Hopp til innhold

Har afrikanere homoangst?

Martin Ssempa gikk for langt da han rigget opp lerretet over alteret og kjørte en pornofilm midt under høymessen.

Rolling Stone

Forsida på det ugandiske nyhetsmagasinet Rolling Stone som offentliggjorde bilder av Ugandas «topphomser».

Foto: Stringer / Ap

Tomm Kristiansen
Foto: NRK

Der kunne menigheten, inklusive kvinner og barn, se homser med glinsende redskaper som forsvant inn i rompa på andre av samme kjønn.

De ville ikke se mer, men pastoren fikk støtte fra menigheten, fordi hensikten med stuntet var ren opplysning om hva de homofile driver med: Det er en synd, og det bør være livsvarig fengsel for den som tar andre bak.

Siden har pastor Ssempa, en tidlidligere Uganda-mester i breakdance, distribuert en videosnutt fra en pressekonferanse han holdt.

Ssempa fortalte de sjokkerte journalistene at homsene kjører hele neven inn i rompa på hverandre, ja helt opp til albuen.

«Det gjør veldig vondt. Derfor bruker de dop», fortalte han. «Også kysser de hverandre bak, men ikke bare det. De spiser dritten også. They are eating the ”poo-poo”.»

100 homser på trykk

David Kato

Drapet på den ugandiske homoaktvisten David Kato skapte internasjonal fordømmelse.

Foto: Stringer / Ap

Midt opp i pastorens markedsføring av et lovforslag om dødsstraff for homofili, kom det nystartede nyhetsmagasinet Rolling Stone med en forside som fikk salget i taket: 100 bilder av Ugandas topphomser! Og der kunne man se bilder av de skyldige, med fullt navn og hel adresse. Flere av dem er siden drept, blant dem homoaktivisten David Kato .

Hans begravelsen endte forresten i en skandale. Den anglikanske kirke, som fordømmer homofili, lot en lekmann forrette begravelsen. Men det gikk galt.

Mannen ved alteret begynte å skrike ut sine forbannelser over homofili og homofile. Fråden sto om munnen da han beskrev deres synder, inklusive han som lå taus i kisten. Til slutt ble det for mye for menigheten, som skrek tilbake: «Nok er nok»!

Da skred en ordentlig prest fram, biskop Christopher Senyonjo. Han er riktignok fratatt sitt embete fordi han godtar homofili, men var i sin lilla bispeskrud. Senyonjo satte legmannen til side , og fulgte etter kisten ut av kirken og tok over seremonien ved graven.

Internasjonal fordømmelse

Drapet på David Kato er blitt internasjonalt fordømt, også av den norske regjering. Fordømmelsen står bl.a. på hjemmesiden til Norges ambassade i Kampala.

Også presidenten i Uganda, Yoweri Museveni, fordømte drapet. Ellers er Ugandas president en kraftfull motstander av andre seksuelle legninger enn sin egen heterofile.

Yoweri Museveni

Ugandas president Yoweri Museveni er en kraftfull motstander av homofili.

Foto: Jim WATSON / Scanpix/AFP

Presidenten står bak landets lover som forordner fjorten års fengsel for homofile handlinger. Det er ikke ulovlig å være homofil, men det er forbudt å «gjøre det». Andre i regjeringspartiet går lengre. Et parlamentsmedlem har foreslått dødsstraff for homofil praksis, men Museveni har ikke sendt forslaget videre.

De store kirkene i Uganda har protestert mot å innføre dødsstraff for homofili, men det er fordi Guds ord forbyr å ta livet av noen.

Blant homomotstanderne er prestene de mest markante. Ja, blant ytterliggående karismatiske menigheter, inspirert av amerikanske fundamentalister, er ytringene hatefulle.

Uafrikansk?

I 38 av Afrikas 54 land er homofil praksis ulovlig, og paragrafene sover ikke. I Malawi ble paret Steven Monjeza og Tiwonge Chimbalanga ifjor dømt til fjorten års fengsel. De ble riktignok løslatt etter internasjonalt press.

Den dominerende anglikanske kirke har over hele Afrika reagert meget kraftig på at amerikanske og britiske menigheter godtar homofile prester.

Den afrikanske motstand mot homofili er blitt sett på som et uttrykk for kunnskapsløsheten. De vet ikke hva det er. Langt mindre kjenner de internasjonal standard for menneskerettigheter; altså hva du må tåle at naboen gjør. Men det er en ufullstendig forklaring.

Blant ressurssterke intellektuelle afrikanere finner man i dag en kontant avvisning av homofili, fordi sex med eget kjønn er uafrikansk. Igjen er det Vesten som vil presse på Afrika sine løsninger.

Homomotstand blir derfor en del av den voksende afrikanske bevissthet. Derfor virket de vestlige kondolansene til David Katos familie mot sin hensikt. Vesten er rørende opptatt av at en homofil er drept, men bryr seg aldri om andre som drepes.

– Den kanadiske statsminister kom på besøk, sa Museveni, og hva ville han snakke om. Homo. Statsminister Gordon Brown kom også. Hva ville han snakke om? Homo. Hillary Clinton ringe. Hva snakket hun om? Homo.

Homofile menn, ofte med feminine uttrykk, er ikke vel ansett i Afrika. Det strider mot den maskulinitet og barskhet som preger mange av disse macho-samfunnene. Man uttrykker dessuten sin manndom ved å få barn. Da blir homo-prosjektet helt feil.

Men er homofili en vestlige oppdagelse? Afrikanske forskere kan fortelle at det før kolonitiden var samfunn hvor homofili åpent ble praktisert, blant annet i Uganda.

I Zimbabwe holder kvinner fest før bryllupet. Det er et slags utdrikningslag hvor leken jentene imellom har et erotisk uttrykk, med samleielignende bevegelser. I Sør-Afrika har kvinner funnet fram til hverandre, i stedet for å risikere helsa blant HIV-risikable menn.

Skarpere meninger

Hvilken vei blåser vinden? I alle retninger. Afrika er et kontinent med både frivole og strenge tradisjoner, med macho og patriarkat, kjærlighet og hat.

Det er mer oppmerksomhet om fenomenet enn noensinne, noe som har polarisert debatten. Det er blitt flere tilhengerne. Og flere motstandere.

Men spør du folk på landsbygda om homofili, vil de le og riste på hodet. Aldri hørt om.

Men de vet godt hva geitepuling og barnesex er.

SISTE NYTT

Siste nytt