Hopp til innhold

Har de ukrainske motangrepene kjørt seg fast?

Ukraina angriper flere steder langs fronten i sør og øst, uten større framgang, foreløpig. Har «motoffensiven» kjørt seg fast, eller har den egentlig ikke begynt ennå?

Ukrainsk stridsvogn

En ukrainsk stridsvogn i landsbyen Storozjeve i Donetsk fylke. Landsbyen er en av de som de ukrainske styrkene har gjenerobret den siste uken.

Foto: Reuters

«Den ukrainske hæren angriper med stridsvogner og pansrede kjøretøyer, men de russiske soldatene slår tilbake». Dette er uttalelser som nå går igjen blant russiske militærbloggere, som følger krigen i Ukraina tett.

Selv om disse selvfølgelig støtter Russlands angrepskrig, så har de ofte vært overraskende ærlige om hva som foregår.

Samtidig har ukrainske myndigheter for en stor del lagt lokk på informasjonen om sine operasjoner, for ikke å gi motstandere muligheter til å forberede seg på det som skal komme.

Storozjeve

En ukrainsk soldat går forbi en ødelagt russisk stridsvogn etter kampene i Donetsk fylke tidligere denne uken.

Foto: Reuters

Det som er helt sikkert er at kampene i krigen i Ukraina er de hardeste på lang tid og at de nå pågår langs hele den mer enn 1000 kilometer lange frontlinjen.

Og gjennom å lese meldinger, fra blant annet bloggere, er det mulig å danne seg et slags bilde av hva som foregår i denne største krigen som Europa har sett siden 2. verdenskrig..

Prøver Ukraina å gå mot Mariupol?

De hardeste kampene, og trolig den største ukrainske framgangen, har vært sør for byen Velyka Novosilka sørvest i Donetsk fylke.

Dette er langs en av hovedveiene som leder ned til havnebyen Mariupol. Russland erobret byen etter voldsomme kamper våren 2022.

Ifølge den amerikanske bloggeren Donald Hill, som igjen bygger sine opplysninger på andre som følger krigen i Ukraina tett, så har de ukrainske styrkene kommet fram til landsbyen Staromlinivka. Det kan tyde på at de har brutt gjennom de første russiske forsvarslinjene.

Det ukrainske forsvaret har selv sagt at de har tatt tilbake rundt 100 kvadratkilometer i dette området.

Journalister fra nyhetsbyrået Reuters fikk være med til landsbyen Neskutsjne tidligere i uken. Der fortalte ødelagte stridsvogner og døde soldater i gatene om de voldsomme kampene som hadde rast her.

Ødelagt stridsvogn og død russisk soldat

En død russisk soldat ved siden av en ødelagt stridsvogn i landsbyen Storozjeve, Donetsk fylke. Bildet er tatt 14. juni.

Foto: Reuters

Hva skjer rundt Bakhmut?

Russland tok kontroll over byen Bakhmut i mai, etter kamper som varte i mer enn et halvt år, og med enorme tap på begge sider, kanskje mest på russisk side.

De ukrainske styrkene trakk seg tilbake til posisjoner rundt byen, der de sier de har hatt en viss framgang.

– Vi fortsetter våre offensive operasjoner rundt Bakhmut skriver sjefen for de ukrainske landstridskreftene Oleksander Sirskyj.

Bakhmut

Bakhmut er nesten totalt ødelagt etter mer en et halvt år med harde kamper.

Foto: Reuters

Men de opplysninger som kommer fra dette frontavsnittet tyder på at den ukrainske framgangen er minimal.

Russiske militære bloggere har også vist en video som viser en stor gruppe ukrainske soldater som skal være tatt til fange litt lenger sør, i nærheten av byen Gorlivka.

Angrep sør for Zaporizjzja

Ifølge nettstedet supernova+ skal det ukrainske forsvaret 16. juni ha gått til angrep sør for Zaporizjzja by, ikke langt fra det store atomkraftverket.

Nettstedet referer til det som trolig er russiske bloggere, som skriver at angrepet skjedde i nærheten av landsbyen Lobkove.

Det var i dette området sjefen for det internasjonale atomenergibyrået IAEA Rafael Grossi torsdag kjørte inn og ut fra atomkraftverket ved byen Enerhodar. Besøket måtte utsettes et døgn på grunn av sikkerhetssituasjonen i området.

IAEA til atomkraftverket i Zaporizjzjia

Delegasjon fra det internasjonale atomenergibyrået IAEA på vei til atomkraftverket i Zaporizjzjia 15. juni.

Foto: Reuters

Målet for de ukrainske styrkene her er i første omgang byen Torbak, og så Melitopol, den uoffisielle hovedstaden for de russiske okkupantene i Zaporizjzja fylke.

Ordføreren i Melitopol, Ivan Federov, som har oppholdt seg på ukrainskkontrollert område etter at han ble satt fri av de russiske okkupantstyrkene i mars, har lagt ut bilder på sin Telegram-kanal. Der forteller han at han og de lovlige myndighetene i byen nå forbereder seg på å overta makten igjen i denne strategisk viktige byen.

Mye ukrainsk utstyr er ødelagt.

Men det moderne militære utstyret, som Ukraina nå har fått fra Vesten, har fått mye bank de siste ukene.

Ødelagt Sisu

Den finske Sisu-vognen fikk hard medfart etter at den ble delvis ødelagt av russiske miner.

Foto: Fra telegramkanalen Dvistsj

Bilder som er offentliggjort på Dvistsj fredag viser et finskprodusert SISU pansrede kjøretøy, som ifølge kanalen skal ha kjørt på tre russiske TM-62 antitank-miner.

Tidligere har blant annet den finske avisen Helsingin Sanomat fortalt at tre Leopardstridsvogner som Ukraina har fått fra Finland, er delvis ødelagt.

Dette er stridsvogner som først og fremst brukes til å rydde miner.

Men det ukrainske militære mener at det vestlige utstyret gir langt større beskyttelse enn de gamle sovjetproduserte kjøretøyene.

Storangrepet lar vente på seg?

Ifølge nyhetsbyrået Reuters, som har snakket med den polske militæreksperten Konrad Muzyka, har Ukraina til nå bare satt inn tre av de tolv brigadene som er opprettet, med tanke på en stor motoffensiv.

Det stemmer også med det bildet som vi nå ser fra fronten i Ukraina

Det er tydelig at ukrainerne prøver å teste ut det russiske forsvaret på ulike frontavsnitt, for å se hvor det er mulig å sette inn et større støt.

Samtidig øker utålmodigheten blant mange ukrainere.

Ødelagt hus

Store deler av den sørlige og østlige delen av Ukraina ser slik ut, etter nesten ni år med krig. Dette bildet er fra en av landsbyene som de ukrainske styrkene har frigjort den siste uken.

Foto: Reuters

De har ventet i månedsvis på at noe skal skje og at oppbyggingen av forsvaret skal gi resultater i form av seire på slagmarken.

Det som er helt sikkert er at en seier på slagmarken kommer til å koste dyrt, før partene en gang finner ut at nok blod har flytt og man er villig til å sette seg ned ved forhandlingsbordet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Eksklusivt intervju med Israels nye talsperson: – Vi er den mest humane hæren nokosinne

Israel hevdar UNRWA-tilsette er knytte til terror, at 18 Hamas-bataljonar er knuste og sår tvil ved talet på drepne palestinarar. Men bevisa er få.