Håp om fred i Syrias hovedstad

DAMASKUS (NRK): Borgerkrigen som herjer Syria merkes ikke like godt lenger i hovedstaden Damaskus. Selv om det fortsatt er harde kamper i landet, håper hovedstadens innbyggere nå at det verste er over.

Det er roligere i Damaskus, sammenliknet med før. Men krigen herjer fremdeles i Syria.

Selv om krigen fortsatt er til stede for fullt i Syria, er det roligere i hovedstaden Damaskus. Se NRKs reportasje fra byen.

SYRIA-CRISIS/ A Free Syrian Army fighter walks with his weapon amid damaged buildings in Old Aleppo

En kriger fra Den frie syriske armé løper gjennom en gate i gamlebyen i Aleppo. Den historiske byen er knust av krigen.

Foto: STRINGER / Reuters

Nehad står bøyd over noen sekker på et marked i Vest-Damaskus. Hun har tatt turen fra hjemmet sitt vest i byen, og er på markedet for å kjøpe noen vinblad. Hun har planer om å lage Warak Einab, en av Syrias nasjonalretter.

– Det er dyrere enn før. Før kostet vinbladene 400 kiloen, men nå koster den 600 kiloen. Prisene er tredoblet, sier Nehad.

– Håp for framtiden

Spesielt for de fattigste i byen er det trangere kår, men noe er også positivt. Krigen som har herjet landet i snart fire år kan ikke høres lengre. Artilleriilden som før kunne høres fra fjellene rundt er borte.

– Mitt håp er at framtiden blir bra og at denne krisen snart er over. Vi har vært gjennom vanskelige tider. Skritt for skritt vil det være over, sier kjøpmannen Khaled Zeiton.

At krigen er borte fra Damaskus betyr likevel ikke at krigen er over i Syria, og at president Bashar al-Assad har vunnet mot opprørerne. Men regjeringshæren har festet grepet i flere av de større byene i landet, og den konstante frykten for at borgerkrigen skal nå hjertet av hovedstaden Damaskus er ikke lenger til stede.

SYRIA-CRISIS A man rides a motorcycle near damaged buildings in the besieged town of Arbeen

Også i bydelen Arbin, i utkanten av Damaskus, er sporene etter krigen tydelige.

Foto: STRINGER / Reuters

Fortsatt kamper andre steder i Syria

Men samtidig som folket i Damaskus har fått et lite pusterom, så herjer krigen videre i andre deler av Syria. I byen Kobani, ved grensen til Tyrkia, pågår det fortsatt kraftige kamper mellom islamistgruppen IS og kurdiske krigere.

Også i Aleppo pågår kamper mellom opprørere og regjeringsstyrker, noe FN prøver å få en stopp på ved å tilby fredsforhandlinger.

USA og andre allierte styrker har også gjennomført flere luftangrep mot IS de siste dagene, både i Syria og Irak. Gjennom helgen skal 29 luftangrep ha funnet sted.

Også vinterkulden utgjør en fiende i Syria. Folk på flukt finner ikke ly, og gjennom helgen døde minst fire mennesker av kulde, opplyser den syriske menneskerettsgruppen Syrian Observatory for Human Rights til britiske The Guardian.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt