Likene av tre israelske tenåringer funnet på Vestbredden

De tre tenåringene som ble meldt savnet den 12. juni i nærheten av Hebron på Vestbredden, ble mandag kveld funnet døde. Hamas må betale for å ha drept dem, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Tre israelske tenåringer funnet døde: Naftali Fraenkel (16), Gil-Ad Shaer (16) og Eyal Yifrah (19)

FUNNET: De israelske tenåringene Naftali Fraenkel (16), Gil-Ad Shaer (16) og Eyal Yifrah (19) er funnet døde på Vestbredden. De ble savnet den 12. juni, og den israelske hæren har hatt en stor leteaksjon pågående siden. I tillegg til å være israelsk, har Frenkel også et amerikansk statsborgerskap.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det israelske forsvaret (IDF) bekreftet mandag kveld at de tre er funnet døde, og at de skal ha blitt drept.

16 år gamle Naftali Frenkel og Gilad Shaar, og 19 år gamle Eyal Yifrach, som er bosettere på Vestbredden, ble sist sett i et kryss ved Hebron. Skoleelevene holdt på å haike fra Betlehem til Hebron.

Ifølge en israelsk radiokanal ble tenåringene funnet ti minutter unna veien der de sist ble sett. Et øyenvitne sier til TV-kanalen Channel 2 at likene ble funnet på et jorde, delvis tildekket av steiner og et pledd.

– Hamas må betale

Hamas må betale for å ha drept tenåringene med kaldt blod, sier Israels statsminister Netanyahu mandag kveld, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Jeg ble veldig lei meg da jeg hørte at de er drept av Hamas-terrorister, sier Israels forsvarsminister Danny Danon i en uttalelse, også det ifølge AFP.

Canon varsler han en militæroperasjon for å «utrydde Hamas».

Israel har tidligere anklaget Hamas for å bortføre tenåringene, noe Hamas gjentatte ganger har benektet.

(Saken fortsetter under videoen)

De re tenåringene ble mandag funnet drept på Vestbredden.

VIDEO: De tre tenåringene ble funnet drept ti minutter unna området de forsvant fra. Innslag fra Dagsrevyen.

Peker på Hamas

Israels regjering holder mandag kveld et krisemøte om saken i nasjonalforsamlingen, ifølge Al Jazeera og BBC.

Det har vært en stor leteaksjon etter de tre tenåringene siden de ble meldt savnet. Israel har sendt militære styrker til Vestbreden for å lete etter dem.

Seks palestinere er skutt og drept i tiden etter at letingen ble satt i gang.

Over 400 palestinere har blitt arrestert siden tenåringene ble meldt savnet, ifølge Al Jazeera.

Israelske soldater

STORT SØK: Israelske soldater i nærheten av Hebron på Vestbredden lørdag. Et stort antall soldater deltar i søket etter de savnede tenåringene.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

– Store spenninger

Saken har fått mye oppmerksomhet i mediene i Israel, og hæren har vært svært aktive i forsøket på å finne tenåringene og personene som kidnappet dem, forteller Norges Israel-ambassadør Svein Sevje NRK.

– Det er helt klart at reaksjonene har vært sterke i Israel. De har vært tilsvarende sterke på palestinsk side på grunn av aktiviteten til den israelske hæren for å lete etter dem, sier Sevje.

– Dette har allerede fått følger for samarbeidet mellom israelerne og palestinerne. Sikkerhetssamarbeidet synes å ha holdt, men det har skapt store spenninger på Vestbredden generelt, forteller Sevje.

De siste dagene har antallet raketter som er skutt ut fra Gaza økt.

– Israelske myndigheter hevder at det er Hamas som står bak. Det synes å kunne ha noe for seg. Men ikke nødvendigvis, sier de, ledelsen i eksil. Men på bakken, i Hamas' såkalte celler, sier Sevje.

– Da går det rett inn i diskusjonen om samarbeidsregjeringen mellom Hamas og Fatah, som ble opprettet like før dette skjedde for to og en halv uke siden, avslutter Sevje.