Hamas-topp innrømmer bortføring av tenåringer

Et høytstående medlem av Hamas sier at medlemmer av islamistbevegelsens væpnede fløy var innblandet i bortføringen av tre israelske tenåringer på Vestbredden i juni.

Tre israelske tenåringer funnet døde: Naftali Fraenkel (16), Gil-Ad Shaer (16) og Eyal Yifrah (19)

De tre israelske tenåringene Naftali Fraenkel (16), Gil-Ad Shaer (16) og Eyal Yifrah (19) ble funnet døde på Vestbredden. Nå skal en Hamas-topp ha innrømmet kjennskap til bortføringen.

Foto: HANDOUT / Reuters

Dette samsvarer med det Israel tidligere har hevdet.

De tre tenåringene ble senere funnet drept og blir regnet som starten på voldshandlingene som ledet opp til krigen på Gaza.

Offisielt har Hamas frem til nå nektet å kommentere kidnappingen.

Kaller det heltemodig

– Det var mye spekulasjon omkring denne operasjonen, noen sa det var en sammensvergelse, sa Saleh al-Arouri da han onsdag deltok på et møte i en organisasjon for lærde muslimer i Tyrkia.

Han kalte bortføringen av de tre israelske tenåringene en heltemodig handling.

– Folkeviljen ble utført på vår okkuperte jord, og det kulminerte i den heroiske operasjonen der Qassam-brigadene tok til fange tre bosettere i Hebron, sa al-Arouri ifølge et lydopptak som er publisert på nettet av møtearrangørene.

De tre israelske tenåringene bodde alle i en bosetting på den israelskokkuperte Vestbredden. De var ute og haiket da de forsvant.

Hebron-basert

Saleh al-Arouri antas å være en av grunnleggerne av Hamas sin væpnede fløy. Han bor nå i eksil i Tyrkia, men kommer fra Vestbredden, hvor han gjennom 1990-tallet var en av Hamas, som har sin hovedbase på Gazastripen, mest sentrale menn.

Al-Arouri vokste opp i nærheten av Ramallah og studerte i Hebron, byen hvor de tre guttene kom ifra.

Analytikere tror han kan være arkitekten bak en bølge av kidnappinger på Vestbredden de siste årene, som ikke bare rammer Israel og israelske borgere, men også de palestinske selvstyremyndighetene som i mange år har ligget i strid med Hamas.

Uttalelsene som Al-Arouri kom med i dag, er ikke kommentert av andre Hamas-ledere.

De som kjenner Hamas som organisasjon er usikre på om uttalelsen medfører riktighet, om den er mest «skryt» i forsøk på å styrke sin egen posisjon utad eller om kidnappingen var et «soloraid» fra Al-Arouri og de han eventuelt fortsatt måtte styre på Vestbredden.

I etterkant av kidnappingen ble et hundretalls Hamas-sympatisører på Vestbredden arrestert av den israelske hæren, blant dem Hussam Kawasame (41) som israelerne mener var den som stod bak selve kidnappingen.

På mandag denne uken ble hjemmet til Kawasame ødelagt av israelske sikkerhetsstyrker sammen med hjemmene til to andre mistenkte. Alle tre er fra Hebron-området.

SISTE NYTT

Siste nytt