Hopp til innhold

Amerikansk-israelske Abigail (4) så begge foreldrene bli drept – nå er hun fri

Hamas løslot 17 gisler på søndag. De ønsker å forlenge våpenhvilen. Israel har løslatt 39 palestinere som har vært fengslet. Landets statsminister er inne i Gaza.

Abigail Mor Edan

Fire år gamle amerikansk-israelske Abigail Mor Edan ble løslatt søndag etter mer enn 50 dagers fangenskap hos Hamas.

Våpenhvilen mellom Israel og Hamas er på sin tredje dag, og varer etter planen til mandag. I en uttalelse søndag kveld melder Hamas at de ønsker å forlenge våpenhvilen dersom Israel løslater flere palestinere som er fengslet, melder Reuters. Israel har foreløpig ikke kommentert dette.

Søndag var det ventet at Hamas skulle løslate flere gisler i en tredje pulje. Nyhetsbyrået AFP og Haaretz melder at Røde Kors ifølge det israelske forsvaret har tatt imot 14 israelske og tre thailandske gisler. Hamas bekrefter dette.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen melder søndag kveld at alle 17 gisler har blitt fraktet tilbake til Israel. De løslatte gislene er stort sett barn og kvinner.

Les også Israel: Har frigjort 39 fengslede palestinere

Røde Kors-biler som antas å frakte gisler fra Gaza ankommer grenseovergangen Rafah.

Så begge foreldrene bli drept

NBC News melder at en amerikansk-israelsk fireåring, Abigail Mor Edan, er blant de løslatte. Hun ble fire år gammel på fredag.

USAs president Joe Biden taler til nasjonen om de løslatte gislene.

USAs president Joe Biden taler til nasjonen om de løslatte gislene.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

– Abigail har tilbrakt mer enn 50 dager som gissel hos Hamas. I dag er hun fri og tilbake i Israel. Hun har vært gjennom et forferdelig traume, sier USAs president Joe Biden under en tale søndag.

Presidenten legger til at begge foreldrene hennes ble drept under Hamas' terrorangrep mot Israel.

Moren hennes ble drept foran henne da kibbutzen hennes ble angrepet av Hamas-terrorister. Abigail løp til faren sin, som ble skutt av Hamas mens han brukte kroppen sin for å skjerme henne, sier Biden.

Les også Farah i Gaza: «Jeg håper vi kan fortsette å være glade som nå»

Barn på stranda sør i Gaza

Han legger til at USA presser på for at flere amerikanske gisler skal løslates, og at han håper at pausen i kampene mellom Israel og Hamas fortsetter også etter at våpenhvilen går ut mandag.

Grandtanten og søskenbarnet til Abigail, Liz Hirsh Naftali og Noa Naftali, sier i en uttalelse at de er glad for at hun nå er trygg, ifølge Haaretz.

– Ord kan ikke beskrive lettelsen og takknemligheten vår. Dagens utlevering viser at det er mulig å få tilbake alle gislene. Vi må presse på, sier de.

Flere av gislene ble sendt til sykehus for undersøkelser. En israelsk kvinne i 80-årene får behandling, og er i livstruende tilstand, skriver Haaretz.

Røde Kors-bil ved Rafah-overgangen frakter løslatte gisler fra Gaza til Egypt. Bildet er tatt 26. november.

Røde Kors-bil ved Rafah-overgangen frakter løslatte gisler fra Gaza til Egypt. Bildet er tatt 26. november.

Foto: Fatima Shbair / AP

Én russisk mann i 20-årene ble også løslatt av Hamas tidligere søndag, på oppfordring av den russiske presidenten, Vladimir Putin.

Opprinnelig var det ventet at 7 utenlandske gisler skulle løslates.

59 gisler løslatt siden fredag

Hamas har totalt løslatt 59 israelske og utenlandske gisler siden fredag, som ble tatt til fange under Hamas' terrorangrep mot Israel 7. oktober.

Palestinske Khalil (til høyre) tas i mot hjemme i Øst-Jerusalem etter løslatelsen fra israelsk fengsel.

Palestinske Khalil (til høyre) tas imot hjemme i Øst-Jerusalem etter løslatelsen fra israelsk fengsel.

Foto: AHMAD GHARABLI / AFP

Til gjengjeld for løslatelsen av gisler løslater Israel 39 palestinere som har vært fengslet i Israel, slik de også gjorde lørdag. De israelske fengselsmyndighetene melder like før klokken 19 norsk tid at disse nå er løslatt.

Flere av palestinerne som har vært og er fengslet i Israel, kan ha vært fengslet uten dom, i såkalt administrativ internering, en praksis som har blitt kraftig kritisert.

Netanyahu i Gaza.

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, hilser på israelske soldater. Bildet skal angivelig være tatt inne i Gaza.

Foto: Avi Ohayon / AP

Netanyahu i Gaza

Nyhetsbyrået AFP melder at Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, søndag skal være inne i Gaza. Det er første gang siden krigsutbruddet 7. oktober. Der skal han ha fortalt israelske styrker at «vi skal fortsette frem til seier.»

– Ingenting vil stoppe oss, og vi er overbevist om at vi har makten, styrken og viljen til å oppnå alle krigen mål, og det vil vi, sa statsministeren.

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu (i midten) med stridshjelm og skuddsikker vest, omringet av israelske soldater inne i Gaza.

Netanyahu iført stridshjelm og skuddsikker vest, omringet av israelske soldater. Bildet skal angivelig være tatt inne i Gaza.

Foto: Den israelske statsministerens kontor / AFP

Det hvite hus melder søndag at USAs president Joe Biden skal ha samtaler med Netanyahu i løpet av dagen.

Også Israels forsvarsminister, Yoav Gallant, er i Gaza. Han befinner seg ifølge Haaretz i den nordlige delen av Gaza.

Søndag fikk 120 lastebiler med nødhjelp passere inn i Gaza fra Egypt. To av disse fraktet drivstoff, og to andre fraktet gass til matlaging, skriver Jerusalem Post.

SISTE NYTT

Siste nytt