeidere i Elfenbenskysten venter på transport bort fra kampene og tilbake til hjemlandene.

Foto: LUC GNAGO / Reuters

Ba om våpenhvile

I går ba Gagbo om en umiddelbar våpenhvile og forhandlinger, men advarte motstanderne sine om at de ikke vil klare å ta kontrollen over Abidjan.

Den internasjonale samfunnet har anerkjent Ouatarra som vinner av presidentvalget 28. november i fjor, men den sittende presidenten Laurent Gbagbo har nektet å godta resultatet og hevder Ouatarra vant på grunn av valgfusk.

En rekke meklingsforsøk har mislyktes.

FN-sanksjoner vedtatt

FNs sikkerhetsråd vedtok enstemmig sanksjoner mot Elfenbenskysten i kveld, blant dem innreiseforbud for Gagbo og hans næmeste krets, og tilbakeholdelse av verdier de har i utlandet.

Frankrike og Nigeria sto bak forslaget som også krevde at Gagbo går av og overlater makten til Ouatarra.

Både FN og Den afrikanske union har slått fast at Ouatarra er den rettmessige vinneren av valget i fjor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt